Διαβεβαιώσεις στους γιατρούς του ΙΚΑ

Πετραλιά: «Η μονιμοποίηση των 2.000 συμβασιούχων αορίστου χρόνου θα προχωρήσει»

Τη διαβεβαίωση ότι σύντομα θα προχωρήσει η μονιμοποίηση των συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ αορίστου χρόνου έδωσε χθες η υπουργός Απασχόλησης κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά στους εκπροσώπους του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Η υπουργός ενημέρωσε τους γιατρούς ότι το σχετικό προεδρικό διάταγμα βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ότι σύντομα θα προχωρήσει η μονιμοποίηση των 2.000 συναδέλφων τους.

Προχθές ωστόσο οι δικαστές του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκριναν αντισυνταγματικό τον νέο τρόπο πρόσληψης μονίμων γιατρών και οδοντιάτρων στο ίδρυμα που προβλέπει το προεδρικό διάταγμα. Σύμφωνα με αυτό, οι προσλήψεις δεν θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ αλλά από το Συμβούλιο Επιλογής Ιατρικού και Οδοντιατρικού Προσωπικού του Ιδρύματος. Ετσι, το ζήτημα παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

«Το προεδρικό διάταγμα φαίνεται ότι προχωράει προς την αρνητική κατεύθυνση, αφού κρίθηκε αντισυνταγματικό από τους δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, εκτός αν η υπουργός κάνει νομοθετική ρύθμιση για να εξαιρεθούν οι γιατροί του ΙΚΑ από την ισχύουσα διαδικασία των προσλήψεων» σχολιάζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Συμβασιούχων Γιατρών ΙΚΑ κ. Σπ. Προβατάς.

Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε επίσης η πορεία υλοποίησης του νέου ασφαλιστικού νόμου, για την οποία οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους. «Μολονότι,σύμφωνα με τον νόμο,η ενοποίηση των ταμείων θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου 2008,δεν έχουν προχωρήσει τα μέτρα που απαιτούνται σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα» τόνισαν οι γιατροί, σημειώνοντας ότι η ηγεσία του υπουργείου δεν έχει ζητήσει εκπροσώπους του ΠΙΣ για τη στελέχωση του ενιαίου ταμείου. Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Εμμ.Καλοκαιρινός ζήτησε από την υπουργό να εξειδικεύσει τις αρμοδιότητες της Διοικούσας Επιτροπής Υγειονομικών που προβλέπεται από τον νόμο περί Διοικητικής και Οργανωτικής Μεταρρύθμισης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Ζήτησε επίσης την άμεση απόδοση των παρακρατημένων από το κράτος χρημάτων του ΤΣΑΥ, μετά την κατάργηση του κοινωνικού πόρου.