Συγκλονίζει την κοινή γνώμη η πρώτη υπόθεση εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων στα ελληνικά αστυνομικά χρονικά.
Τρεις γυναίκες συνελήφθησαν ως μέλη διεθνούς κυκλώματος, που έστελνε νεφροπαθείς από όλο τον κόσμο στην Ινδία για παράνομες μεταμοσχεύσεις. Όπως διαπιστώθηκε έπειτα από έρευνες πέντε μηνών, 46 έλληνες νεφροπαθείς είχαν ταξιδέψει στην Ινδία για επέμβαση και δέκα από αυτούς πέθαναν
Μία 43χρονη νεφρολόγος, που εργαζόταν σε γνωστή ιδιωτική κλινική της Αθήνας, φέρεται να εντόπιζε τα θύματα του κυκλώματος. Στη συνέχεια, αναλάμβαναν δράση δύο αδελφές, 31 και 40 ετών, που διατηρούσαν σαν βιτρίνα κατάστημα ενδυμάτων. Οι αδελφές έστηναν καρτέρι σε μονάδες αιμοκάθαρσης νοσοκομείων και προσέγγιζαν ασθενείς με στόχο να τους πείσουν για το “ταξίδι σωτηρίας” στην Ινδία, όπου θα έκαναν τη μεταμόσχευση νεφρού.
Πριν από λίγους μήνες στο Νέο Δελχί αστυνομικοί ανακάλυψαν ότι αφαιρούνταν νεφρά από φτωχούς ντόπιους είτε με τη βία είτε έναντι αμοιβής από 1.000 έως 2.000 ευρώ. Στη συνέχεια ο “δόκτορας θάνατος”, ονόματι Αμίτ Κουμάρ, μεταμόσχευε τα νεφρά σε εύπορους ασθενείς από όλο τον κόσμο.
Οι ινδικές αρχές εντόπισαν και τέσσερις Έλληνες, οι οποίοι ανακρίθηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ ενημερώθηκε η ελληνική αστυνομία, που άρχισε τις έρευνες. Σε λογαριασμούς των τριών γυναικών που συνελήφθησαν βρέθηκαν 225.000 ευρώ, που εκτιμάται ότι εισέπραξαν από νεφροπαθείς. Χρέωναν από 40.000 έως 80.000 ευρώ. Οι ασθενείς έδιναν κάποια προκαταβολή και εξοφλούσαν τον ινδό γιατρό πριν την εγχείρηση.
Σύμφωνα με την αστυνομία στη διάρκεια της μεταμόσχευσης μέλος του κυκλώματος που συνόδευε κάθε ασθενή επικοινωνούσε με συγγενείς του στην Ελλάδα και τους εκβίαζε ζητώντας περισσότερα χρήματα.
Συγκλονιστική είναι η περίπτωση μιας εκ των δέκα θυμάτων από την Ελλάδα που εξέπνευσε στην Ινδία. Ο γιατρός, σε τηλεφωνικές επαφές που είχε με το συγγενικό της περιβάλλον, επιβεβαίωνε τους συγγενείς ότι η πορεία της υγείας της ήταν καλή, ενώ η άτυχη γυναίκα είχε εκπνεύσει, προκειμένου να συνεχίζουν να του στέλνουν χρήματα! ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ
Μόλις τα θύματα έφταναν στην Ινδία, υποβάλλονταν στην εγχείριση μεταμόσχευσης με συνοπτικές διαδικασίες. Αφού ολοκληρώνονταν οι επεμβάσεις, οι ασθενείς νοσηλεύονταν για μικρό χρονικό διάστημα στο παράνομο νοσοκομείο. Οι συνθήκες, όπως έγινε γνωστό, ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνες και δεν τηρούνταν ούτε οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. Πολλές φορές έφευγαν για την Ελλάδα πριν αποκατασταθεί η υγεία τους, με αποτέλεσμα, μόλις οι ασθενείς έφθαναν στη χώρα μας, να μεταφέρονται εσπευσμένα σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας σε κακή κατάσταση.