Ψαλίδι σε υγειονομικές παροχές για 450.000 χαμηλόμισθους

ΓΕΝΙΚΗ κατακραυγή και νέο απεργιακό κύκλο- τόσο από τους παραγωγικούς κλάδους και επιστημονικούς φορείς όσο και από τους εργαζομένους- προκαλεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο (μειώσεις συντάξεων, αυξήσεις ορίων ηλικίας κ.ά.). Μάλιστα, το υπό ψήφιση νομοσχέδιο περικόπτει παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε 450.000 χαμηλόμισθους και τις οικογένειές τους στον ιδιωτικό τομέα (εποχικούς, μερικώς απασχολούμενους κ.ά.). Με διάταξη του νομοσχεδίου αυξάνεται ο ελάχιστος χρόνος για παροχή υγειονομικής περίθαλψης από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Προβλέπεται η σταδιακή αύξηση των ελάχιστων ημερών ασφάλισης, τόσο για παροχές σε είδος όσο και για παροχές σε χρήμα από 1/1/2009, ως εξής:
1. Για παροχές σε είδος οι 50 ημέρες εργασίας αυξάνονται ανά 10 κατ΄ έτος από την παραπάνω ημερομηνία και μέχρι 100 για τους κοινούς ασφαλισμένους, για δε τους εργαζομένους σε οικοδομοτεχνικά έργα μέχρι 80.
2. Για παροχές σε χρήμα οι προβλεπόμενες ελάχιστες ημέρες ασφάλισης αυξάνονται ανά 10 κατ΄ έτος από την ίδια ημερομηνία και μέχρι 120 για τους κοινούς ασφαλισμένους, για δε τους εργαζομένους σε οικοδομοτεχνικά έργα μέχρι 100.

Τριήμερη στις τράπεζες

Τα εργατικά συνδικάτα επισημαίνουν ότι «το νομοσχέδιο-έκτρωμα δεν θα περάσει» και ανοίγουν νέο απεργιακό κύκλο. Έτσι:
– Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ και στους ΟΤΑ. Οι απεργίες θα κορυφωθούν με την 24ωρη πανελλαδική, πανεργατική απεργία (ΓΣΕΕΑΔΕΔΥ) την ερχόμενη Τετάρτη 19 Μαρτίου (συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Πεδίον του ¶ρεως).
– Η ΟΤΟΕ (τραπεζοϋπάλληλοι) αποφάσισε να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις της με νέα τριήμερη απεργία από τη Δευτέρα.
– Η ΠΕΤ-ΟΤΕ (τεχνικοί) αρχίζει επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες από τη Δευτέρα, ζητώντας την ένταξη του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Πενθήμερη δικηγόρων

Συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων και την ερχόμενη εβδομάδα αποφάσισαν νομικοί, μηχανικοί, γιατροί, φαρμακοποιοί, δικαστικοί επιμελητές και δημοσιογράφοι. Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών κλάδων δήλωσαν ότι δεν προτίθενται να σταματήσουν τον αγώνα κατά του νομοσχεδίου, που- όπως είπαν- «προοιωνίζεται δυσμενείς συνέπειες για το σύνολο των επιστημόνων της χώρας». Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος που συνήλθε στην Αθήνα αποφάσισε, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, την αποχή πανελλαδικά των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους από τη Δευτέρα 17/3/2008 έως και την Παρασκευή 21/3/2008, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή για το Ασφαλιστικό το οποίο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «ως μοναδικό στόχο έχει τη δήμευση των αποθεματικών των Ταμείων και ουσιαστικά την κατάργησή τους». Σε 24ωρη απεργία την Τετάρτη προχωρούν και οι δημοσιογράφοι.