Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ελαστικό ωράριο ως 65 ώρες την εβδομάδα

Tο μέλλον των υφιστάμενων εργασιακών δικαιωμάτων και η οδηγία για την οργάνωση του χρόνου εργασίας που δίνει το δικαίωμα εφαρμογής ελαστικού ωραρίου που φτάνει έως και τις 65 ώρες την εβδομάδα, θα συζητηθούν στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Απασχόλησης την Τρίτη στις Βρυξέλλες.
 
Oι ανατροπές στον κοινωνικό χάρτη της Ευρώπης όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς ως το τέλος του έτους επανέρχεται στο Ευρωκοινοβούλιο η οδηγία για τις αμοιβές και τα εργασιακά δικαιώματα στις χώρες της Ενωσης, γνωστή ως οδηγία Μπολκενστάιν.
Η συγκεκριμένη οδηγία έχει ήδη διαμορφωθεί στη λεγόμενη «πρώτη ανάγνωση» στο Ευρωκοινοβούλιο (αρχική διαμόρφωση του κειμένου) και ως το τέλος του έτους αναμένεται η «δεύτερη ανάγνωση» (τελική διαμόρφωση) και η έγκρισή της από το αρμόδιο συμβούλιο υπουργών, όπως αναφέρει «Το Βήμα».
Η ελληνική κυβέρνηση -δια στόματος Σάββα Τσιτουρίδη- δηλώνει πως «δεν θα αποδεχθεί προτάσεις που κλονίζουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό πρότυπο» και σημειώνει πως προτάσεις όπως αυτή για την αύξηση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας ξεπερνούν τα όρια υγιεινής και ασφαλείας των εργαζομένων και δημιουργούν τεράστια προβλήματα.
Η οδηγία για τον χρόνο εργασίας ανατρέπει το υφιστάμενο καθεστώς, καθώς προβλέπει ελαστικό ωράριο που φθάνει ως τις 65 ώρες την εβδομάδα, ενώ με ατομικές συμβάσεις μπορεί να αυξηθεί και πέραν αυτού του ορίου. O επιπλέον χρόνος δεν αμείβεται υπερωριακά και αναπληρώνεται με ρεπό ή αντίστοιχα μειωμένη απασχόληση εντός τεσσάρων μηνών.
Ηδη στη χώρα μας ισχύει ο ελαστικός χρόνος απασχόλησης ως 10 ώρες ημερησίως.
Η οδηγία Μπολκενστάιν επανέρχεται στη δημοσιότητα καθώς αναμένεται να υιοθετηθεί τον Νοέμβριο από το Ευρωκοινοβούλιο. Προβλέπει πως κάθε επιχείρηση θα αμείβει τους εργαζομένους της με τους μισθούς της χώρας από την οποία προέρχεται ή την οποία χρησιμοποιεί νομικά ως βάση για τις δραστηριότητές της και όχι της χώρας υποδοχής στην οποία παρέχει τις υπηρεσίες της (αρχή της χώρας προέλευσης).
Για παράδειγμα μια πολωνική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα θα μπορεί να απασχολεί τους πολωνούς εργαζομένους της σύμφωνα με την πολωνική και όχι την ελληνική νομοθεσία.
« Oι εξελίξεις αυτές καταδεικνύουν τη σημερινή- αρνητική για την εργασία- τάση που επικρατεί στην Ευρώπη» σημειώνει η ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ κυρία Μαίρη Ματσούκα που παρακολουθεί τις εξελίξεις στα θέματα αυτά και τονίζει πως στόχος της ευρωπαϊκής πολιτικής είναι η όσο το δυνατόν μείωση του κόστους εργασίας και ταυτοχρόνως η περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργατικών δικαιωμάτων.
news.in.gr