Συζήτηση στη Βουλή για τα προβλήματα των νοσοκομείων Ικαρίας , Σάμου, Λήμνου

p style=”margin: 0cm 0cm 0pt”>Τη συζήτηση μπορείτε να την διαβάσετε εδώ   

 

Επιγραμματικά οι θέσεις του υπουργού Υγείας Α. Λυκουρέντζου

 

1.Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του Υπουργείου Υγείας πρόκειται να ανακοινωθούν εντός των ημερών οιπροσλήψεις των μονίμων, του τακτικού προσωπικού για το Αιγαίο. Υπάρχουν προβλεπόμενες θέσεις και για το Νοσοκομείο Σάμου και για το Νοσοκομείο Ικαρίας.

 

2.Τη Δευτέρα στις 10.00΄ ή προς το μεσημέρι πρόκειται να γίνει σύσκεψη στο ΑΣΕΠ, με την παρουσία του κ. Βέη, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας για τους επικουρικούς των παραϊατρικών επαγγελμάτων, του διοικητικού προσωπικού κ.λπ.

 

3.Θέλω να σας ενημερώσω ότι το πρόβλημα με τα αγροτικά ιατρεία υπάρχει διότι, όπως είπατε, πρέπει να προσθέσουμε κίνητρα. Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν μας επιτρέπει να αυξήσουμε τα κίνητρα για να αποδεχθεί κάποιος μια θέση αγροτικού ιατρού, με αποτέλεσμα οι προκηρύξεις μας, η μια μετά την άλλη, να αποβαίνουν άγονες.

 

4.Θα κάνω και μια διορθωτική παρέμβαση στην προκήρυξη των επικουρικών, για να λειτουργήσει οπωσδήποτε το Τμήμα Αιμοκάθαρσης στην Ικαρία, του οποίου η υποδομή μάλιστα προέρχεται από δωρεά.

 

5.Σε ό,τι αφορά τις οφειλές έχω πει και με την ευκαιρία της συζητήσεως άλλων ερωτήσεων αλλά και στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, ότι αυτό το οποίο κάναμε με την πρόσφατη διάταξη, την οποία ψηφίσαμε, ήταν για τα αναδρομικά τα οποία υπήρχαν από το φθινόπωρο κι εντεύθεν.

Υπάρχει ένα ζήτημα με προηγούμενες οφειλές και παρελθόντων ετών, τις οποίες, όμως, επιχειρούμε να διευθετήσουμε με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, γιατί υπάρχουν εκκρεμότητες σε διάφορες περιοχές

 

6.Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση του ΕΚΑΒ, πράγματι υπάρχουν αυτές οι δυσκολίες, αλλά δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε μία ιδεατή κατάσταση. 

 Αυτές είναι οι συνθήκες, που επικρατούν στη χώρα σήμερα, με αυτές τις συνθήκες πρέπει να αγωνιστούμε να μεγιστοποιήσουμε την αποτελεσματικότητά μας, να πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν. 

Ποιος δεν θα ήθελε να μπορεί να έχει δύο ασθενοφόρα, δεκαέξι άτομα προσωπικό, για να μην είναι στοιχειωδώς, αλλά πολυτελώς οργανωμένη η περιφερειακή δομή του ΕΚΑΒ; Δεν υπάρχουν, όμως, αυτές οι δυνατότητες.

 

7.Σε ό,τι αφορά, τώρα, τη διοικητική ενοποίηση, ισχύει σε πολλές περιοχές της χώρας. Ο λόγος δεν είναι ότι επιχειρούμε να υποβαθμίσουμε κάποιο νοσοκομείο. Η υγειονομική ικανότητα του νοσοκομείου είναι αυτή η οποία προέχει και όχι το ποιος διοικεί το νοσοκομείο. Είναι, καθαρά, ένα θέμα το οποίο εντάσσεται στην προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων, της μείωσης των δημοσίων δαπανών.

Εκτιμώ βαθύτατα αυτό το οποίο μου είπατε με την ερώτησή σας: Πόσους ιατρούς θα έχουμε; Τι θα κάνεις με τους επικουρικούς; Τι θα γίνει με την κλινική της αιμοκάθαρσης; Μάλιστα, αυτά τα αντιλαμβάνομαι. Να παλέψουμε να βρούμε λύση. Το θέμα της διοίκησης είναι δευτερεύον.

Δεν αντιλαμβάνομαι την κινητοποίηση. Κινητοποίηση στην Πτολεμαΐδα για την ενοποίηση Κοζάνης-Πτολεμαΐδας. Κινητοποίηση στα Γιαννιτσά. Κινητοποίηση στο Διδυμότειχο, με επικεφαλής τον Άγιο Διδυμοτείχου. Πού θα σταματήσει αυτό; Οι δήμαρχοι και οι σεβασμιότατοι μητροπολίτες δεν είναι για να ασκούν πολιτική για την υγεία ή πολιτική για την παιδεία. Να κοιτάξουν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους και να αφήσουν τις τοπικές κοινωνίες ήσυχες. Αυτό το οποίο προέχει και νοιάζει και εμάς και εσάς είναι να έχουμε γιατρούς, να έχουμε τις κλινικές εν λειτουργία. Το ποιος διοικεί το νοσοκομείο είναι δευτερεύουσας σημασίας.

 Επί ματαίω θα γίνει κινητοποίηση. Δεν πρόκειται να αλλάξω θέση τόσο εύκολα, επειδή θα γίνει μία κινητοποίηση. Η κινητοποίηση έχει νόημα για την υγειονομική θωράκιση. Αυτό το καταλαβαίνω. Για τα διοικητικά θέματα δεν έχει νόημα. Αυτή είναι η θέση μου.

 

8.Σε ό,τι αφορά το θέμα της διοικητικής ενοποίησης, είπα και προηγουμένως ότι δεν έχω κάποια υστερόβουλη εμμονή στην υπόθεση. Είμαι, όμως, εντός ενός συγκεκριμένου δημοσιονομικού πλαισίου. Έχουν αποφασιστεί τα νομικά πρόσωπα από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία. Δεν μεταθέτω τις ευθύνες στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία, γιατί συνεχίζω την ίδια πολιτική. Δεν λέω ότι ευθύνονται οι προηγούμενοι. Αντιθέτως, υπερασπίζομαι αυτήν την πολιτική. Το αναφέρω, όμως, διότι έχει προηγηθεί κάποια συζήτηση και έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Έχει γίνει μία σειρά συγκεκριμένων επιλογών για ενοποίηση κλινικών, τμημάτων, διοικήσεων. Αν, λοιπόν, εγώ αρχίσω και υιοθετώ το αίτημα της Ικαρίας και το αίτημα της Λήμνου, γιατί δεν υιοθετώ το αίτημα του Διδυμοτείχου; Εσείς έχετε τα επιχειρήματά σας, τα οποία τα καταλαβαίνω και η συζήτηση που έγινε στο ΚΕΣΥΠΕ, στο οποίο αναφερθήκατε, έγινε με αφορμή ακριβώς τις ιδιαιτερότητες τις οποίες προσυπογράφω. Δεν τα αρνούμαι, αλλά βρίσκομαι μπροστά σε μία πραγματική δυσκολία, διότι εγείρουν τα ίδια αιτήματα κι άλλα νοσοκομεία στα οποία αναφέρθηκα, όπως της Πτολεμαΐδας, των Γιαννιτσών, του Διδυμοτείχου, πράγμα το οποίο δεν θα σταματήσει πουθενά, γιατί μετά θα έχουμε και μέσα στην Αθήνα το ίδιο θέμα.

Αυτό είναι ένα ζήτημα, το οποίο ειλικρινά μας έχει απασχολήσει και μας έχει προβληματίσει. Οι κινητοποιήσεις δεν βοηθάνε. Επανέρχομαι σ’ αυτό το ζήτημα. Μη φέρετε αδίκως τους ανθρώπους. Η ίδια συζήτηση που γίνεται με μας εδώ, θα γίνει και ενώπιόν τους. Δεν αλλάζει κάτι.

Πρέπει να προσπαθήσουμε να δούμε τι είναι εκείνο το οποίο και στο διοικητικό πεδίο θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε μια καλύτερη και ευέλικτη επιλογή και να το επιτύχουμε.

Θέλω, όμως, να καταλάβετε το πλαίσιο μέσα στο οποίο καλείται να λειτουργήσει ο Υπουργός Υγείας.

 
ΠΗΓΗ:ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΝΟΣ. ΠΡΕΒΕΖΑΣ