Βόμβα στα ασφαλιστικά ταμεία: Απώλειες 33 δισ. λόγω κρίσης, ανεργίας και περικοπών

p style=”margin: 0cm 0cm 0pt”>Στο τρομακτικό ποσό των 33 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων εξαιτίας της κρίσης, της ανεργίας και των περικοπών.

Του Ανδρέα Πετρόπουλου


Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΠΟΠΟΚΠ), στις απώλειες συμπεριλαμβάνεται και το κούρεμα των αποθεματικών των ταμείων που έγινε το 2012 στο πλαίσιο του PSI και το οποίο αντιστοιχεί σε απώλειες της τάξης των 12,5 δισ. ευρώ.

Οι εργαζόμενοι στα ταμεία κρούουν τον κώδωνα της κατάρρευσης των ταμείων, υπολογίζοντας μόνο για φέτος το έλλειμμα στα 2 δισ. ευρώ, εξαιτίας της μειωμένης χρηματοδότησης του κρατικού προϋπολογισμού, και ταυτόχρονα αποκαλύπτουν τη δραματική καθυστέρηση στην καταβολή των συντάξεων καθώς οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης σε όλα τα ταμεία ανέρχονται σήμερα στις 136.040. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΠΟΚΠ Θαν. Καποτά, για το 2014 προβλέπεται στα ταμεία μαύρη τρύπα 2 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η μείωση των εισφορών κατά 5 μονάδες (3,9% από εργοδότες και 1 από εργαζομένους, που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου).

Σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ, α) η ανεργία στερεί από το ασφαλιστικό σύστημα πάνω από 7 δισ. ευρώ, β) η μείωση μισθών οδηγεί σε απώλειες 3 δισ. ευρώ (καθώς μειώνονται και οι εισφορές), γ) η μαύρη εργασία και η στροφή σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης μεταφράζεται σε απώλειες 8,5 δισ. ευρώ. Επίσης η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα συρρικνώσει τα έσοδα των ταμείων κατά 1,3 δισ. ευρώ και η περικοπή των κοινωνικών παροχών έχει κόστος 1 δισ. ευρώ.

Οι εργαζόμενοι σημειώνουν ακόμα σχετικά με τον χώρο της υγείας πως οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς ιδιώτες παρόχους είναι 2,7 δισ. ευρώ και προς ασφαλισμένους 100 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν, όπως τόνισαν, 4,9 δισ. οφειλές προς φορείς της γενικής κυβέρνησης, ωστόσο ένα μέρος αυτών εκτιμάται πως θα διαγραφεί.

Ενδεικτικά η οικονομική κατάσταση ανά ασφαλιστικό ταμείο, σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ, είναι η ακόλουθη:

*ΙΚΑ. H μείωση των εσόδων από το 2010 έως και το τέλος του 2013 είναι 8.2%. Την ίδια στιγμή οι καθυστερούμενες εισφορές εκτινάχτηκαν από τα 4,8 δισεκατομμύρια στα 8 δισεκατομμύρια. Η κρατική επιχορήγηση μειώθηκε τον τελευταίο χρόνο κατά 600 εκατομμύρια, καθώς από τα 3,3 έπεσε στα 2,7 δισ. ευρώ

*ΟΑΕΕ. Σε… στάση πληρωμών έχουν προχωρήσει περίπου οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες, που αδυνατούν λόγω της κρίσης να καταβάλουν εισφορές. Οι απλήρωτες εισφορές στο ταμείο φτάνουν τα 7.4 δισ. ευρώ και το έλλειμμα αναμένεται φέτος να φτάσει τα 720 εκατομμύρια, καθώς η μείωση των εσόδων από τις εισφορές είναι άνω του 40%.

*ΟΓΑ. Ένας στους τρεις ασφαλισμένους και οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις έχουν καθυστερούμενες οφειλές.

Μέχρι και 5 έτη στην αναμονή…

Η δραματική συρρίκνωση των εσόδων, αλλά και η μείωση προσωπικού στα ασφαλιστικά ταμεία, έχουν μεγιστοποιήσει τον χρόνο απονομής συντάξεων. Σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ:

* Στα ταμεία κύριας σύνταξης οι εκκρεμότητας είναι 200.200 (μαζί με το Δημόσιο). Η αναμονή φτάνει τους 12 μήνες σε περίπτωση που όλα τα ένσημα είναι σε ένα ταμείο και κυμαίνεται από 18 έως 24 μήνες σε όσες περιπτώσεις υπάρχει διαδοχική ασφάλιση.

* Στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης είναι σε εκκρεμότητα 136.000 αιτήσεις, με την αναμονή να φτάνει τα δύο ή σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και τα πέντε έτη.

* Στα ταμεία πρόνοιας είναι σε εκκρεμότητα 45.000 εφάπαξ. Ενδεικτικά αναφέρεται πως το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων χρειάζεται πάνω από ένα δισεκατομμύριο για να καταβάλει το βοήθημα σε 38.000 άτομα που είναι στην… αναμονή. Ωστόσο το ταμείο μπορεί να δώσει φέτος μόνο 400 εκατομμύρια.

* Σε αναμονή είναι η χορήγηση 7.247 εφάπαξ στο Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα και σε ορισμένους τομείς, όπως είναι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και οι μεταλλουργοί, ο χρόνος αναμονής φτάνει τον 1,5 χρόνο.