Τα εγκεφαλικά επεισόδια δεν θα ήταν η τρίτη συνηθέστερη αιτία θανάτου αν σε κάθε μεγάλο νοσοκομείο λειτουργούσε, σύμφωνα με τα κρατούντα διεθνή πρότυπα, ειδική μονάδα αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών. Μελέτη αποδεικνύει ότι η ίδρυση τουλάχιστον 20 τέτοιων μονάδων κατά το πρότυπο των υπαρχόντων καρδιολογικών θα μείωνε τα θανατηφόρα εγκεφαλικά επεισόδια, σύμφωνα με εκτιμήσεις, κατά 25%. Οι παραπάνω εκτιμήσεις εδράζονται στη διεθνή εμπειρία και πρακτική, καθώς σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρώπης και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν υιοθετήσει την αντίστοιχη μέθοδο περίθαλψης των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο.
Κάθε χρόνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις γιατρών, περίπου 30.000 Ελληνες παθαίνουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο με τις πιθανότητες να αποβεί μοιραίο για τον ασθενή να είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Κύρια αιτία της υψηλής θνησιμότητας αποτελεί η βραδύτητα στην παροχή συντονισμένης βοήθειας από το εμπλεκόμενο νοσηλευτικό προσωπικό, βοήθεια που, σύμφωνα με γιατρούς με πείρα στην αντιμετώπιση εγκεφαλικών επεισοδίων, θα έπρεπε να παρέχεται όπως και στην περίπτωση των καρδιακών, ήδη από τη στιγμή που ο ασθενής βρίσκεται μέσα στο ασθενοφόρο. Τα εγκεφαλικά, όμως, επεισόδια παραμένουν η πρώτη αιτία χρονίως αναπήρων πολιτών, εξαιτίας της απουσίας συντονισμένης αποθεραπείας με την παράλληλη εργασία ειδικών στην αποκατάσταση ασθενών που έχουν υποστεί ένα οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο. Η φροντίδα αυτών των ατόμων επαφίεται στη μέριμνα και στις προσπάθειες του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Η οικονομική, όμως, αιμορραγία για τη μέση ελληνική οικογένεια είναι δυσβάστακτη καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασης του αναρρωνύοντος από εγκεφαλικό επεισόδιο τα μηνιαία έξοδα κυμαίνονται από 300 ως 3.000 ευρώ. Λύση στον γόρδιο δεσμό φαίνεται να δίνει και σε αυτόν τον τομέα η ίδρυση ειδικών μονάδων εγκεφαλικών επεισοδίων και κέντρων αποκατάστασης και αποθεραπείας.
Αξονας λειτουργίας των μονάδων εγκεφαλικών επεισοδίων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, είναι ο συντονισμός και η εγγύτητα δράσης όλων των εμπλεκόμενων ειδικοτήτων. Στην Ευρώπη μονάδες νοσηλείας για ασθενείς με οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο λειτουργούν σχεδόν σε όλες τις χώρες, με τη Γερμανία να διαθέτει 100, τη Γαλλία 50 και την Αυστρία 35, κατέχοντας την καλύτερη αναλογία μονάδων σε σχέση με τον πληθυσμό. Το πρώτο βήμα στην καλύτερη και πληρέστερη αντιμετώπιση του εγκεφαλικού επεισοδίου συντελείται με την ταχεία διάγνωση. Οι απαιτούμενες εξετάσεις πραγματοποιούνται από τα στελέχη της νοσηλευτικής ομάδας, χωρίς να παρεμβάλλονται μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα, ενώ ο εξοπλισμός παρακολούθησης της εξέλιξης της υγείας του ασθενούς βρίσκεται συγκεντρωμένος στον ίδιο θάλαμο ή πτέρυγα, με επακόλουθο την εξατομικευμένη φροντίδα και υποστήριξη για τον κάθε ασθενή. « Κρίσιμο στοιχείο είναι να ιδρυθούν στα νοσοκομεία αυτές οι μονάδες είτε ανεξάρτητες είτε υπαγόμενες στο Νευρολογικό ή στο Παθολογικό Τμήμα», υπογραμμίζει ο παθολόγος, αναπληρωτής διευθυντής του ΕΣΥ κ. Κωνσταντίνος Βέμμος. «Αντί της υπαρκτής διασποράς ειδικοτήτων θα συνυπάρχουν και θα συνεργάζονται παθολόγοι, νευρολόγοι, νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές χωρίς να απαιτούνται επιπλέον κονδύλια, πέρα από την απαιτούμενη εσωτερική αναδιάρθρωση στο κάθε νοσοκομείο».
Στη χώρα μας λειτουργούν άτυπα μονάδες εντατικής παρακολούθησης ασθενών με οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο στα νοσοκομεία «Αλεξάνδρα», στο Γενικό Κρατικό Αθηνών και στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης. Ενδιαφέρον για την προώθηση σχετικών πρωτοβουλιών έχουν αναλάβει γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό στη Σύρο και στα Χανιά.