lockquote style=”text-transform: none; text-indent: 0px; font: medium Calibri; white-space: normal; letter-spacing: normal; color: rgb(0,0,0); word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px”>
«Δεν είναι ώρα το κράτος να αυξήσει τις δομές του, αλλά να τις μειώσει» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, την Πέμπτη, ερωτηθείς εάν και πότε θα λειτουργήσουν τα τέσσερα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να χορηγούν δωρεάν φάρμακα στους ανασφάλιστους και τους άπορους, όπως είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση. Επιπλέον ανακοίνωσε πως το υπουργείο σχεδιάζει να λειτουργήσει απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, έναντι αντιτίμου. Η μείωση των δομών υγείας έχει ολέθρια αποτελέσματα για τους πολίτες λέει στο tvxs.gr, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας και ζητά την παραίτηση του Άδωνι Γεωργιάδη. Για τα απογευματινά χειρουργεία αναφέρει πως θα δημιουργήσουν δυο κατηγορίες πολιτών μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.
Ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε μιλώντας στο mega πως λόγω των συνθηκών «δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση όλων των πολιτών στην Υγεία, όπως θα θέλαμε». Προανήγγειλε νέα μείωση στις δομές της υγείας ενώ ανακοίνωσε πως το υπουργείο σχεδιάζει να λειτουργήσει απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, έναντι αντιτίμου, για τους ασφαλισμένους που δεν θέλουν να περιμένουν σε λίστες προτεραιότητας.
«Όσοι χειρουργηθούν στα δημόσια νοσοκομεία, πιθανόν αν περίμεναν καιρό για το δημόσιο, να πήγαιναν σε ιδιωτικό. Άρα, η άλλη πλευρά πρέπει να ανησυχεί. Μου κάνει εντύπωση γιατί ορισμένοι οι οποίοι -υποτίθεται- προασπίζουν το ΕΣΥ, τελικά προασπίζουν τα συμφέροντα των ιδιωτών», δήλωσε απαντώντας σε όσους τονίζουν πως πρόκειται για απόφαση που υπονομεύει το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας.
Σε ό,τι αφορά την οικονομική επιβάρυνση των ασθενών δήλωσε: «Ασφαλώς το απογευματινό χειρουργείο είναι για κάποιον που θέλει να πληρώσει. Αυτό θα προκύψει από τη συζήτηση που θα κάνουμε. Βάσει των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλείων (ΚΕΝ) που ήδη υπάρχουν μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας».
«Ήδη η μείωση των οκτώ νοσοκομείων που έγινε σε πρώτη φάση έδειξε πόσο καταστροφικά αποτελέσματα υπάρχουν. Είδαμε τα τεράστια προβλήματα στον Ευαγγελισμό και τις αντίστοιχες φωτογραφίες, οι οποίες, όσο κι αν τσιρίζει ο κ. Γεωργιάδης δείχνουν μια υπαρκτή κατάσταση, η οποία είναι τραγική για τους πολίτες. Από την άλλη πλευρά αν συνεχιστεί αυτή η μείωση των δομών στα νοσοκομεία της περιφέρειας ή στις ψυχιατρικές δομές θα υπάρξουν ολέθρια αποτελέσματα για τους πολίτες» απαντά μέσω του tvxs.gr, ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Δημήτρης Βαρνάβας.
Να παραιτηθούν
«Η σημαντικότερη εκ των υποχρεώσεων ενός κράτους είναι να διασφαλίζει την υγεία και την σωματική ακεραιότητα των πολιτών. Αν ο κ. Γεωργιάδης και η κυβέρνηση δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το στοιχειωδέστερο πράγμα τότε δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Οφείλει να παραιτηθεί και ο κ. Γεωργιάδης και η κυβέρνησή του» λέει ο Δημήτρης Βαρνάβας και προσθέτει: «Αν θέλει κάτι να μειώσει ο κ. Γεωργιάδης ας μειώσει τον αριθμό των συμβούλων του οι οποίοι πλέον αγγίζουν τα όρια της στρατιάς και οι οποίοι δε νομίζω ότι είναι αναγκαίοι μιας και οι περισσότεροι είναι θεολόγοι και αρχαιολόγοι. Αυτούς γιατί δεν σκέφτεται να τους μειώσει και σκέφτεται να μειώσει τους εργαζόμενους και τις δομές που υπηρετούν το λαό;»
Δυο κατηγορίες πολιτών θα φέρουν τα ιδιωτικά χειρουργεία
«Τα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν ούτε τα πρωινά χειρουργεία. Σε πάρα πολλά νοσοκομεία υπάρχουν χειρουργικές αίθουσες που είναι κλειστές. Υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό και σε υλικά. Σε πάρα πολλά νοσοκομεία οι υπεύθυνοι των χειρουργείων διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχουν ράμματα. Πως είναι δυνατόν το πρωί να μην υπάρχουν ράμματα και το απόγευμα να υπάρχουν; Πως είναι δυνατόν το πρωί να μην υπάρχει ένας ενδοφακός για να χειρουργηθεί ένας καταρράκτης και να υπάρχει το απόγευμα για να γίνει ιδιωτικό χειρουργείο;» τονίζει ο κ. Βαρνάβας.
«Το να μην μπορεί ένα νοσοκομείο να εξυπηρετήσει το πρωί τους πολίτες αλλά να μπορεί το απόγευμα με αντίτιμο δημιουργεί μια τεράστια ανισότητα που δεν θυμίζει πλέον δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίζει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο τους πολίτες του. Δηλαδή θα δημιουργήσουμε δυο κατηγορίες πολιτών που η μία δεν θα μπορεί να χειρουργηθεί σχεδόν ποτέ και η δεύτερη που πληρώνει θα μπορεί να χειρουργηθεί σχεδόν άμεσα; Αυτό είναι τραγικό για ένα δημόσιο νοσοκομείο» καταλήγει.