ΤΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: ενημερωτικό σημείωμα για τη σύλληψη των δύο αναισθησιολόγων του Νοσοκομείου Λευκάδας

p> ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΓΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Την Παρασκευή, 26/3/2010, στις 11.30 πμ, συνελήφθησαν από την Αστυνομία οι δύο αναισθησιολόγοι του ΓΝ Λευκάδας μέσα στο χώρο του Νοσοκομείου. Η σύλληψή τους, όπως ανέφεραν τα αστυνομικά όργανα, έγινε μετά από προφορική εντολή του Εισαγγελέα Λευκάδας προκειμένου να παραπεμφθούν στο Αυτόφωρο γιατί αρνήθηκαν να δώσουν αναισθησία σε ορθοπεδικά χειρουργεία εκθέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των νοσηλευομένων.

Πράγματι οι δύο αναισθησιολόγοι που στελεχώνουν το τμήμα και βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τις 17/3 αρνήθηκαν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα χειρουργείου της 23/3/2010 που τους κοινοποιήθηκε την 22/3 θεωρώντας ότι πρόκειται για τακτικά χειρουργεία. Το πρωί της 26/3 έλαβαν ένα σημείωμα γραμμένο σε συνταγολόγιο(!) της Μαιευτικής Κλινικής και υπογεγραμμένο από τον Δ/ντη της κλινικής (που είναι και Δ/ντής της Ιατρικής Υπηρεσίας και ασκεί καθήκοντα Διοικητή του Νοσοκομείου) ότι «με εντολή του Κου Εισαγγελέα την Παρασκευή 26/3/2010 να γίνουν τα ορθοπεδικά χειρουργεία». Οι δύο γιατροί και η τριμελής επιτροπή του νοσοκομείου ζήτησαν να τους επιδοθεί  νομότυπα η εισαγγελική εντολή. Μετά από λίγη ώρα ακολούθησε η σύλληψή τους.

Σε παράσταση που έγινε στον Εισαγγελέα Λευκάδας από τους Προέδρους του ΙΣ Λευκάδας και της ΕΙΝΗ τονίστηκε η αντίθεσή τους στον τρόπο προσαγωγής δύο επιστημόνων και στελεχών του νοσοκομείου και η επίδραση που θα έχει αυτό το γεγονός στη τοπική κοινωνία, αλλά επισημάνθηκε επίσης ότι το Νοσοκομείο έμενε χωρίς αναισθησιολογική κάλυψη για τυχόν επείγοντα χειρουργικά περιστατικά που θα καλούνταν να καλύψει. Ακόμα και εάν δινόταν εντολή να αντιμετωπίσουν οι δύο συλληφθέντες τέτοια περιστατικά, η σωματική και ψυχολογική επιβάρυνση είναι τέτοια που η εργασία τους θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα ασφαλούς αντιμετώπισης του ασθενή. Κατά την εκτίμησή μας θα μπορούσε να διερευνηθεί το βάσιμο ή όχι των καταγγελιών που έκαναν οι συγγενείς των νοσηλευομένων που δεν χειρουργήθηκαν, χωρίς να διαταραχτεί περαιτέρω το κλίμα αλλά και  τα προβλήματα που ταλανίζουν το νοσοκομείο και τους γιατρούς.

Ο Εισαγγελέας αποσαφήνισε ότι δεν εξετάζει το δικαίωμα των γιατρών να προβούν σε επίσχεση εργασίας, αλλά το ενδεχόμενο έκθεσης σε κίνδυνο της υγείας και της ζωής των νοσηλευομένων που δεν χειρουργήθηκαν μετά τις καταγγελίες των συγγενών. Επίσης, ότι δεν εξέδωσε εντολή για τα ορθοπεδικά χειρουργεία της 26/3, αλλά συζήτησε με τον Διοικητή του Νοσοκομείου.

Μετά τις αποσαφηνίσεις αυτές οι δύο γιατροί αφέθηκαν ελεύθεροι και θα λάβουν κλήση για να παρουσιαστούν ενώπιον του πταισματοδίκη.

 

Θα πρέπει να πούμε ότι οι γιατροί του ΓΝ Λευκάδας βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τις 17/3 με καθολική σχεδόν συμμετοχή. Την προηγούμενη εβδομάδα κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά κατά του Διοικητή του Νοσοκομείου από την ΕΙΝΗ τόσο γιατί αυθαιρετεί στην κατάρτιση του προγράμματος εφημερίας όπως το εισηγήθηκε το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου, όσο και για την καταπάτηση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων των γιατρών αφού από τον Δεκέμβριο χαρακτηρίζει τις εφημερίες ως «κάλυψη» του νοσοκομείου και όχι ως «ενεργή», «μικτή» ή «ετοιμότητας»!

Επί πλέον, στους συναδέλφους που έκαναν χρήση του δικαιώματός τους για 4 εφημερίες το μην Μάρτιο (μεταξύ των οποίων και οι δύο αναισθησιολόγοι) έδωσε εντολή για «11 εφημερίες σύμφωνα με το νόμο». Ετσι, το Νοσοκομείο είναι επισήμως ακάλυπτο από αναισθησιολόγους κατά την εφημερία του από τις 22/ 3 έως το τέλος του μήνα. Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στη Παιδιατρική Κλινική. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμιά προσαγωγή του Διοικητή του Νοσοκομείου και της ΥΠΕ ή της Υπουργού Υγείας για έκθεση σε κίνδυνο της υγείας και της ζωής των κατοίκων ή των επισκεπτών της Λευκάδας.

Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι οι ελλείψεις προσωπικού και η αναίσχυντη αθέτηση εκ μέρους της Κυβέρνησης των στοιχειωδών υποχρεώσεών της απέναντι στους εργαζόμενους και τους πολίτες που συνταγματικά οφείλει να τους εξασφαλίσει το δικαίωμα της υγείας οδηγούν σε αντιπαραθέσεις, φαινόμενα τρομοκρατίας και αυταρχισμού (όπως πχ στο Πανεπιστημιακό Νοσ. Ιωαννίνων) και τελικά σε εμπορευματοποίηση και κάθετη πτώση της ποιότητας των   υπηρεσιών υγείας. Η αλληλεγγύη, η αποφασιστικότητα και η συμμαχία μας με τους πολίτες είναι τα μόνα όπλα μας.

 

                        Τάκης Νικολόπουλος

                             Πρόεδρος ΕΙΝΗ