Διώξεις κατά γιατρών για απάτη εις βάρος ΙΚΑ

Ηλιας Κανιστρας

ΠΑΤΡΑ. Διώξεις σε βάρος εννέα γιατρών του ΙΚΑ ασκήθηκαν από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών κ. Γιώργο Μπισμπίκη, για το μεγάλο, γνωστό, σκάνδαλο με την προμήθεια ορθοπαιδικών ειδών.

Συγκεκριμένα εννέα γιατροί κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος, για απλή συνέργεια κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα σε απάτη σε βάρος του Δημοσίου που εμπίπτει στις διατάξεις του ειδικού ποινικού νόμου 1608/50, για ψευδείς βεβαιώσεις κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του ΙΚΑ και προς όφελος τρίτου με ζημία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και για ηθική αυτουργία στις ψευδείς βεβαιώσεις. Για τέσσερις άλλους γιατρούς ο εισαγγελέας κ. Γ. Μπισμπίκης ζήτησε να διερευνηθεί περαιτέρω η συμμετοχή τους στην υπόθεση.

Επίσης, προμηθευτής ορθοπαιδικών ειδών, αντιμετωπίζει την κατηγορία της απάτης κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα από κοινού σε βάρος του ΙΚΑ από την οποία το παράνομο όφελος υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και εμπίπτει στο Ν. 1608, ενώ για κακουργηματικού χαρακτήρα απάτη διώκονται δύο ιδιοκτήτες ορθοπαιδικών οίκων. Οσο για τους αστυνομικούς και τους υπαλλήλους που εμπλέκονται στην υπόθεση αναμένεται να συνταχθεί άλλη δικογραφία, επειδή αντιμετωπίζουν κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα για ψευδή βεβαίωση.