ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΜΑΡΙΛΙΖΑΣ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ «ΝΕΤ»
ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Π. ΓΑΒΡΑ ΚΑΙ Δ. ΧΟΝΔΡΟ
ΤΡΙΤΗ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010
Π. ΓΑΒΡΑ: Πάμε αμέσως να καλημερίσουμε την Υπουργό Υγείας την κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Πώς είστε κα Ξενογιαννακοπούλου; Καλή σας ημέρα.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καλημέρα κα Γαβρά και κ. Χόνδρο.
Δ. ΧΟΝΔΡΟΣ: Καλή σας μέρα.
Π. ΓΑΒΡΑ: Έχουμε πάρα πολλά να πούμε. Ξέρουμε ότι είναι περιορισμένος και ο χρόνος. Θα προσπαθήσουμε γιατί είναι και το αντικείμενο το δικό σας αυτό το διάστημα που έχει πάρα πολλά ζητήματα.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Η αλήθεια είναι ότι η υγεία είναι πάντα στην πρώτη γραμμή και ιδιαίτερα αυτή την περίοδο.
Π. ΓΑΒΡΑ: Αυτό είναι αλήθεια. Όμως θα σας ξεκινήσω απ’ το γενικότερο κλίμα κα Ξενογιαννακοπούλου, από τα της οικονομίας και τις παρενέργειες που έχουν διάφορες κινήσεις όπως αυτή της Εξεταστικής που ανακοινώθηκε χθες. Και θα ήθελα να σας ρωτήσω, μετά τη δήλωση του κ. Πετσάλνικου ότι δεν αντέχει το σύστημα άλλη Εξεταστική και ενώ το ευρωπαϊκό κλιμάκιο βρίσκεται στην Αθήνα, ξεσκονίζει το Πρόγραμμα Σταθερότητας, ανακοινώνεται αυτή η κατάθεση, προκαλεί αν μη τι άλλο ποικίλες ερμηνείες και σχόλια για την αποτελεσματικότητα και το όφελος της συγκεκριμένης στην παρούσα χρονική στιγμή. Τι λέτε;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καταρχάς κα Γαβρά είναι σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση δε θεωρούν την Εξεταστική ως ένα πεδίο ρεβανσισμού. Αυτό το ξεκαθάρισε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Το ότι είναι εδώ ένα κλιμάκιο το οποίο ξεσκονίζει όπως λέτε τα ζητήματα της οικονομίας, είναι ακριβώς γιατί έχουμε φτάσει σε αυτή την τραγική κατάσταση. Μία κατάσταση αναξιοπιστίας, μία κατάσταση επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας.
Και τίθεται ένα διπλό θέμα. Πρώτα απ’ όλα χρειάζεται για να αναστυλώσουμε αυτή την αξιοπιστία να μπορέσουν και οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να έχουν μία πλήρη εικόνα τι έφταιξε και φτάσαμε εδώ. Και εδώ θα προσθέσω και τις ευθύνες και της Eurostat και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διότι μη ξεχνάτε ότι τα προηγούμενα χρόνια επί κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας βλέπαμε ότι υπήρχε μία συγκεκριμένη αντιμετώπιση απ’ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Π. ΓΑΒΡΑ: Με προλάβατε σε αυτό. Με προλάβατε.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Και σας το λέω γιατί εγώ όπως ξέρετε έχω μία μακρά ευρωπαϊκή θητεία. Άρα, η Εξεταστική έρχεται να αναδείξει και τις δικές τους αμέλειες ή αν θέλετε το κλείσιμο ματιού που γινόταν τότε εκείνη την περίοδο μετά την απογραφή.
Π. ΓΑΒΡΑ: Αναρωτιόμαστε όμως κα Υπουργέ σε αυτή την παρούσα εγώ θα επιμείνω τη χρονική στιγμή, δηλαδή θα καλέσουμε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους εδώ να καταθέσουν τι ήξεραν και τι δεν ήξεραν τότε και αν έκαναν τα στραβά μάτια όπως λέτε;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Εδώ τίθενται δύο θέματα. Το πρώτο ζήτημα είναι ότι επιτέλους σε αυτή τη χώρα πρέπει να βγουν κάποια πορίσματα για το μέλλον. Και η Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή, γι’ αυτό λέγεται των πραγμάτων Επιτροπή, δεν ξεκινάει ούτε να ποινικοποιήσει, ούτε ξεκινάει με την απόδοση ευθυνών. Οι ευθύνες είναι κάτι που αναδεικνύονται στην πορεία.
Το βασικό ζήτημα σε μια δημοκρατία είναι η Βουλή να μπορεί να διαπιστώνει τι χρειάζεται να αλλάξει και που να πορευτούμε στο μέλλον. Μία τέτοια Εξεταστική έχει νόημα πρώτα απ’ όλα να τελειώσει μία και έξω η ιστορία: Τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα, να μπορεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση πια να αναλάβει τις δικές της ευθύνες, εμείς να αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες. Και όσοι είχαν ευθύνες ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια μετά την απογραφή και πάνω απ’ όλα να μην επαναληφθούν αυτά στο μέλλον.
Ήδη κάναμε τα πρώτα βήματα. Όπως ξέρετε έχει κατατεθεί ήδη το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την ανεξάρτητη Στατιστική Υπηρεσία. Αυτό νομίζω όλοι καταλαβαίνουμε ότι είναι ένα μεγάλο βήμα, αλλά δεν αρκεί από μόνο του.
Δ. ΧΟΝΔΡΟΣ: Χθες υπήρξε μία σύσκεψη από τις πολλές που γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου και με τη συμμετοχή τη δική σας. Νέα μέτρα αποφασίσατε κυρία Υπουργέ;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Η σύσκεψη που είχαμε αφορούσε τους Υπουργούς του Οικονομικού και Κοινωνικού κύκλου. Είναι στο πλαίσιο αυτού του πολύ έντονου συντονισμού που γίνεται παρουσία του Πρωθυπουργού, ο οποίος έχει δύο στόχους. Αφενός να υπάρχει μια πλήρης παρακολούθηση και συντονισμός του κυβερνητικού έργου, ιδιαίτερα σε χώρους αιχμής. Και επίσης, να υπάρχει μία στενή παρακολούθηση της εφαρμογής του Προγράμματος Σταθερότητας Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, που όπως καταλαβαίνετε ο χώρος ιδιαίτερα της υγείας είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας καθώς παραλάβαμε νοσοκομεία υπερχρεωμένα και οφείλουμε…
Π. ΓΑΒΡΑ: Η μεγάλη πληγή, οι προμήθειες των νοσοκομείων κα Ξενογιαννακοπούλου.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Και όπου κα Γαβρά για να πούμε και τα πράγματα ως έχουν. Τα χρέη αυτά, 6,2 δις, διαμορφώθηκαν από το 2005 μέχρι το 2009, γιατί σας θυμίζω ότι το 2004 είχε γίνει η τελευταία ρύθμιση χρεών.
Π. ΓΑΒΡΑ: Πώς θα προχωρήσει αυτή η ιστορία; Αυτή η προσπάθεια εδώ για τη μείωση των δαπανών. Η μηχανοργάνωση, ένα πολύ απλό σύστημα, πότε θα ξεκινήσει στα νοσοκομεία;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Τόσο απλό που όμως δυστυχώς βλέπουμε ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί στα νοσοκομεία μετά από τόσα χρόνια. Η μάχη που δίνουμε είναι σε τρία μέτωπα. Η πρώτη μάχη και αφορά τον πολίτη, είναι να μπορέσουμε να στηρίξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και βλέπετε ότι παρά την οικονομική δυσκολία, ο Πρωθυπουργός έχει εξαιρέσει το χώρο της υγείας. Δηλαδή, συνεχίζονται οι αναγκαίες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όπως επίσης και ο αγώνας που δίνουμε να ενεργοποιούμε συνεχώς Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, κάτι που άμεσα έχει όφελος ο πολίτης.
Ταυτόχρονα όμως μια νέα πολιτική για το φάρμακο ήδη έχει δρομολογηθεί, μια νέα πολιτική για τις προμήθειες όπως πολύ σωστά λέτε και φυσικά και η προσπάθεια διακανονισμού των χρεών για να φύγει αυτός ο βραχνάς, αυτή η θηλιά από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Δ. ΧΟΝΔΡΟΣ: Εδώ σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σε ότι αφορά τα χρέη των νοσοκομείων; Διότι υπήρξαν και αυτά τα δημοσιεύματα ότι είχαμε απορρίψει ως κυβέρνηση ελληνική την πρόταση της Goldman για εξαγορά των χρεών των νοσοκομείων. Υπάρχει τρόπος ρύθμισης;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Χόνδρο αυτή τη στιγμή υπάρχει μία κοινή επιτροπή ανάμεσα στο Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Οικονομικών. Εμείς απ’ την πλευρά μας κάναμε μια πλήρη πιστοποίηση των χρεών και με τη στήριξη του Υπουργείου Οικονομικών έγινε και η πρώτη αποπληρωμή του 1,2 δις πριν από το τέλος του προηγούμενου έτους, δηλαδή μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου του ’09.
Παραμένει όμως το 5 δις στο τραπέζι, το οποίο αυτή η Επιτροπή προσπαθεί τώρα να βρει τρόπους διακανονισμού.
Π. ΓΑΒΡΑ: Ξέρετε κα Ξενογιαννακοπούλου, ναι μεν λέτε ότι έχουν δρομολογηθεί, ωστόσο περιμένουμε να ακούσουμε από πότε και πως θα γίνει όλο αυτό. Έτσι δεν είναι; Δηλαδή ο πολίτης και πραγματικά σήμερα που είπα ότι θα έχουμε την κα Ξενογιαννακοπούλου στην εκπομπή, δεν ήταν λίγοι αυτοί που είπαν, για ρώτησε πότε θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία όλη με τα χρέη στα νοσοκομεία;
Δ. ΧΟΝΔΡΟΣ: Και με τα φάρμακα επίσης.
Π. ΓΑΒΡΑ: Καλά, άλλο ζήτημα.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καταρχάς πρέπει να σας πω ότι με αγώνα δρόμου κυριολεκτικά και με τη στήριξη του Υπουργείου Οικονομικών, επειδή ακριβώς υπάρχει αυτή η κυβερνητική προτεραιότητα για την υγεία, ήδη στους πρώτους τέσσερις μήνες έχουμε πετύχει πράγματα. Δηλαδή έχει βγει μεγάλη προκήρυξη για τους 3.103 νοσηλευτές, προχωράει η πρόσληψη 1.000 μονίμων γιατρών του ΕΣΥ, επίσης έχουν ενεργοποιηθεί 83 κλίνες ΜΕΘ και ο στόχος είναι, και συνεχίζεται η προσπάθεια, να φτάσουμε στο επόμενο διάστημα στις 150.
Και αυτό ξέρετε δεν είναι θεωρητικό. Αφορά κάθε μέρα ανθρώπινες ζωές, 83 ανθρώπινες ζωές που έχουν ελπίδα να σωθούν. Είναι κάτι που αφορά τον πολίτη. Ταυτόχρονα όμως βλέπετε με το φάρμακο ότι ήδη θεσπίστηκε η λίστα φαρμάκων. Η η Λούκα Κατσέλη που μαζί με τον Ανδρέα Λοβέρδο έχουμε μία τριμερή ομάδα που παλεύουμε αυτή την υπόθεση, ήδη ανακοίνωσε την υποκοστολόγηση κατά 20% των 6.000 φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Προχωράμε, επιταχύνουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τομές, να υπάρξει διαφάνεια και έλεγχος και φυσικά μια τεράστια εξοικονόμηση στο χώρο της υγείας.
Π. ΓΑΒΡΑ: Πότε θα εφαρμοστεί αυτή η λίστα και με ποια μορφή είναι ένα ερώτημα. Θα έχει σχέση με την προηγούμενη, η οποία δεν απέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα που είναι η μείωση των δαπανών.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κυρία Γαβρά εγώ θα σας πω το εξής και θα μιλήσω με στοιχεία και αποτελέσματα. Να παραδεχθώ ότι η λίστα στο τέλος της εφαρμογής της το 2004 είχε αρχίσει και είχε και προβλήματα, γιατί θέλω να είμαι δίκαιη. Η κατάργησή της όμως από τη Νέα Δημοκρατία το 2006 επέφερε στα πράγματα διαπιστωμένα ένα κόστος 2,5 δις στα ασφαλιστικά ταμεία.
Άρα, λοιπόν, το ζήτημα δεν είναι να είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα χωρίς λίστα, αλλά να έχουμε μια λίστα αποτελεσματική. Ήδη και με την ανακοστολόγηση των φαρμάκων που είναι πλέον γεγονός, έχει ανακοινωθεί επίσημα, με βάση αυτή, τη νέα τιμή των φαρμάκων τη νέα λίστα θα παρουσιάσουμε στη Βουλή, οι τρεις Υπουργοί τις επόμενες μέρες. Θα έχει κριτήρια αφενός επιστημονικά, γιατί πάνω απ’ όλα μας νοιάζει το φάρμακο ως κοινωνικό αγαθό για την περίθαλψη του πολίτη, αλλά και οικονομικά, προκειμένου ακριβώς τα φάρμακα μπαίνοντας στη λίστα να έχουν μία χαμηλότερη τιμή. Και να μη μένει απλώς σε μία αρχική τιμή, αλλά να γίνονται τακτικές ανακοστολογήσεις.
Π. ΓΑΒΡΑ: Θα γίνει άμεσα αυτό;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ναι, βέβαια, είναι τις επόμενες μέρες, γιατί έπρεπε να προηγηθεί η ανακοστολόγηση των 6.000 σκευασμάτων που ήδη ανακοινώθηκε. Και με βάση αυτή την ανακοστολόγηση θα υπάρξει στη συνέχεια και η συγκρότηση της λίστας.
Δ. ΧΟΝΔΡΟΣ: Μιλάτε για προσλήψεις στο χώρο της υγείας. Αυτές οι προσλήψεις θα είναι σε θέσεις μόνιμες; Διότι χθες ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έβαλε ένα θέμα μονιμότητας.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Μιλάμε για μόνιμες θέσεις στο χώρο του ΕΣΥ. Ήδη κ. Χόνδρε έχουν ανακοινωθεί. Δηλαδή προκήρυξη, ολοκληρώθηκε η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για 3.103 θέσεις νοσηλευτών. Και επίσης ισχύει στο ακέραιο η δέσμευση για τη νέα μεγάλη προκήρυξη 3.000 νοσηλευτών εντός του ’10.
Δ. ΧΟΝΔΡΟΣ: Τρίπλα μου κάνατε. Εγώ ήθελα να ρωτήσω εάν μπαίνει όντως απ’ την κυβέρνηση, συζητάει η κυβέρνηση θέμα μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.
Π. ΓΑΒΡΑ: Άρσης της μονιμότητας.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν μπαίνει αυτή τη στιγμή τέτοιο ζήτημα μονιμότητας. Εμείς συνεχίζουμε κανονικά και οι προσλήψεις στο χώρο της υγείας είναι για μόνιμες θέσεις υγειονομικού προσωπικού.
Δ. ΧΟΝΔΡΟΣ: Και κάτι τελευταίο από εμένα διότι αφορά και πάρα πολύ κόσμο. Φαίνεται ότι πάτε για μία ολοκληρωτική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους;
Π. ΓΑΒΡΑ: Πριν απαντήσετε να σας ρωτήσω. Εγώ δε θα το πω έτσι. Εγώ θέλω να το πω αλλιώς. Θα εφαρμοστεί επιτέλους κα Ξενογιαννακοπούλου ο νόμος; Διότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος εδώ.
Δ. ΧΟΝΔΡΟΣ: Διότι οι καπνιστές δεν έχουν δικαιώματα;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Το πρόβλημα κα Γαβρά αφενός για το νόμο και θα απαντήσω και στον κ. Χόνδρο για το μέλλον, είναι ότι ο νόμος όπως θεσπίστηκε ενώ είχε καλές προθέσεις, και δεν το αμφισβητεί κανείς αυτό, εμείς ως αντιπολίτευση τον είχαμε στηρίξει επί της αρχής, ήταν ανεφάρμοστος στην πράξη για τρεις λόγους. Είχε αντιφατικές διατάξεις, δεν είχε ελεγκτικούς μηχανισμούς και δεν είχε καν διαδικασίες για να επιβληθούν πρόστιμα.
Εμείς κάναμε αυτή τη διαβούλευση χθες, αξιολογήσαμε πως έχουν τα πράγματα και το επόμενο διάστημα θα παρουσιάσουμε τις θέσεις μας για ένα αυστηρό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο όμως να είναι και αποτελεσματικό και εφαρμόσιμο. Και φυσικά με τους κατάλληλους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Π. ΓΑΒΡΑ: Αυτό προέχει, διότι…
Δ. ΧΟΝΔΡΟΣ: Γιατί εκεί υπάρχει ένα θέμα.
Π. ΓΑΒΡΑ: Υπάρχει τεράστιο θέμα εδώ. Δηλαδή ξέρετε, όπου και να πάω όλοι καπνίζουν και το λέω εγώ που δεν καπνίζω στη ζωή μου, δεν έχω καπνίσει ποτέ, με ενοχλεί. Και τη στιγμή που ξέρω ότι υπάρχει ένας νόμος αυτό αναρωτιέμαι. Καλά, εμείς εδώ σε αυτή την χώρα δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε ένα νόμο;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Το πρόβλημα είναι όταν ο νόμος ο ίδιος έχει αντιφάσεις και θα σας πω ένα χαρακτηριστικό. Έβαζε κάποια διαχωριστικά στα εστιατόρια ή στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και προσέκρουαν οι διατάξεις όσον αφορά τις πολεοδομικές ρυθμίσεις ή την άδεια της πυροσβεστικής και δεν μπορούσαν οι δήμοι να κάνουν αδειοδότηση.
Δηλαδή υπήρχαν εγγενή προβλήματα στην εφαρμογή του νόμου. Και το πιο σοβαρό για μένα, δεν υπήρχαν ελεγκτικοί μηχανισμοί. Δηλαδή είχαν δώσει αυτή την αρμοδιότητα στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας. Και καταλαβαίνετε, το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας ελέγχει όλα τα νοσοκομεία της χώρας, δε θα μπορούσε αντικειμενικά να πηγαίνει στα εστιατόρια, στα κέντρα.
Π. ΓΑΒΡΑ: Τώρα εσείς τι σκέφτεστε κα Υπουργέ γι’ αυτό το ελεγκτικό σώμα;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Εγώ πιστεύω ότι αν δεν μπει η δημοτική αστυνομία, αν δεν υπάρξει επίσης μία συνέργεια με την αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα στους χώρους ευθύνης τους, δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε ένα τέτοιο νόμο μόνο με τις δυνάμεις και τα στελέχη του Υπουργείου Υγείας. Άρα, αυτή είναι η αναγκαιότητα να υπάρχει μια διατομεακή συνεργασία, να υπάρχει ένα αυστηρό πλαίσιο με καθαρούς κανόνες και για τους επαγγελματίες και για τους ενδιαφερόμενους, αλλά να υπάρχει και ελεγκτικός μηχανισμός που πραγματικά να μπορεί να ελέγξει την εφαρμογή του.
Π. ΓΑΒΡΑ: Πότε θα πάρετε τις τελικές αποφάσεις γι’ αυτό;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ολοκληρώσαμε το διάλογο, ήταν πάρα πολύ εποικοδομητικός, χθες, με όλους τους φορείς. Περιμένουμε εντός της εβδομάδος και γραπτά υπομνήματα και απ’ την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε σε θέση να δώσουμε τις γενικές μας αρχές.
Δ. ΧΟΝΔΡΟΣ: Να ευχαριστήσουμε πάρα πολύ για τη συνομιλία.