Της Πεννυς Μπουλουτζα
Με 3.000 τσιγάρα ετήσια κατανάλωση ανά άτομο και τέσσερις στους δέκα κατοίκους να δηλώνουν συστηματικοί καπνιστές, η Ελλάδα παραμένει στις πρώτες θέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά τη χρήση προϊόντων καπνού. Το τίμημα είναι βαρύ, αφού υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο περισσότεροι από 20.000 Ελληνες πεθαίνουν από ασθένειες οι οποίες σχετίζονται με το κάπνισμα, ενώ κατά κανόνα οι καπνιστές ζουν 13-14 χρόνια λιγότερο απ’ ό, τι οι μη καπνιστές.
Αυτό τόνισαν χθες ο καθηγητής και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Στεφανής, ο καθηγητής Παθολογίας, καρδιολογίας και φαρμακευτικής κ. Χαρίσιος Μπουντούλας και ο αντιπρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Β. Πυργάκης με αφορμή την 31η Μαΐου-Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, που βρίσκει την Ελλάδα για άλλη μία χρονιά μεταξύ των ελαχίστων χωρών που δεν έχουν πετύχει την ολοκληρωτική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους παρά τις αποδεδειγμένες θετικές συνέπειες που θα έχει αυτό στην υγεία του πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτό οι ειδικοί παρέθεσαν το παράδειγμα της Ιταλίας όπου το κάπνισμα έχει απαγορευτεί από τον Ιανουάριο του 2005. Σύμφωνα με έρευνες του Ανώτερου Ινστιτούτου Υγείας της Ρώμης, μετά την εφαρμογή του νόμου, μειώθηκε ο αριθμός των καρδιαγγειακών επεισοδίων κατά 10%-15%, ενώ μείωση καταγράφηκε στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις πωλήσεις των τσιγάρων (κατά 5,5%). Επιπλέον, βελτιώθηκε σαφώς η ποιότητα του αέρα σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους της Ρώμης. Σχολιάζοντας την επικείμενη νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Υγείας για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους από τις αρχές του 2010, οι ομιλητές είπαν χαρακτηριστικά «κάλιο αργά παρά ποτέ», ενώ ο κ. Κρεμαστινός τόνισε την ανάγκη δημιουργίας και ενός μηχανισμού εφαρμογής του νόμου προκειμένου να μην ατονίσουν τα αντικαπνιστικά μέτρα. Αλλωστε, όπως είπε και ο κ. Στεφανής, το 2003 όταν επί υπουργίας του, είχε γίνει αντίστοιχη προσπάθεια, η απαγόρευση του καπνίσματος εφαρμοζόταν -τουλάχιστον στην αρχή- στους δημόσιους χώρους.
Ο κ. Κρεμαστινός αναφέρθηκε σε μελέτη της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Αττικόν» για τη σχέση του καπνίσματος με τα καρδιαγγειακά επεισόδια, και η οποία ανακοινώθηκε πρόσφατα στο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας. Η μελέτη αφορούσε 200 Ελληνες ασθενείς που είχαν υποστεί έμφραγμα σε μικρή ηλικία (έως 36 ετών), και οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα ήταν καπνιστές. Οπως κατέδειξε η μελέτη, όσοι εκ των ασθενών αυτών συνέχισαν το κάπνισμα και μετά το επεισόδιο είχαν τριπλάσια πιθανότητα να υποστούν νέο έμφραγμα μέσα σε μία δεκαετία, έναντι αυτών που το έκοψαν.
|