Ενσωμάτωση επιδομάτων στους μισθούς, αύξηση ορίων υποχρεωτικής συνταξιοδότησης και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά τα «δώρα» της κυβέρνησης
Σχέδιο για την εξασφάλιση της συναίνεσης των 440.000 δημοσίων υπαλλήλων στις επικείμενες αλλαγές του ασφαλιστικού συστήματος επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Το σχέδιο προβλέπει την παροχή σημαντικών «ανταλλαγμάτων» στους δημοσίους υπαλλήλους προκειμένου να μην αντιδράσουν στις αυξήσεις των ορίων ηλικίας που προωθούνται για τις γυναίκες, στην εφαρμογή των δυσμενών ρυθμίσεων του νόμου Ρέππα καθώς και σε περαιτέρω δυσμενείς αλλαγές στα όρια ηλικίας και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για όσους δημοσίους υπαλλήλους έχουν διορισθεί από
1-1-1993 και μετά. Τα «ανταλλάγματα» θα αφορούν:- Στην αναμόρφωση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων με την ενσωμάτωση επιδομάτων στους βασικούς μισθούς.
– Στην αύξηση των ορίων ηλικίας υποχρεωτικής συνταξιοδότησης, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε χιλιάδες υπαλλήλους να συνεχίσουν να εργάζονται ακόμη και μετά τη συμπλήρωση 60 ετών ηλικίας και 35 ετών υπηρεσίας, εφόσον το επιθυμούν.
– Στην ένταξη ορισμένων κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων στα «βαρέα και ανθυγιεινά», που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 1 έως και 5 έτη.
Ειδικότερα:
Οι αλλαγές στο μισθολόγιο που σκοπεύει να προωθήσει η κυβέρνηση προβλέπουν ότι στο βασικό μισθό κάθε δημοσίου υπαλλήλου θα ενσωματωθούν σταδιακά – σε 4 ετήσιες δόσεις – το κίνητρο απόδοσης (κυμαίνεται από 85 έως 150 ευρώ) και το πρώην επίδομα των 176 ευρώ. Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση των συντάξιμων αποδοχών και, συνακόλουθα, σε σημαντική ενίσχυση των συντάξεων όσων υπαλλήλων αποχωρήσουν τα προσεχή έτη από την ενεργό υπηρεσία.
Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις του νέου μισθολογίου σχεδιάζεται να συμφωνηθούν με την ΑΔΕΔΥ και να νομοθετηθούν κυρίως ως αντιστάθμισμα στις απώλειες που αναμένεται να υποστούν οι συντάξεις όσων υπαλλήλων του Δημοσίου αποχωρήσουν από την ενεργό υπηρεσία μετά το 2008, λόγω εφαρμογής των ρυθμίσεων του νόμου Ρέππα, οι οποίες προβλέπουν σταδιακή μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης από το 80% στο 70% και υπολογισμό της σύνταξης με βάση το μέσο όρο των συντάξιμων αποδοχών της τελευταίας πενταετίας πριν από τη συνταξιοδότηση. Ασφαλείς πληροφορίες του ΕΤ.Κ αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών θα επιδιώξει εντός του 2008 συμφωνία με την ΑΔΕΔΥ ώστε από την 1η-1-2009 να αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο μισθολόγιο για τους 440.000 εργαζομένους σε υπουργεία, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, νοσοκομεία και άλλες περιφερειακές υπηρεσίες του Δημοσίου.Οι αυξήσεις των συντάξιμων αποδοχών που θα προκύψουν από τις αλλαγές στο μισθολόγιο θα συνδυασθούν με αυξήσεις και στα όρια ηλικίας και χρόνου υπηρεσίας που προβλέπονται για την υποχρεωτική συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών μελετά να τροποποιήσει τις διατάξεις που προβλέπουν υποχρεωτική συνταξιοδότηση για τους δημοσίους υπαλλήλους που φθάνουν στο 60ό έτος ηλικίας έχοντας συμπληρώσει 35 έτη υπηρεσίας.
Συγκεκριμένα εξετάζεται τα όρια αυτά να αυξηθούν κατά 2 ή 3 έτη, δηλαδή να φθάσουν στα 37 ή στα 38 και στα 62 ή στα 63 έτη, αντίστοιχα. Ωφελημένοι από μια τέτοια ρύθμιση θα είναι κυρίως οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι λαμβάνουν σημαντικού ύψους πρόσθετα επιδόματα πέραν των βασικών αποδοχών τους, όπως οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί, οι μηχανικοί του ΥΠΕΧΩΔΕ και οι υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης. Κι αυτό διότι σήμερα με την υποχρεωτική συνταξιοδότησή τους υπό το παραπάνω καθεστώς χάνουν σημαντικά ποσά από τις αποδοχές τους, επειδή τα επιδόματα που λαμβάνουν δεν συνυπολογίζονται στις συντάξεις.
Εξάλλου οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα συνεχίζουν την εργασία τους για άλλα δύο ή τρία έτη θα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν το ποσό της σύνταξης που θα λάβουν όποτε αποχωρήσουν, αφού για κάθε επιπλέον έτος εργασίας οι συντάξιμες αποδοχές θα προσαυξάνονται. Ετσι θα δοθεί η ευκαιρία σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους να παραμείνουν περισσότερα χρόνια στην ενεργό υπηρεσία εφόσον το επιθυμούν και να εξασφαλίσουν συντάξεις υψηλότερες ακόμη κι από αυτές που θα έπαιρναν εάν δεν ίσχυε ο «νόμος Ρέππα».
Από την 1η-1-2008 θα αρχίσουν να εντάσσονται στο καθεστώς των «βαρέων και ανθυγιεινών» επαγγελμάτων ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων. Οι κατηγορίες αυτές θα είναι οι δημοτικοί υπάλληλοι που εργάζονται στην αποκομιδή των απορριμμάτων καθώς και το προσωπικό των κρατικών νοσοκομείων.