ΑΧΕΠΑ Λουκέτο… διαρκείας στο τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας

Κλειστό εξαιτίας της έλλειψης αξονικού εξομοιωτή παραμένει εδώ και πέντε χρόνια το τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του νοσοκομείου “ΑΧΕΠΑ”. Από τον Ιούνιο του 2003 μέχρι σήμερα το μοναδικό ανεξάρτητο πανεπιστημιακό τμήμα στην Ελλάδα δεν λειτουργεί, ενώ ο διαγωνισμός για την προμήθεια του μηχανήματος έχει “κολλήσει” στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Της Νικολέτας Μπούκα

Μάλιστα, το ΣτΕ, στο οποίο προσέφυγαν οι δύο υποψήφιες προμηθεύτριες, εξέδωσε απόφαση υπέρ της μίας, ωστόσο το υπουργείο Ανάπτυξης φαίνεται ότι δεν συμμορφώθηκε με τη σχετική κρίση του δικαστηρίου, με αποτέλεσμα να αρχίσει νέος κύκλος δικαστικών διαδικασιών και καθυστερήσεων.  

Την ίδια στιγμή χιλιάδες καρκινοπαθείς αναγκάζονται να καταφεύγουν είτε στο “Θεαγένειο” και το “Παπαγεωργίου” είτε σε ιδιωτικά κέντρα. Πάντως, εάν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού έως το τέλος του χρόνου, είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθεί η χρηματοδότηση μέσω του ΓΆ ΚΠΣ και η αγορά του αξονικού εξομοιωτή να μείνει στα χαρτιά.    

“Έως το 2003, οπότε ίσχυε και η άδεια λειτουργίας του τμήματος, χρησιμοποιούσαμε το κοβάλτιο. Ωστόσο το Προεδρικό Διάταγμα του 2001 άλλαξε τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας, καθώς προέβλεπε την ύπαρξη αξονικού εξομοιωτή. Πρόκειται για ένα μηχάνημα, το οποίο κάνει ΅πρόβαΆ της θεραπείας που θα εφαρμοστεί στον ασθενή, δηλαδή δείχνει εάν έχουμε προσεγγίσει σωστά τον όγκο, πόση ακτινοβολία πρέπει να διοχετευτεί στον άρρωστο κι αν έχουμε προφυλάξει τα γύρω όργανα. Ο εξομοιωτής συνδέεται με έναν γραμμικό επιταχυντή, στον οποίο δίνονται όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες που προκύπτουν από τον εξομοιωτή και ακολουθεί η ακτινοθεραπεία του ασθενούς”, εξηγεί στη “Μ” η διευθύντρια του Τμήματος Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του ΑΠΘ, αναπληρώτρια καθηγήτρια ΑΠΘ, Δρ. Κυριακή Πιστεύου-Γομπάκη.

Παράλληλα, τονίζει ότι επί πέντε χρόνια η κατάσταση που επικρατεί στο τμήμα είναι τραγική, καθώς οι δύο ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες, των οποίων οι τοίχοι είναι κατασκευασμένοι από μολύβι για να μη διαχέεται η ακτινοβολία, είναι άδειες. ¶δειος, όμως, είναι και ο χώρος όπου πρόκειται να τοποθετηθεί ο εξομοιωτής, ενώ η διευθύντρια και οι δύο γιατροί του τμήματος απλώς… φυλάνε τους τέσσερις τοίχους.  

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΓΩΝΙΑΣ
Η έλλειψη αξονικού εξομοιωτή οδήγησε σε κλείσιμο του τμήματος, καθώς η Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας δεν μπορούσε να χορηγήσει την άδεια λειτουργίας. Μόνο μετά από πρωτοβουλία του πρώην υπουργού Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη βρέθηκε το ποσό των 2.500.000 ευρώ μέσω του ΓΆ ΚΠΣ για αγορά εξομοιωτή και γραμμικού επιταχυντή. Τελικά, μετά από σημαντικές καθυστερήσεις, πρόσφατα αγοράστηκε ένας σύγχρονος γραμμικός επιταχυντής κόστους 1.5000.000 ευρώ, αλλά εκκρεμεί η αγορά του εξομοιωτή.

“Θεωρήσαμε ότι η διαδικασία για την προμήθεια του σχετικού συστήματος εξομοίωσης οδεύει σε ένα τέλος, δεδομένης της πρώτης απόφασης του ΣτΕ επί αιτήσεως ασφαλιστικών μέτρων μίας εκ των συμμετεχουσών εταιρειών. Ωστόσο η αποχή της Αναθέτουσας Αρχής του υπουργείου Ανάπτυξης από τη συμμόρφωση με τη σχετική κρίση του δικαστηρίου οδήγησε σε νέο κύκλο δικαστικών διαδικασιών και σε περαιτέρω καθυστερήσεις”, εξηγεί η κ. Πιστεύου-Γομπάκη, η οποία έστειλε και σχετική επιστολή στην ειδική υπηρεσία διαχείρισης ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας.  

Σύμφωνα με την ίδια, η ανάγκη εγκατάστασης του συστήματος εξομοίωσης είναι επείγουσα και αναγκαία, ώστε να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας του τμήματος από την Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, καθώς η λίστα αναμονής των καρκινοπαθών είναι ήδη αυξημένη και επιβαρύνεται εξαιτίας της καθυστέρησης.  

Από την πλευρά του, ο διοικητής του “ΑΧΕΠΑ” Δημήτρης Γάκης επισημαίνει ότι “υπάρχουν καθυστερήσεις στη διαδικασία, εξαιτίας των ενστάσεων που έχουν καταθέσει οι προμηθευτές και πλέον οι υποθέσεις εκδικάζονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Πάντως, έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις και επομένως δεν θα χαθεί και η χρηματοδότηση από το ΓΆ ΚΠΣ”.

  • Χωρίς χειρουργεία το νοσοκομείο “Παπαγεωργίου”. Χωρίς χειρουργεία είναι εδώ και δύο μέρες το νοσοκομείο “Παπαγεωργίου” εξαιτίας βλάβης στο κεντρικό σύστημα αποστείρωσης εργαλείων. Αποτέλεσμα είναι η ακύρωση εκατοντάδων προγραμματισμένων χειρουργείων και η ταλαιπωρία πολλών ασθενών, οι οποίοι δεν κατάφεραν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, τα επείγοντα περιστατικά εξυπηρετήθηκαν, ενώ αρκετοί ασθενείς προωθήθηκαν στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Όπως δήλωσε στη “Μ” ο διευθυντής του “Παπαγεωργίου” Γιώργος Χριστόπουλος, το πρόβλημα προέκυψε προχτές από μια βλάβη σε εμφανιστήριο του ακτινολογικού τμήματος. “Η βλάβη προκάλεσε αναθυμιάσεις, οι οποίες πέρασαν μέσω αγωγού στο χώρο που γίνεται η κεντρική αποστείρωση των χειρουργικών εργαλείων, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να αποστειρώσουμε τα εργαλεία”, εξήγησε ο κ. Χριστόπουλος. Παράλληλα, ανέφερε ότι ειδοποιήθηκε ειδικός τεχνικός που αποκατέστησε τη βλάβη, οπότε σήμερα αναμένεται να λειτουργήσει και πάλι η αποστείρωση και κατά συνέπεια τα χειρουργεία.