Το “Υγεία” – ΜΑΡΦΙΝ καταβροχθίζει το “Ασκληπιείο”

Του Θανάση ΛΕΒΕΝΤΗ

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν τα πρόσφατα δημοσιεύματα ότι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός συμφώνησε σε σύμπραξη με το Ιδιωτικό Θεραπευτήριο Υγεία το οποίο ελέγχει ως στρατηγικός επενδυτής ο τραπεζικός όμιλος Μάρφιν. Η συμφωνία προβλέπει την ανέγερση νοσοκομείου 40.000 τ.μ. στον χώρο του Ασκληπιείου της Βούλας, το οποίο θα ανήκει στον ΕΕΣ και θα χρησιμοποιείται από το ΕΣΥ με ενοίκιο. Από τον υπόλοιπο χώρο, 110 στρεμμάτων τουλάχιστον τα 50 θα δοθούν στο Υγεία-Μάρφιν για ανέγερση ιδιωτικού μαιευτηρίου και άλλων κτιρίων, επίσης 40.000 m², ιδιοκτησίας πλέον του ομίλου.
Ο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους χώρος του Ασκληπιείου ανήκε στο Ελληνικό Δημόσιο (την Αεροπορική ¶μυνα) και παραχωρήθηκε το 1927 στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για νοσοκομείο, προοριζόμενο για τους φτωχούς, τους άπορους και τους κατοίκους της περιοχής, πολλοί από τους οποίους ήσαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.
Με την καθιέρωση του ΕΣΥ το Ασκληπιείο με όλα τα κτίρια που είχαν αναγερθεί εντωμεταξύ, με δωρεές και εράνους, τις άλλες εγκαταστάσεις και το σύνολο του χώρου του, περιήλθε στο δημόσιο σύστημα υγείας. Στον ΕΕΣ παρέμεινε η κυριότητα του χώρου. Το Ελληνικό Δημόσιο ως αντιστάθμισμα ανέλαβε την εξόφληση των τεράστιων χρεών του ΕΕΣ και την ετήσια επιχορήγησή του με 500 εκατομμύρια δραχμές.
Η συμφωνία ΕΕΣ και Υγεία-Μάρφιν έρχεται να ανατρέψει όλα τα μέχρι σήμερα δεδομένα στο χώρο της υγείας. Οι εξελίξεις αυτές μεθοδεύονται εδώ και πολύ καιρό. Στις αρχές του 2005 είχε δημιουργηθεί αναστάτωση στους εργαζόμενους στο νοσοκομείο και στους κατοίκους της Βούλας, ότι ο Ερυθρός Σταυρός σχεδίαζε να πουλήσει ή να εκποιήσει το χώρο του Ασκληπιείου προκειμένου να αξιοποιηθεί για διάφορες χρήσεις (ακόμη και για καζίνο είχε αναφερθεί) και το νοσοκομείο θα μεταφερόταν στις υπώρειες του Υμηττού, όπου ο ΕΕΣ διαθέτει εκτάσεις. Αυτές οι κινήσεις δεν τελεσφόρησαν μετά τις έντονες αντιδράσεις εργαζομένων και κατοίκων.
Η συμφωνία του Ερυθρού Σταυρού με το Υγεία – Μάρφιν βασίζεται στη μέθοδο της αντιπαροχής, προσφιλή μέθοδο των κερδοσκόπων τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα για την αγοραπωλησία γης.
Αυτές οι εξελίξεις δημιούργησαν μεγάλη αναστάτωση στους εργαζόμενους, οι οποίοι δικαιολογημένα δεν εμπιστεύονται τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις για το μέλλον του νοσοκομείου και των εργασιακών τους σχέσεων και βρίσκονται σε συνεχείς κινητοποιήσεις. Το ίδιο έχουν ξεσηκωθεί οι κάτοικοι της Βούλας και των γύρω δήμων. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Βούλας, και η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής αποφάσισαν ομόφωνα, όπως και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, να μην δεχθούν οποιαδήποτε μεταβολή στο υπάρχον καθεστώς και πολύ περισσότερο απορρίπτουν την εκχώρηση έστω και ενός μέτρου γης του χώρου των 110 στρεμμάτων του Ασκληπιείου που αποτελεί πολύτιμο πνεύμονα πράσινου για ολόκληρη την περιοχή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή που διεφάνησαν οι προθέσεις της Διοίκησης του Ερυθρού Σταυρού και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για εκποίηση του Ασκληπιείου έφερε το θέμα στη Βουλή με επανειλημμένες επίκαιρες ερωτήσεις, ομιλίες και άλλες παρεμβάσεις του προέδρου και των βουλευτών του.

Από τις διαβεβαιώσεις ως την πραγματικότητα

Μπροστά στη γενική κατακραυγή ο κ. Αβραμόπουλος εμφανίσθηκε να ανακρούει πρύμνα και ήταν καθησυχαστικός προς τον νομάρχη κ. Κουρή και τον δήμαρχο κ. Μάντεση σε συνάντηση τους στο υπουργείο, υποσχόμενος ότι θα σεβαστεί τη θέλησή των εργαζομένων του νοσοκομείου και των κατοίκων της Βούλας και όλης της Νοτιοανατολικής Αττικής. Οι διαβεβαιώσεις όμως ήσαν προφορικές και εντελώς ασαφείς. Συνολικά πάνω από 1.500.000 κάτοικοι της Νοτιοανατολικής Αττικής εξυπηρετούνται από το Ασκληπιείο, το μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο από τον Πειραιά ώς το Λαύριο.
Αυτό το πνεύμα, εντελώς αντίθετο με τις πρόσφατες θέσεις τους, μετέφεραν και οι κυβερνητικοί βουλευτές στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Βούλας. Οι πληροφορίες όμως είναι επίμονες και ανησυχητικές. Το υπουργείο Υγείας όχι μόνο ήταν σε γνώση αλλά και έχει ανάψει το πράσινο φως για αυτές τις εξελίξεις που στρώνουν το δρόμο στο αδηφάγο κερδοσκοπικό κεφάλαιο στο χώρο της υγείας.
Η κυβέρνηση ουδέποτε έκρυψε τη συμπάθεια και την εύνοιά της προς την οικονομία της αγοράς. Γνωστή και η αδυναμία της στον ιδιωτικό τομέα της υγείας, τον οποίο πριμοδοτεί με χίλιους διαφορετικούς τρόπους. Η πρακτική αυτή έχει ρίζες στο παρελθόν: ξεκίνησε με την εκχώρηση ολόκληρων τομέων της υγείας στην ιδιωτική πρωτοβουλία επί ΠΑΣΟΚ (καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση κ.λπ). Προωθείται εντονότερα από την κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία τη γενίκευσε σε όλες τις μονάδες του ΕΣΥ, ενώ εκχώρησε και νέες αρμοδιότητες στον ιδιωτικό τομέα (π.χ. μηχανοργάνωση, οικονομική διαχείριση, τεχνικές υπηρεσίες).
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ενοικίαση κρεβατιών ΜΕΘ από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, η εκχώρηση των ξενώνων αποασυλοποίησης σε ιδιώτες, η ενίσχυση με όλους τους τρόπους των ιδιωτικών κλινικών και βέβαια οι σχεδιαζόμενες συμπράξεις δημόσιου – ιδιωτικού τομέα, όπως στο Ασκληπιείο της Βούλας και τη Σωτηρία, όπου επίσης σχεδιάζεται με την ίδια μέθοδο η ανέγερση και λειτουργία ιδιωτικής μονάδας ΜΕΘ, δυνάμεως 100 κλινών.
Οι έως τώρα έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις εργαζομένων του Ασκληπιείου και κατοίκων δείχνουν ότι η απόπειρα εκποίησης αυτού του πολύτιμου πνεύμονα πρασίνου, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση για την kυβέρνηση. Οι ελιγμοί αναδίπλωσης όμως δεν πρέπει να ξεγελούν ούτε να οδηγήσουν σε επανάπαυση.
Ο Ερυθρός Σταυρός πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ούτε ως έμπορος γης, ούτε ως κερδοσκόπος της υγείας. Με ποιο θάρρος αύριο θα απλώσει πάλι το χέρι προς τους Έλληνες πολίτες και θα τους ζητήσει: “Δώστε και σώστε”. Ποιoν να σώσουν; Το “Υγεία” ή τον τραπεζικό όμιλο Μάρφιν;

* Ο Θαν. Λεβέντης είναι βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ