Κακούργημα η απεργία λέει ο εισαγγελέας Εφετών

ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΓΕΝΟΠ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μίνα Μουστάκα

Ποινικές ευθύνες στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ για τις διακοπές ηλεκτροδότησης στις απεργίες του Μαρτίου, εντόπισε ο εισαγγελέας Εφετών

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ για τις διακοπές ηλεκτροδότησης τον Μάρτιο εντόπισε ο εισαγγελέας Εφετών, ζητώντας να ασκηθεί σε βάρος του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ δίωξη και μάλιστα για κακούργημα.

Δέκα μέρες μετά την αρχειοθέτηση της δικογραφίας από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, ο οποίος διενήργησε την έρευνα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συνδικαλιστές κινήθηκαν στα πλαίσια της νομιμότητας, ασκώντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας, ο φάκελος ανοίγει και πάλι.

Και αυτό γιατί ο εισαγγελέας Εφετών Χρήστος Μαρκογιαννάκης, όχι μόνο δεν επικύρωσε τη διάταξη του συναδέλφου του, δίνοντας το «πράσινο φως» να μπει στο αρχείο η υπόθεση, αλλά επέστρεψε πίσω στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών τη δικογραφία με την παραγγελία να ασκηθεί ποινική δίωξη για δύο αδικήματα: παρακώλυση λειτουργίας κοινωφελών εγκαταστάσεων (πλημμέλημα) και πρόκληση κοινής ανάγκης (κακούργημα).

«Αθώα» η διοίκηση

Αντίθετα, ως προς το σκέλος που αφορούσε την ποινική ευθύνη της διοίκησης της ΔΕΗ για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, οι δύο εισαγγελείς συμφωνούν ότι πρέπει να τεθεί στο αρχείο, καθώς δεν προκύπτουν ενδείξεις σε βάρος της για τη συγκεκριμένη πράξη.

Η άσκηση της ποινικής δίωξης, που φέρνει στη θέση του κατηγορουμένου τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, είναι το αποτέλεσμα της παρέμβασης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά, έπειτα από αίτημα του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Τάκη Αθανασόπουλου. Τότε μάλιστα, εκπρόσωποι κομμάτων της αντιπολίτευσης και συνδικαλιστές είχαν μιλήσει για «επιχείρηση ποινικοποίησης των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στη ΔΕΗ».

Ωστόσο, ο εισαγγελέας κ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος εξέτασε ως υπόπτους τέλεσης αξιόποινων πράξεων τους συνδικαλιστές, αξιολογώντας το αποδεικτικό υλικό που συγκέντρωσε, διαπίστωσε ότι δεν προέκυψαν ενδείξεις καθ΄ οιονδήποτε τρόπο, ούτε σε βάρος της διοίκησης της ΔΕΗ ούτε σε βάρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.