Η εικόνα που προέκυψε ύστερα από μια πρωτότυπη εργασία γιατρών του νοσοκομείου Ναυπλίου
Της Πεννυς Μπουλουτζα
Εξήντα ένα έντυπα, σαράντα τέσσερις χειρόγραφες αναγραφές των ίδιων στοιχείων και τελική κατανάλωση χαρτιού που υπολογίζεται σε μία επιφάνεια λίγο μεγαλύτερη των τεσσάρων τετραγωνικών μέτρων. Kαι όλα αυτά για μία μικρή χειρουργική επέμβαση και νοσηλεία δύο ημερών! Aυτή η εικόνα προέκυψε από μία ιδιαίτερα πρωτότυπη εργασία γιατρών του νοσοκομείου Ναυπλίου που έχει ως στόχο να αναδείξει την αναγκαιότητα της μηχανοργάνωσης των νοσοκομείων. Και αυτή η εικόνα θα ήταν παρελθόν εάν δεν καθυστερούσαν τα έργα ανάπτυξης Ολοκληρωμένων Πληροφοριακών Συστημάτων Υγείας στα νοσοκομεία.
Οι γιατροί που συμμετείχαν στην εργασία (Γιώργος Ευθυμίου, Ε. Παπακωνσταντίνου, Σ. Σαββαΐδης και Π. Γκανάς) μέτρησαν τον αριθμό των εντύπων και των βιβλίων που γίνεται επαναλαμβανόμενη χειρόγραφη αναγραφή των ίδιων στοιχείων ενός ασθενή που εισάγεται στη Χειρουργική Κλινική του νοσοκομείου Ναυπλίου, για μία προγραμματισμένη μικρή χειρουργική επέμβαση και νοσηλεία δύο ημερών. Στο πλαίσιο αυτό, μετρήθηκαν 11 καταγραφές των στοιχείων του ασθενούς στα εξωτερικά ιατρεία, με χειρόγραφη συμπλήρωση εννέα διαφορετικών εντύπων (συμπεριλαμβανομένων και των διπλότυπων ή τριπλότυπων), 21 καταγραφές στη χειρουργική κλινική με χειρόγραφη συμπλήρωση δεκαοχτώ διαφορετικών εντύπων, ενώ στη νοσηλευτική υπηρεσία χρησιμοποιούνται 11 έντυπα με δώδεκα χειρόγραφες καταγραφές. Στο χειρουργείο μετρήθηκαν 4 έντυπα με πέντε χειρόγραφες καταγραφές. Υπολογίζοντας συνολικά τα διπλότυπα και τριπλότυπα έντυπα, μετρήθηκαν 61 διαφορετικά έντυπα, 44 χειρόγραφες επαναλαμβανόμενες αναγραφές των ίδιων στοιχείων του ασθενή και τελική κατανάλωση χαρτιού που υπολογίζεται σε μία επιφάνεια 40.200 τετραγωνικών εκατοστών! Οπως αναφέρει ο υπεύθυνος της εργασίας επιμελητής Α΄ της Χειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου κ. Γιώργος Ευθυμίου, «η ποικιλομορφία και η έλλειψη προτυποποίησης υποδηλώνει απουσία μελέτης ή προετοιμασίας για μηχανογραφική οργάνωση των νοσοκομείων και συνεπώς δυσχέρειες στην επικοινωνία μεταξύ των μονάδων και στην τήρηση ορθών και ενημερωμένων ιατρικών και υπηρεσιακών αρχείων. Η προοπτική υιοθέτησης και ενσωμάτωσης ενιαίων μηχανογραφικών εφαρμογών θα εξασφάλιζε γρηγορότερη και ευκολότερη διεκπεραίωση των διαφόρων λειτουργιών ενός νοσοκομείου».
Το γενικό νοσοκομείο Ναυπλίου είναι ένα από τα περίπου 85 νοσοκομεία που έχουν ενταχθεί στα Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα Υγείας, του επιχειρησιακού προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» του Γ΄ ΚΠΣ. Τη διαχείριση των έργων Πληροφορικής Υπηρεσιών Υγείας έχει αναλάβει πλήρως η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. Η υλοποίησή τους ξεκίνησε με καθυστέρηση στις αρχές του 2005 και υλοποιείται με αργούς ρυθμούς αφού, όπως ανέφεραν στην «Κ» πηγές του υπουργείου Υγείας, πρόκειται για υψηλής δυσκολίας έργα που «σκοντάφτουν» στην ποσοτική υποστελέχεση διοικητικού προσωπικού στα νοσοκομεία και στην ποιοτική ανεπάρκεια του προσωπικού που δυσκολεύεται στον χειρισμό των νέων συστημάτων.
Πήρε παράταση
Το αποτέλεσμα είναι να βρεθεί η χώρα μας πολύ κοντά στο να χάσει κοινοτικά κονδύλια από τις καθυστερήσεις στα έργα πληροφορικής. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις των υπευθύνων του υπουργείου Υγείας ήταν ότι λιγότερα από τα μισά έργα στα νοσοκομεία θα είχαν ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2008 που ήταν και η καταληκτική ημερομηνία υλοποίησής τους. Ωστόσο, πρόσφατα το πρόγραμμα για τα έργα πληροφορικής τόσο στον χώρο της υγείας όσο και σε όλο το δημόσιο σύστημα έλαβε παράταση έως το τέλος του 2009.