Ενα εξαρτημένο σχέδιο

Της ΡΟΥΛΑΣ ΠΑΠΠΑ-ΣΟΥΛΟΥΝΙΑ

Εκεί που σχεδόν είχε «ξεχαστεί», ο υπουργός Υγείας Δημ. Αβραμόπουλος κατέθεσε την περασμένη Τετάρτη στην επιτροπή της Βουλής το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των ναρκωτικών: 120 σελίδες γεμάτες «στρατηγικούς άξονες», νέες δομές, αλλαγές ριζικές για τον ΟΚΑΝΑ -«καταπίνεται» από το ΕΣΥ-, ιδιωτικές μονάδες απεξάρτησης και άλλες καινοτομίες.

*Το σχέδιο, ωστόσο χαρακτηρίζεται από ένα κρίσιμο μειονέκτημα: την έλλειψη προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να αντιμετωπιστεί ως κείμενο «θεωρητικού ευχολογίου».

Κι ας αισιοδοξεί ο υπουργός Δημ. Αβραμόπουλος ότι είναι «η πρώτη συγκροτημένη προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική πολιτεία για να αποκτήσει η χώρα διάφανη και στοχευμένη πολιτική κατά των ναρκωτικών».

*Πρόκειται για ένα υπερβολικά φιλόδοξο σχέδιο, που περιλαμβάνει πλήθος από δράσεις οι οποίες αντικειμενικά, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, είναι σχεδόν αδύνατον να υλοποιηθούν.

*Δημιουργείται Εθνικό Συντονιστικό Οργανο παρά τω πρωθυπουργώ με αρμοδιότητες τον συντονισμό της διυπουργικής συνεργασίας (Για να συγκροτηθεί όμως, πρέπει πρώτα να αλλάξει ο νόμος και αυτό προβλέπεται να γίνει τον Οκτώβριο).

*Συγκροτείται Επιτροπή Υλοποίησης του ΕΣΔ υπό την άμεση εποπτεία του υπουργού Υγείας.

*Αποσαφηνίζονται οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες (;) των εμπλεκόμενων φορέων: Ο ΟΚΑΝΑ μετονομάζεται σε ΕΚΑΕ (Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων) και έχει την ευθύνη της πρόληψης. Τα προγράμματά του εντάσσονται στο ΕΣΥ με τη δημιουργία ενός ενιαίου εθνικού προϋπολογισμού για τα ναρκωτικά.

*Ειδικότερα προβλέπεται:

*Επέκταση μονάδων υποκατάστατων σε επιλεγμένα δημόσια νοσοκομεία μέχρι το 2009. Δεν αναφέρεται, ωστόσο, πώς και πότε θα προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό, γνωστοποιείται μόνο ότι η εκπαίδευση θα γίνει από το προσωπικό του ΟΚΑΝΑ.

*Χορήγηση των υποκατάστατων από τα νοσοκομεία.

*Δημιουργία νέων δημόσιων κλινικών αποτοξίνωσης για νέα ναρκωτικά και αλκοολισμό με την αξιοποίηση της ΔΕΠΑΝΟΜ (Ο φορέας που κατασκευάζει νοσηλευτικές μονάδες).

*Προμήθεια από το ΕΚΑΒ ειδικών μονάδων άμεσης βοήθειας σε εξαρτημένους με over dose και επιπλοκές υγείας (2009-2010).

*Παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής φροντίδας στις μονάδες υποκατάστατων στα δημόσια νοσοκομεία και εκπαίδευση του προσωπικού του ΕΚΑΕ.

*Καθιέρωση κανόνων για τη λειτουργία των προγραμμάτων υποκατάστασης, απαγόρευση της χορήγησης σε άτομα κάτω των 21 χρόνων και σε άτομα που δεν λαμβάνουν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Αν διαπιστωθεί παράλληλη χρήση, θα διακόπτεται το πρόγραμμα.

Ιδιωτικές κλινικές

*Πράσινο φως εντός των προσεχών εβδομάδων στην ιδιωτικοποίηση με την καθιέρωση συστήματος προδιαγραφών, πιστοποίησης και αδειοδότησης για την ανάπτυξη μονάδων και απεξάρτησης από τον ιδιωτικό φορέα.

*Δημιουργία νέων «στεγνών» προγραμμάτων σε όλη τη χώρα με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα προκύψουν με την ολοκλήρωση του υγειονομικού χάρτη της επικράτειας.

*Το ΚΕΘΕΑ επεκτείνεται επιπλέον στους τομείς της πρωτογενούς πρόληψης. Αναπτύσσει σημαντική δραστηριότητα στον τομέα της κοινωνικής υποστήριξης με κέντρα κοινωνικής επανένταξης, με κέντρα οικογενειακής υποστήριξης, με μονάδα συμβουλευτικής κρατουμένων και τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης.

Αντίθετα, ερωτήματα προκαλεί η αποσιώπηση του σημαντικού έργου των «18 Ανω».

*Το ΕΣΔ αναφέρεται στις δράσεις μόνο των Κέντρων Πρόληψης, αλλά στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων στη Βουλή ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι την ευθύνη από εδώ και πέρα των κέντρων θα την έχει ο ΟΚΑΝΑ όπου θα ενταχθούν οι εργαζόμενοι με οικονομική ενίσχυση του υπουργείου Εσωτερικών.

*Προβλέπεται η ανάπτυξη ολοκληρωμένων παρεμβάσεων συμβουλευτικής υποστήριξης και απεξάρτησης στο πλαίσιο του σωφρονιστικού συστήματος και η σύνδεσή τους με κέντρα επανένταξης στην κοινωνία.

*Είναι, πάντως, τόσοι πολλοί οι μεγαλεπήβολοι στόχοι που λιγότερο κι από τους μισούς να υλοποιηθούν θα είναι «θαύμα»: Χάρτα δικαιωμάτων του χρήστη, Συνήγορος του Χρήστη με δωρεάν νομικές υπηρεσίες, εθνικός δικτυακός τόπος, πρόγραμμα τηλεσυμβουλευτικής, ρυθμίσεις για κοινωνική επανένταξη…

*Τέλος, αξίζει να αναφερθεί η «αυτοκριτική» που γίνεται από το υπουργείο στην ενότητα «προβλήματα και ανεπάρκειες».

Προφανώς «ξέχασαν» ότι ο οικονομικός προγραμματισμός εξαντλήθηκε σε λειτουργικές δαπάνες χωρίς να επενδυθεί σε δράσεις, ήταν αποτέλεσμα της δικής τους πολιτικής τα τελευταία 4 χρόνια!