Αντιπαράθεση για το μνημόνιο

   «Συνωμοσιολογία», «κυνήγι φαντασμάτων» και «μάχη οπισθοφυλακών» καταλόγισε ο πρωθυπουργός στον ΣΥΡΙΖΑ και στον επικεφαλής του, Αλέξη Τσίπρα, απαντώντας σε ερώτηση του τελευταίου για τους όρους της δανειακής σύμβασης που υπέγραψε η Ελλάδα με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

    Ο κ. Τσίπρας στην ερώτησή του, επανήλθε στη χθεσινή ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, περί διαφορών μεταξύ του επίσημου κειμένου του Μνημονίου και της ελληνικής του μετάφρασης, ενώ μίλησε για δυνατότητα εκχώρησης των δικαιωμάτων των δανειστών σε τρίτους, εκτός ΕΕ, χωρίς η Ελλάδα να μπορεί να αντιτάξει αντιρρήσεις – αλλά και την «παραίτηση της Ελλάδας από κάθε ασυλία λόγω εθνικής κυριαρχίας, σε ό,τι αφορά την ίδια και τα περιουσιακά της στοιχεία».

    «Είναι εντυπωσιακή η προσπάθειά σας να ανακαλύψετε φαντάσματα εκεί που δεν υπάρχουν», απάντησε ο πρωθυπουργός. «Δίνετε μάχη οπισθοφυλακών γιατί καταψηφίσατε τη συμμετοχή της Ελλάδας στο μηχανισμό, αλλά δεν μας είπατε πώς συμβιβάζονται οι κοινωνικές σας ευαισθησίες, με την αδυναμία πληρωμών μισθών και συντάξεων, όπου θα βρισκόμασταν εάν κηρύσσαμε στάση πληρωμών. Καλές οι ευαισθησίες σε φιλολογικές συζητήσεις, αλλά το μείζον για μια προοδευτική κυβέρνηση που θέλει να προστατεύσει βασικά δικαιώματα, είναι να αποφύγουμε τα χειρότερα», σημείωσε.

    Σχετικά με τις κατηγορίες του κ. Τσίπρα, περί ύπαρξης όρων του Μνημονίου που δεν καταγράφονται στην ελληνική του μετάφραση, ο κ. Παπανδρέου επέμεινε πως «τίποτα δεν είναι μυστικό, κρυφό, παράδοξο, παράτυπο, αποτέλεσμα μιας κάποιας συνωμοσίας σε βάρος των πολιτών και των συμφερόντων τους. Όλα μα όλα, είναι γνωστά και αναρτημένα στο Διαδίκτυο». Όσο δε για την «παραίτηση από την ασυλία του Δημοσίου», υποστήριξε πως οι επικαλούμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, όροι του Μνημονίου, αποτελούν τυπικές προϋποθέσεις κάθε δανείου που συνάπτεται, τόσο στο εθνικό, όσο και στο διεθνές δίκαιο και αφορούν την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, χωρίς κινδύνους «να κατασχεθούν ο Παρθενώνας ή οι αιγιαλοί».

    «Αδυνατώ να πιστέψω ότι χαθήκατε στη μετάφραση. Καλείστε να δώσετε απαντήσεις, εάν γνωρίζατε τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες του Μνημονίου – κι αν ναι, γιατί δεν τις αναφέρατε στο Κοινοβούλιο», επέμεινε ο κ. Τσίπρας.

    «Με ποιο δικαίωμα παίρνετε αποφάσεις που υποθηκεύουν το μέλλον τριών γενεών, αφού ο περιορισμός στο ύψος των συντάξεων ισχύει για 50 χρόνια; Τα έξοδα και οι λειτουργικές δαπάνες του δανείου επιβαρύνουν το ελληνικό Δημόσιο κατά 400 εκατ. ευρώ – όσα δηλαδή, πήρατε από τους δημόσιους υπαλλήλους κόβοντας τα δικαιώματά τους. Αν βρούμε τον τρόπο να αποπληρώσουμε το δάνειο πιο νωρίς, θα πληρώσουμε πρόστιμο. Δώσατε στον υπουργό Οικονομικών το δικαίωμα να υπογράφει ό,τι θέλει, λες και είναι η Βουλή λέσχη συζητήσεων. Η δημόσια περιουσία, ανυπολόγιστης υλικής και πολιτισμικής αξίας, κινδυνεύει αν οι δανειστές μας μονομερώς καταγγείλουν τη σύμβαση. Κι επειδή μπορεί να νομιστεί ότι μιλάμε για σενάρια επιστημονικής φαντασίας, καταθέτω πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Guardian”, που λέει πως «η Ελλάδα βγάζει στο σφυρί τα νησιά της για να σώσει την οικονομία», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

    «Δεν ξέρω αν μετά απ’ όσα συμβαίνουν γύρω μας, χαίρουν ακόμα της εμπιστοσύνης σας ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο κ. Λοβέρδος. Εσείς πάντως, δεν συνεχίζετε να απολαμβάνετε της εμπιστοσύνης των πολιτών που σας στήριξαν πριν 7 μήνες», κατέληξε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Δεν ξέρω ποιος θα πρέπει να μιλά για την εμπιστοσύνη της ΚΟ κε Τσίπρα», ανταπάντησε ο πρωθυπουργός.

    «Χαίρομαι που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πιο αξιόπιστο τον ξένο Τύπο που μας λοιδορεί. Για τα νησιά έχω απαντήσει στην κα Μέρκελ, στους Γερμανούς δημοσιογράφους», συνέχισε ο κ. Παπανδρέου. «Και θέλω να σας πω: Αν δεν είχαμε πάρει δάνειο, θα είχαμε ακόμα δάνεια να αποπληρώσουμε. Τι θα γινόταν; Τότε θα έρχονταν να ζητήσουν τις περιουσίες για τις οποίες εσείς κόπτεστε. Εμείς κατορθώσαμε να διασώσουμε τις περιουσίες αυτές. Μακάρι βεβαίως να ήταν το επιτόκιο ακόμα χαμηλότερο. Είχαμε όμως το δίλημμα να δανειστούμε με διπλάσιο επιτόκιο ή και καθόλου – όπως η Πορτογαλία που δανείστηκε με υψηλότερο επιτόκιο. Είμαστε εμείς πιο προστατευμένοι απ’ τους άλλους. Αφήστε λοιπόν την κινδυνολογία και τη συνειδητή καλλιέργεια φόβου», προέτρεψε τον κ. Τσίπρα ο πρωθυπουργός.