Βουλή: Τι αναφέρθηκε χτες στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων όπου εισήχθη προς επεξεργασία το νομοσχέδιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας

 

ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (ΑΠΕ)

   Να αλλάξουν απόφαση οι φαρμακοποιοί που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, ευελπιστεί το υπουργείο Υγείας μετά τις διευκρινήσεις που έδωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, σύμφωνα με τις οποίες φαρμακείο μπορεί να ανοίξει σε ίδιο και αυτόνομο χώρο ο διπλωματούχος – αδειούχος φαρμακοποιός που διαθέτει αυτοτελές φορολογικό μητρώο.

    «Για να δούμε τώρα, μετά τις εξηγήσεις που δόθηκαν τρεις φορές σήμερα στην εθνική αντιπροσωπεία για τον βασικό λόγο που προβάλλουν οι απεργούντες, θα αλλάξουν απόφαση;» διερωτήθηκε ο υπουργός για τους φαρμακοποιούς και πρόσθεσε πως αν δεν αλλάξουν, τότε «δικαιούμαστε να λέμε ότι ο λόγος της απεργίας είναι η απαγόρευση των άλλων απαγορεύσεων που συνήθως προκύπτουν από κρυφές πρακτικές και τις οποίες θέτουμε εκτός νομοθεσίας».

    Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος – μιλώντας επί του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων – τους φαρμακοποιούς τους ενοχλούν κι άλλα τρία μέτρα. Αυτά όμως λαμβάνονται για την εξυπηρέτηση του πολίτη αφού το φάρμακο γίνεται φτηνότερο θα βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη, δίνεται η λύση του προβλήματος του Σαββάτου, παύουν τα προνόμια για κείνους που βρίσκονται απέναντι από τα κέντρα συνταγογράφησης. «Εμείς ανοίξαμε το επάγγελμα με λελογισμένο τρόπο» είπε ο υπουργός.

   

    Προμήθειες – Ενιαίες μονάδες παροχής Υγείας

    Αναφερόμενος στις άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, και ειδικά για το θέμα των προμηθειών, ο κ. Λοβέρδος ζήτησε να μην επικεντρώνεται η προσοχή σε μία δυνατότητα που δίνει ο νόμος για προσφυγή σε ιδιώτη που θα κάνει την αγορά, την αποθήκευση και τη διανομή. Προηγουμένως ο βουλευτής της ΝΔ, πρώην υφυπουργός Υγείας, Μ. Σαλμάς, είπε πως ένα από τα σημαντικότερα θέματα είναι η ανάθεση προμηθειών σε ιδιώτες, γιατί είναι ύψους 3 δισ ευρώ, και ζήτησε να κληθούν οι τρεις επιχειρηματίες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος ώστε να ενημερώσουν την εθνική αντιπροσωπεία πως θα ανταπεξέλθουν σε αυτή την διάταξη.

    Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε πως οι δυνατότητες του Δημοσίου είναι πολύ χαμηλότερες από του ιδιωτικού τομέα και εκτίμησε πως θα επιτευχθεί μείωση δαπανών κατά 450 εκ. ευρώ (250 από τα υλικά και 200 εκ. από τα φάρμακα) μόνο και μόνο επειδή το κράτος θα πληρώνει εγκαίρως. «Εάν αυτό δουλέψει δεν υπάρχει λόγος να προσφύγουμε σε ιδιώτες προμηθευτές το 2011 αλλά η εναλλακτική πρέπει να υπάρχει για να λειτουργεί ακόμη – ακόμη ως φόβητρο» τόνισε, προσθέτοντας πως σε κάθε περίπτωση οι προδιαγραφές καθορίζονται από την Κεντρική Επιτροπή Προδιαγραφών και οι τιμές από το Παρατηρητήριο, ενώ την τελική υπογραφή θα την κάνει το υπουργείο ή το νοσοκομείο. «Οι εκ προοιμίου διάλογοι για τους ιδιώτες είναι προσχήματα να κρυφτούν οι αδράνειες του Δημοσίου», είπε.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Υγείας στην «πολύ έντονη απόπειρα» που γίνεται να δημιουργηθούν ενιαίες μονάδες παροχής Υγείας σε πρώτο βαθμό με βασική στόχευση να αρχίσει η εφαρμογή τον Ιούνιο. Τέλος αναφέρθηκε στη ρύθμιση για την επανακοστολόγηση 10.000 ιατρικών πράξεων δεδομένου ότι η τελευταία έγινε το 1991.

   

    Τα κόμματα

    Ο Γ. Βαγιωνάς από την ΝΔ δήλωσε ότι δεν μπορεί να ψηφίσει το νομοσχέδιο και ζήτησε ότι να τεθούν προδιαγραφές στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να προσφέρει παροχές υγείας στα ασφαλιστικά ταμεία. Ο Χ. Χαραλάμπους (ΚΚΕ) δήλωσε την αντίθεσή του κόμματός του επισημαίνοντας ότι σκοπός είναι η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση, η εμπορευματοποίηση και η απελευθέρωση του χώρου της υγείας. Εκ μέρους του ΛΑΟΣ, η Ουρανία Παπανδρέου – Παπαδάκη, μίλησε για φωτογραφικές διατάξεις του νομοσχεδίου αλλά δεν ξεκαθάρισε την θέση του κόμματός της. Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κριτσιωτάκης είπε ότι το νομοσχέδιο αλλάζει τις σχέσεις δημόσιων και ιδιωτικών δαπανών υγείας ενισχύοντας τις δεύτερες και δήλωσε ότι καταψηφίζει.

   

    Αντιγόνη Πανέλλη