Ασφαλιστικό: σοκ και δέος

Σοκ και δέος σε δύο εκατομμύρια ασφαλισμένους προκαλούν τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, η οποία υιοθετεί σκληρή γραμμή για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό ξεσηκώνοντας νέα θύελλα αντιδράσεων από συνδικάτα και φορείς.

Τα μέτρα προβλέπουν αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για τις εργαζόμενες μητέρες που έχουν ανήλικα τέκνα και για όσους σήμερα υπάγονται σε καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης. Επίσης καταργούνται- γενικότερα- οι συνταξιοδοτήσεις εργαζομένων με ηλικία κάτω των 60 ετών (το μέτρο πλήττει εκτός των άλλων τη μεγάλη κατηγορία των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες). Το πλήγμα από τις ανατροπές αυτές θα δεχθούν κυρίως οι ασφαλισμένοι που θα συνταξιοδοτηθούν από το 2013 και μετά.

Το νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες θα προβλέπει ακόμη μεγάλο μαχαίρι- έως 60%- στο ύψος των επικουρικών συντάξεων, καθώς και ποινή για όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα. Ειδικότερα θα αυξηθεί στο 8% (από 4,5% σήμερα) το ποσοστό κατά το οποίο θα μειώνεται η σύνταξη για κάθε χρόνο πρόωρης συνταξιοδότησης. Έτσι, για περίοδο πενταετίας η ποινή θα φθάνει το 40%, εξυπηρετώντας τον στόχο της κυβέρνησης να γίνουν ασύμφορες για τους ασφαλισμένους οι πρόωρες συντάξεις. Βασικός άξονας των μέτρων για το Ασφαλιστικό θα είναι και οι ενοποιήσεις των Ταμείων, οι οποίες θα είναι σαρωτικές αφού προβλέπεται να απομείνουν τελικά 5-6 ταμεία κύριας ασφάλισης.

Σκληρή συνταγή. Το τελικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό «φωτογράφισαν» χθες στην ομιλία τους στη Βουλή τόσο ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής όσο και η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, καθιστώντας σαφή την πρόθεση της κυβέρνησης να επιμείνει στη σκληρή συνταγή για τις ανατροπές στις συντάξεις και στα όρια ηλικίας με τον νέο νόμο. Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να μειώσει τις αντιδράσεις και να συγκαλύψει τις σκληρές πτυχές του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, η ηγεσία της κυβέρνησης εξήγγειλε χθες- υιοθετώντας ουσιαστικά πρόταση του ΠΑΣΟΚ- τη δημιουργία του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών. Πρόκειται για ένα Ταμείο- κουμπαρά, στο οποίο κάθε χρόνο θα κατευθύνεται το 4% των εσόδων από τον ΦΠΑ, το 10% των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις και το 10% των κοινωνικών πόρων προκειμένου να χρηματοδοτούνται τα ελλειμματικά Ταμεία. Ωστόσο οικονομικοί αναλυτές, η αντιπολίτευση, αλλά και συνδικαλιστικοί φορείς, ασκούν κριτική ότι οι πόροι αυτοί δεν επαρκούν, ενώ- όπως υποστηρίζουν- με τη συμμετοχή στον κουμπαρά των εσόδων από τον ΦΠΑ, η κυβέρνηση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ στο όνομα των ελλειμμάτων των Ταμείων.

Νέα 24ωρη απεργία. Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης ήδη προκαλούν νέα θύελλα αντιδράσεων και απεργιών. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ ετοιμάζονται για νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία μαζί με τους επιστήμονες. Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ τονίζουν ότι οι υποχρεωτικές ενοποιήσεις των Ταμείων, η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, τα δυσμενή για τις γυναίκες μέτρα και το ψαλίδισμα των επικουρικών συντάξεων διαμορφώνουν συνθήκες πλήρους αποδόμησης της κοινωνικής ασφάλισης.