Οι μισές δαπάνες σε ιδιώτες

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ η μηχανοργάνωση του συστήματος, πράγμα που έχει να κάνει το υπουργείο 16 χρόνια

 

 

«Η ιδιωτική συμμετοχή στην περίθαλψη στη χώρα μας είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη», είπε ο βιοπαθολόγος Λεωνίδας Αναγνώστου, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ενωσης Εργαστηριακών Γιατρών, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Δημοτική Κίνηση Πολιτών Καλλιθέας.

 

«Απόλυτη προτεραιότητα για τη μείωση των ιδιωτικών δαπανών, που ξεπερνούν αυτή τη στιγμή το 54% των συνολικών δαπανών υγείας, είναι η μηχανοργάνωση του συστήματος και η κοστολόγηση και κωδικοποίηση των ιατρικών πράξεων, κάτι με το οποίο το υπουργείο Υγείας έχει να ασχοληθεί 16 ολόκληρα χρόνια. Για 16 ολόκληρα χρόνια οι νεότερες ιατρικές πράξεις που είναι πάρα πολλές παραμένουν ακοστολόγητες από το ΚΕΣΥ, με αποτέλεσμα τα διάφορα ασφαλιστικά ταμεία να μην αναγνωρίζουν τη δαπάνη και να καλείται ο ασθενής να καλύψει τη δαπάνη με δικά του έξοδα», υπογράμμισε.

Ο κ. Αναγνώστου αναφέρθηκε και στον «πολύ μικρό σχετικά αριθμό γενικών γιατρών σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού για την καθιέρωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού».

«Επιχειρείται στη χώρα μας απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας με τη μείωση των μισθών όλων των εργαζομένων στον τομέα της δημόσιας υγείας», είπε η πνευμονολόγος Χαρά Κυριακάκη, εργαζόμενη εδώ και 12 χρόνια στα δημοτικά ιατρεία στην Καλλιθέα.

«Στα 2 δημοτικά ιατρεία της Καλλιθέας η υλικοτεχνική υποδομή είναι ανεπαρκής, οι 2 νοσηλευτές είναι με συμβάσεις έργου όπως και οι 3 από τους 5 γιατρούς», σημείωσε. Η κ. Κυριακάκη είναι μία από τους 2 γιατρούς που μονιμοποιήθηκαν, ωστόσο, όπως τονίζει, «επί 11 χρόνια εργαζόμουν με συμβάσεις έργου, διάρκειας ενός έτους, αλλά από τον Νοέμβριο του 2006 που νομιμοποιήθηκα δεν έχω πάρει δεκάρα».