Καταγγελία αναισθησιολόγων του ΑΧΕΠΑ για απειλές του Διοικητή κ. Βέργουλα

p>Λάβαμε την παρακάτω επιστολή από συναδέλφους του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και την αναρτούμε με το εξής σχόλιο:

Ο Διοικητής του ΑΧΕΠΑ  κ. Βέργουλας είναι γιατρός και μάλιστα στο παρελθόν υπήρξε συνδικαλιστής. Όσο ασκούσε συνδικαλισμό ήταν ένθερμος υποστηρικτής των επισχέσεων και συμμετείχε ο ίδιος σε επισχέσεις. Τώρα που η αφεντιά του έγινε Διοικητής βγάζει ότι χειρότερο και απεχθέστερο, τόσο ως απόψεις όσο και ως συμπεριφορές. Εν ολίγοις ο κ. Βέργουλας στρέφεται εναντίον συναδέλφων τους οποίους έχει απλήρωτους με το επιχείρημα ότι ως εργοδότης είναι φερέγγυος! Δυστυχώς καμώνεται πως αγνοεί ότι είναι ένας θλιβερός κυβερνητικός υπάλληλος μιάς κυβέρνησης που βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας.

Ας πάψει λοιπόν τους λεονταρισμούς και ας βρεί τον τρόπο να εξοφλήσει άμεσα τα οφειλόμενα πριν ανοίξει ξανά το στόμα του για να εκστομίσει απειλές.

Η ΟΕΝΓΕ έχει λάβει κατ΄ επανάληψη θέση στο ζήτημα και καλύπτει απόλυτα τους συναδέλφους που κινητοποιούνται. Θα συζητήσει τη συγκεκριμένη συμπεριφορά του κ. Βέργουλα στο Γενικό Συμβούλιο της 13ης Μαίου εκδίδοντας σχετική καταγγελία.
Σημειώνουμε ότι η ΟΕΝΓΕ έχει ζητήσει και έλαβε πρό έτους γνωμοδότηση από τον καθηγητή Εργατικού Δικαίου του ΑΠΘ κ. Αρι Καζάκο, η οποία σαφέστατα εξομοιώνει ειδικούς και ειδικευόμενους ως προς το δικαίωμα επίσχεσης σε περίπτωση διεκδίκησης κάθε είδους απολαυών από τα Νοσοκομεία.

Δημήτρης Βαρνάβας   

 


Αξιότιμοι συνάδελφοι

Σας γράφουμε για να σας ενημερώσουμε για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ τις τελευταίες ημέρες και τον πόλεμο που έχει κηρύξει εναντίον των ιατρών της Κλινικής Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας ο Διοικητής κος Γ.Βέργουλας.

Συγκεκριμένα, όπως θα γνωρίζετε ήδη αντιμετωπίζουμε από το Σεπτέμβριο το γνωστό πρόβλημα με τον αριθμό των εφημεριών που ορίζει ο νόμος 3868/2010 και την κάλυψη των εφημεριών του νοσοκομείου μας.

Ειδικά για το ΑΧΕΠΑ υπάρχει η ιδιαιτερότητα ότι είμαστε ενιαίο τμήμα και καλύπτουμε συνολικά τα Γενικά Χειρουργεία, τα Καρδιοχειρουργικά Χειρουργεία και ΜΕΘ.

Από το Σεπτέμβριο κάνουμε περισσότερες εφημερίες από αυτές που ορίζουν όλοι οι νόμοι, χωρίς να παίρνουμε καν τα ισάριθμα ρεπό που δικαιούμαστε για να καλύψουμε τις ανάγκες του νοσοκομείου, έχοντας διαβεβαιώσεις από τη Διοίκηση ότι θα βρει λεφτά για να μας πληρώσει κάποια στιγμή για τις επιπλέον εφημερίες.

Οι μήνες περνούσαν (Σεπτέμβριος-Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος-Ιανουάριος-Φεβρουάριος-Μάρτιος-Απρίλιος) και κάθε 20 του μήνα, τη στιγμή που καταρτούσαμε πρόγραμμα εφημεριών μας έπειθε η Διοίκηση ότι έχει λεφτά και αυτή τη φορά θα μας πληρώσει.

Η υπομονή όμως έχει και τα όριά της και για το λόγο αυτό τη Δευτέρα 02 Μαίου 2011 υπογράψαμε δηλώσεις επίσχεσης εργασίας για τα λεφτά που μας οφείλει το Νοσοκομείο για τους 8 αυτούς μήνες που εφημερεύαμε απλήρωτοι.

Η αντίδραση του Διοικητή ήταν να μας καλέσει την Τετάρτη 04 Μαίου στις 8 το πρωί στο γραφείο του για να μας διαβάσει μία γνωμοδότηση των δικηγόρων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους του 2010 που λέει οτι δικαίωμα σε επίσχεση εργασίας έχουν μόνο οι εργαζόμενοι ιδιωτικού δικαίου και όχι οι δημόσιοι υπάλληλοι που έχουν τη φερεγγυότητα και τη μονιμότητα του δημοσίου.

Ως εκ τούτου μας είπε ότι οι ειδικοί νοσοκομειακοί γιατροί ΔΕ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ να κάνουν επίσχεση εργασίας. Για τους ειδικευόμενους που είναι ιδιωτικού δικαίου εάν κάνουν επίσχεση ΔΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ ο χρόνος αυτός στο χρόνο ειδικότητας, βάσει ενός εγγράφου που συνέταξε επίσης το 2010 ο νομικός σύμβουλος του ΑΧΕΠΑ. Καταλήγοντας μας είπε ότι ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΕΠΙΣΧΕΣΗ πιστεύοντας προφανώς ότι μας τρομοκράτησε. Το πρωτοφανές είναι μάλιστα ότι αναρωτήθηκε πώς γίνεται ενώ στους περισσότερους από τους ειδικούς να χρωστάει ποσά πολλαπλάσια "να υπάρχουν γιατροί (οι ειδικευόμενοι) που κάνουν επίσχεση εργασίας για το ευτελές ποσό των 600 ευρώ!!!"

Όταν λίγες ώρες αργότερα διαπίστωσε ότι εμμέναμε στην απόφασή μας για επίσχεση, ήρθε αυτοπροσώπως στα Χειρουργεία και ζήτησε από την Προισταμένη του Αναισθησιολογικού να του αναφέρει ποιοι αναισθησιολόγοι έπρεπε να είναι σημερα στο νοσοκομείο και ποιοι από αυτούς εργάσθηκαν ως όφειλαν διότι στο εξής θα ΚΟΒΕΙ ΤΟ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΟ όσων κάνουν επίσχεση.

Εμείς ενημερώσαμε τηλεφωνικώς τους εκπροσώπους της ΕΝΙΘ και συμμετείχαμε στη Συνέλευση αναφέροντας τις πιέσεις που δεχόμαστε.

Σας παρακαλούμε για τη δημοσιοποίηση του προβλήματός μας.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη βοήθεια και τη συμπαράστασή σας.

Οι Ιατροί της Κλινικής Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ