Ο Τσίπρας για τις εξελίξεις στο χώρο της υγείας

p style=”line-height: 16.5pt; margin: 0cm 0cm 0pt; vertical-align: baseline”>Απόσπασμα που αφορά τις εξελίξεις στο χώρο της υγείας από την ομιλία του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ:

 

Θέλω να υπογραμμίσω το δράμα της δημόσιας Υγείας, που στέλνει την Ελλάδα ένα αιώνα πίσω. Οι αντιδράσεις υποχρέωσαν ήδη την κυβέρνηση να αποσύρει το χαράτσι των 25 ευρώ στα νοσοκομεία, αλλά παραμένουν το 5ευρω για κάθε επίσκεψη, το 1 ευρώ για κάθε συνταγή.

Παραμένουν επίσης τα έξοδα στα οποία υποβάλλονται οι ασθενείς και οι οικογένειές τους για να αναπληρώσουν όσα το ΕΣΥ της λιτότητας τους στερεί.

Το σχέδιο νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητα για τη «μεταρρύθμιση» στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ανοίγει το δρόμο για την περαιτέρω υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος ΠΦΥ, για την πλήρη ιδιωτικοποίησή του και την παράδοσή του στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, με τον ΕΟΠΥΥ ως «αγοραστή» υπηρεσιών υγείας από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Πίσω από ασάφειες, γενικότητες και παραπλανητικά λόγια, γίνεται προσπάθεια να κρυφτεί η ουσία. Κλείνουν τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ – ΕΟΠΥΥ και είναι άγνωστο πόσα από αυτά θα παραμείνουν στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Επίσης, γίνεται επισφαλές το μέλλον και η λειτουργικότητα των Κέντρων Υγείας με την αποσύνδεσή τους από τα νοσοκομεία.

Στερούνται οι πολίτες το δικαίωμα της δωρεάν πρόσβασης που είχαν στους γιατρούς των πολυϊατρείων του ΙΚΑ – ΕΟΠΥΥ. Μπαίνουν σε διαθεσιμότητα 8.500 εργαζόμενοι με αβέβαιο μέλλον, ενώ οι γιατροί των πολυϊατρείων υποχρεώνονται σε έξοδο, εκβιαζόμενοι να επιλέξουν μια σχέση εργασίας που καμία σχέση δεν έχει με αυτή του ΕΣΥ.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν νοείται ούτε μια μέρα λουκέτου στις δομές του πρώην ΙΚΑ ΕΟΠΥΥ. Δεν νοείται η στέρηση της δυνατότητας ασφαλισμένων και ανασφάλιστων στην πρόσβαση σε γιατρούς και υπηρεσίες. Οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις δεν αποτελούν δρόμο προς τη μεταρρύθμιση αλλά προς την πλήρη απορρύθμιση του συστήματος. Άλλωστε, αν η κυβέρνηση ήθελε αληθινή φιλολαϊκή μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δεν θα διέλυε τα πάντα στο όνομα των «αλλαγών». Δεν θα άνοιγε πόλεμο με τους λειτουργούς της υγείας. Δεν θα έκανε προμετωπίδα της πολιτικής της το μνημονιακό στόχο των απολύσεων και την πάση θυσία δραματική μείωση των δαπανών υγείας. Δε θα επέβαλλε στους πολίτες να πληρώνουν όλο και περισσότερα για περίθαλψη, νοσηλεία και φάρμακα.

Για εμάς, τα ζητήματα που αφορούν την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, την προστασία ενός πληθυσμού που σήμερα βρίσκεται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης, είναι ζητήματα πρώτης προτεραιότητας, τα οποία δεν θέτουμε και δεν σκοπεύουμε να τα θέσουμε στη διαπραγμάτευση με κανένα δανειστή. Για μας, πρώτιστο χρέος είναι ο ελληνικός λαός και η ελληνική κοινωνία να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κρίση με αξιοπρέπεια, και κυρίως να σταθούν όρθιοι. Να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας όταν το χρειάζονται. Γι αυτό έχουμε ετοιμάσει ένα σχέδιο άμεσων μέτρων ανακούφισης και κοινωνικής προστασίας το οποίο- και επαναλαμβάνω- δεν πρόκειται να θέσουμε σε διαπραγμάτευση, διότι αυτό είναι το χρέος μας, απέναντι στο λαό, στην κοινωνία, και όχι απέναντι στους τοκογλύφους.