Προβλήματα και προβληματισμοί που αφορούν στα ΚΕΝ

span style=”font-size: larger”>Παραθέτουμε την επιστολή του Διευθυντή Νεφρολογικού Τμήματος στο Νοσοκομείο της Ρόδου σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα και τους προβληματισμούς που αφορούν στα ΚΕΝ
Ευπρόσδεκτο κάθε αναλογο κείμενο.

Ygeianet


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ 2ης ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΑΙΓΑΙΟΥ
 ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ  «ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ»
ΝΕΦΡΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Διευθυντής: Π. Αληβάνης MD, PhD
ΕΠΕΙΓΟΝ
Ρόδος, 5 Οκτωβρίου 2011
Κ. Μιχάλη Κόκκινο
Διοικητή
Γεν. Νοσοκομείου Ρόδου
 
Κύριε Διοικητά,
Σε απάντηση του εγγράφου σας με α.π. 24566/22-9-2011 με θέμα την εφαρμογή του ΚΕΝ θα ήθελα κατ’ αρχάς να σας επισημάνω τη φοβερή δυσλειτουργία του όλου συστήματος που απαιτεί τον συνδυασμό 2 κωδικών (ICD10 και ΚΕΝ) που είναι, και εξαιρετικά δύσκολο να αντιστοιχηθούν, και των οποίων η αντιστοίχηση οδηγεί συχνά σε λάθος αποτέλεσμα (π.χ. ICD10 N01-ταχέως εξελισσόμενη ΣΝ αντιστοιχεί σε ΚΕΝ Υ02Χ-τοποθέτηση καθετήρα περιτοναϊκής κάθαρσης). Και φαντάζομαι ότι είναι εύλογη απορία κάθε λογικού ανθρώπου, γιατί εξ’ αρχής το Υπουργείο δεν έκανε αυτό την αντιστοίχηση του ΚΕΝ στον κωδικό ICD10 ώστε να υπάρχει μόνο ο κωδικός ICD10 και το σύστημα και πιο εύχρηστο και λιγότερο χρονοβόρο να είναι αλλά και κυρίως πιο αξιόπιστο όσον αφορά τον πραγματικό χρόνο νοσηλείας που χρειάζεται συνήθως κάθε πάθηση.
Και αυτό το τελευταίο είναι πραγματικά το μεγάλο ζητούμενο του όλου εγχειρήματος. Όσον αφορά και το προφανές αλλά και το αφανές του πράγματος.
Και το προφανές είναι η πλήρης αναντιστοιχία του πραγματικού συνήθως χρόνου νοσηλείας με τις αναφερόμενες στο ΚΕΝ. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο χρόνος νοσηλείας που αναφέρεται στην τοποθέτηση καθετήρα περιτοναϊκής κάθαρσης (ΚΕΝ Y02X) όπου ο χρόνος νοσηλείας που αναφέρεται είναι 2 μέρες όταν εξ’ ορισμού, και σύμφωνα και με την πρακτική που εφαρμόζεται και σε εμάς (συνημμένο) αλλά και παγκόσμια (Gokal R, Alexander S, Ash S, et al. Peritoneal catheters and exit-site practices toward optimum peritoneal access: 1998 update. (Official report from the International Society for Peritoneal Dialysis). Perit Dial Int 1998; 18:11, Teitelbaum I, Burkart J. Peritoneal dialysis. Am J Kidney Dis 2003; 42:1082, European Best Practice Guidelines for peritoneal dialysis. Nephrol Dial Transplant 2005; 20(Suppl 9):3) ο ελάχιστος χρόνος νοσηλείας είναι τουλάχιστον 20 μέρες.
Και το αφανές ερώτημα είναι κύριε Διοικητά, τι θα συμβεί αν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα κάποιος μανδαρίνος του Υπουργείου πατήσει στον υπολογιστή του ένα κουμπί και διαπιστώσει ότι ο χρόνος νοσηλείας για τοποθέτηση καθετήρα περιτοναϊκής κάθαρσης στο Νεφρολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Ρόδου είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με το ΚΕΝ; Ποιος θα είναι υπόλογος; Ποιος θα πληρώσει το επιπλέον κόστος νοσηλείας;
Και για να μην θεωρηθώ κακοπροαίρετος να σας επισημάνω την πρόσφατη παραπομπή συναδέλφων στο ΙΚΑ που συνταγογραφούσαν φάρμακα εκτός ειδικότητας. Ποιος, πότε και που μας είπε ποια φάρμακα αντιστοιχούν σε κάθε ειδικότητα (εκτός από τα προφανή βέβαια); Ο νεφρολόγος θα συνταγογραφεί μόνο διουρητικά; Αν κάποιος αιμοκαθαιρόμενος χρειάζεται  π.χ. ενδοκρινολογική αγωγή θα τον στέλνουμε να την συνταγογραφήσει ο ενδοκρινολόγος που δεν υπάρχει στο Νοσοκομείο Ρόδου;
Επειδή όμως κύριε Διοικητά όλα τα ανωτέρω μπορεί μεν εκ πρώτης όψης να προκαλούν το γέλιο αλλά δυνητικά μπορούν να καταστούν εξαιρετικά επικίνδυνα θα ήθελα να με ενημερώσετε άμεσα κατά πόσον ο χρόνος νοσηλείας των ασθενών μου πρέπει να ανταποκρίνεται σε επιστημονικά κριτήρια ή στο ΚΕΝ.
Μέχρι να λάβω την απάντησή σας θα θεωρήσω, εκ προοιμίου, ότι συναινείτε ότι τα επιστημονικά κριτήρια και η υγεία των ασθενών προέχει κάθε οικονομικού και ότι θα το καταστήσετε σαφές σε περίπτωση μελλοντικού ερωτήματος και σε κάθε ανώτερη αρχή.
Ο Διευθυντής του
Νεφρολογικού Τμήματος
Δρ Πολυχρόνης Αληβάνης
Εσωτ. Διανομή:    Διοικητικό Συμβούλιο
                            Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας
                            Διοικητική Διευθύντρια
                            Γραφειο Κίνησης Ασθενών (κ. Μπούρχα)
                            Επιστημονικό Συμβούλιο
                            Σύλλογο Νοσοκομειακών Ιατρών