Οι ‘μακελάρηδες’, γίνονται …τιμητές!

p style=”margin-bottom: 12pt; background: white; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px”> Αντί να ντρέπονται που αδιαφορούν τόσα χρόνια να στελεχώσουν επαρκώς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας, ‘κοστολογούν’ με μιά …ΕΔΕ την ζωή ενός άτυχου ασθενή.

ΓΙΑ δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες ένας ασθενής πολίτης από την Ηλεία χάνει την ζωή του αβοήθητος!

Την πρώτη φορά ήταν ένας νέος που πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο και έξω από το Νοσοκομείο ‘Άγιος Ανδρέας’ περιφερόμενος από κτίριο σε κτίριο για την διενέργεια εξετάσεων…

Τούτη τη φορά ήταν ένας 72χρονος με ρήξη ανευρύσματος αορτής που περίμενε να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι υγειονομικοί ώστε να μεταφερθεί σε ασφαλές νοσοκομείο για να αντιμετωπιστεί.

Ημέρα Τρίτη εφημερεύει το Γενικό Νοσοκομείο Πάτρας (πρώην ‘Άγιος Ανδρέας’) αλλά δεν διαθέτει αγγειοχειρουργό, όπως τέτοια ειδικότητα ΔΕΝ διαθέτει ούτε το Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας, στον Πύργο.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας που δεν εφημερεύει, διαθέτει αγγειοχειρουργούς αλλά δεν είναι στο πρόγραμμα εφημερίας αφού είναι τρεις με τον διευθυντή, καθηγητή κ Ι. Τσολάκη. Επίσης, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο εκκρεμούν δύο ακόμη διορισμοί γιατρών που έχουν κριθεί πριν από ενάμιση χρόνο αλλά οι διορισμοί τους ‘πάγωσαν’ με την περίφημη εγκύκλιο του Ανδρέα Λοβέρδου!

Το ΕΚΕΠΥ που συντονίζει τέτοιου είδους προβλήματα φάνηκε αδύναμο να συντονίσει τις υπηρεσίες του ΕΣΥ και να διατάξει-ως όφειλε- την διενέργεια αεροδιακομιδής σε νοσοκομείο της Αθήνας, προκειμένου ο ασθενής να αντιμετωπισθεί χειρουργικά.

Εν τέλει ο ασθενής, περιμένοντας να συντονισθούν οι υγειονομικές υπηρεσίες, κατέληξε και ο υπουργός διέταξε ΕΔΕ σε βάρος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου που δήλωσε αδυναμία να δεχθεί τον ασθενή από την Αμαλιάδα!

Αντί να ντρέπονται που αδιαφορούν τόσα χρόνια να στελεχώσουν επαρκώς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας, ‘κοστολογούν’ με μιά …ΕΔΕ την ζωή ενός άτυχου ασθενή. Αλλά κι αυτή την διενεργούν σε λάθος πρόσωπα, γιατί η μη έγκαιρη μεταφορά του ασθενή σε Νοσοκομείο της Αθήνας είναι αποκλειστική ευθύνη του ΕΚΕΠΥ, μιάς και τα Περιφερειακά Νοσοκομεία -του ΕΣΥ ή και τα πανεπιστημιακά- έχουν αποψιλωθεί από το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό κι όχι μόνο….Ότι και να δείξει η ΕΔΕ, ο θάνατος του ασθενή δεν…διορθώνεται!

Τα νοσοκομεία της περιφέρειας έχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε ιατρικές ειδικότητες, έχουν εξίσου σοβαρά κενά σε ειδικότητες που υπάρχουν ένας ως τρεις, το πολύ, γιατροί και η δουλειά τους καθίσταται άκρως επικίνδυνη…

Αυτή η πραγματικότητα γίνεται ζοφερή για όλους. Για τον ασθενή αλλά και για τον γιατρό. Ο μόνος που δεν την αντιλαμβάνεται δείχνει να είναι ο υπουργός υγείας που μετατρέπει αργά αλλά σταθερά το νοσοκομειακό σύστημα σε…’κρεματόριο’.

Τάκης Γεωργακόπουλος

Μέλος γραμματειας υγειονομικών ΣΥΡΙΖΑ Αχαϊας