Στον αέρα το ΚΕΘΕΑ για υπόδικες

Λινα Γιανναρου

Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά με τη λειτουργία της θεραπευτικής κοινότητας του ΚΕΘΕΑ «Εν Δράσει» στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού. Μπορεί η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σωτήρη Χατζηγάκη, να αναστείλει τη λειτουργία της μονάδας, να ανακλήθηκε έπειτα από τις πιέσεις που δέχθηκε από τη θεραπευτική κοινότητα, ουδείς, ωστόσο, γνωρίζει έως πότε και εάν θα αφορά όλες τις κρατούμενες.

Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε αιφνιδίως η αναστολή της λειτουργίας της μονάδας (έπειτα από 8 χρόνια), καθώς και η μεταφορά στις φυλακές του Ελαιώνα Θηβών και των κατάδικων γυναικών που παρακολουθούσαν το «στεγνό» αυτό πρόγραμμα (σ.σ. εφεξής στον Κορυδαλλό θα κρατούνται μόνον υπόδικες γυναίκες). Επειτα από έκκληση του ΚΕΘΕΑ να συνεχιστεί η λειτουργία του «Εν Δράσει», με την υπόμνηση ότι καμία από τις συμμετέχουσες στη θεραπευτική κοινότητα δεν έχει συμπληρώσει τον ελάχιστο χρόνο παραμονής των 12 μηνών, τελικώς ο κ. Χατζηγάκης αποφάσισε οι 9 κατάδικες που παρακολουθούν το πρόγραμμα, να παραμείνουν στον Κορυδαλλό έως ότου το ολοκληρώσουν.

Οπως όμως σημειώνει στην «Κ» ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ κ. Χ. Πουλόπουλος, δεν είναι σαφές ακόμη εάν θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο «Εν Δράσει» οι υπόδικες που φθάνουν στον Κορυδαλλό στο εξής. «Το πρόγραμμα φτιάχτηκε για όλες τις γυναίκες που έφθαναν στο συγκεκριμένο κατάστημα. Αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί σε καμία άλλη φυλακή τέτοιο πρόγραμμα», τονίζει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρότι προβλεπόταν από την υπουργική απόφαση 72290/4-7-07, ακόμη δεν έχει αποδεσμευθεί χώρος από το υπουργείο Δικαιοσύνης για τη δημιουργία «ζώνης ελεύθερης από ναρκωτικά», δηλαδή στεγνό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ στις φυλακές των Τρικάλων. «Αντίθετα, από τον Τύπο ενημερωθήκαμε ότι δρομολογείται πρόγραμμα χορήγησης μεθαδόνης», λέει ο κ. Πουλόπουλος.