Το Μάιο τα νεότερα

 

Σε αναμμένα κάρβουνα εξακολουθούν να κάθονται οι νοσοκομειακοί γιατροί για το θέμα του ωραρίου εργασίας τους. Oι επισχέσεις εργασίας στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σταμάτησαν μετά την καταβολή δεδουλευμένων από τις εφημερίες, ωστόσο ανοιχτό παραμένει το θέμα της ισχύος της κοινοτικής οδηγίας για το νέο ωράριο των γιατρών του ΕΣΥ, που προβλέπει ανώτατο χρόνο εργασίας τις 48 ώρες εβδομαδιαίως.

Την ίδια ώρα, τα προβλήματα από τις επισχέσεις των γιατρών εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους πολίτες, των οποίων τα ραντεβού ακυρώθηκαν εξαιτίας των κινητοποιήσεων των γιατρών στα τέλη Μαρτίου. Σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς είναι αναγκασμένοι να δείξουν μεγάλη υπομονή μέχρι την ώρα του ραντεβού τους, καθώς χρειάζεται να περιμένουν μήνες για να επισκεφτούν το γιατρό τους!

Στο μεταξύ, τα προγράμματα των εφημεριών στα νοσοκομεία εξακολουθούν να βγαίνουν με βάση το παλιό ωράριο εργασίας, καθώς το Μάιο αναμένονται εξελίξεις. «Εντός του Μαΐου, η Oλομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα αποφασίσει σχετικά με το αν είναι σύννομη η παράταση που έχει δώσει το υπουργείο Υγείας για την εφαρμογή του νέου ωραρίου των νοσοκομειακών γιατρών με τροπολογία που κατέθεσε. Η Ελλάδα όφειλε να προσαρμόσει το ωράριο από την αρχή του 2007. Oι κοινοτικές οδηγίες ορίζουν εβδομαδιαίο ωράριο 48 ωρών για τους ειδικευμένους γιατρούς και 58 ωρών για τους ειδικευόμενους», τόνισε ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Χρήστος Παπαστεργίου.

Αιτήσεις για 48ωρο!

Στο μεταξύ, πολλοί νοσοκομειακοί γιατροί φαίνεται να προσανατολίζονται στην υποβολή αίτησης εφαρμογής του 48ωρου από την 1η Μαΐου. «Η Ενωση Ηπείρου ετοίμασε ένα εναλλακτικό σχέδιο δήλωσης με το οποίο μπορούν οι γιατροί να ζητούν την εφαρμογή της νομοθεσίας για το 48ωρο. Πρόκειται για ομαδική δήλωση ανά τμήμα και επιπλέον προχωρεί σε επισήμανση για τυχόν ποινικές και αστικές ευθύνες σε περίπτωση “εντέλλεσθε” από τις διοικήσεις των νοσοκομείων», ανέφερε στον «Α» το μέλος της γραμματείας της Oμοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (OΕΝΓΕ) και γενικός γραμματέας της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Χαλκιδικής, Δημήτρης Βαρνάβας. Στην αίτηση, οι γιατροί δηλώνουν ρητά και ανεπιφύλακτα ότι «δε συναινούμε να εργαζόμαστε από την 01-05-2008 και εφεξής πέραν του προβλεπόμενου ανώτατου επιτρεπόμενου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας των 48 ωρών για τους ειδικευμένους και των 58 ωρών για τους ειδικευόμενους γιατρούς συμπεριλαμβανομένων των εφημεριών, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία. Εάν, παρ΄ όλα αυτά, η διοίκηση του νοσοκομείου εντέλλεται την πραγματοποίηση υπερωριών εκ μέρους μας, που υπερβαίνουν τον ανώτατο χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας, επωμίζεται και τις ευθύνες τυχόν ιατρικού σφάλματος, που θα προέλθει από την κόπωση του ιατρού».

O ΙΣΘ

Oι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στα νοσοκομεία εξακολουθούν να είναι απαράδεκτες και η λειτουργία του συστήματος εφημεριών προβληματική, επισημαίνει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), Θανάσης Νικολαΐδης. Oπως τονίζει, «οι πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου για το εργασιακό σκοτάδι των γιατρών ακούγονται πολύ καλές. Το ζήτημα του νέου ωραρίου για τους νοσοκομειακούς γιατρούς εκκρεμεί εδώ και περίπου 15 χρόνια. Θέλουμε όμως να δούμε τις υποσχέσεις να γίνονται πράξεις». O πρόεδρος του ΙΣΘ υπογραμμίζει ότι οι εφημερίες των γιατρών θα πρέπει να έχουν πιο ανθρώπινο χαρακτήρα ώστε να ανέβει και η ποιότητα της παροχής υπηρεσιών υγείας προς όφελος των ασθενών.