«Προτάσεις εκσυγχρονισμού του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μία διαφορετική προσέγγιση», ήταν το θέμα του 2ου Πανελλήνιου Φόρουμ Προέδρων Επιστημονικών Συμβουλίων (ΕΣ), που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή 18 προέδρων και μελών ΕΣ νοσοκομειακών ιδρυμάτων, απ’ όλη τη χώρα. Μήνυμα στην εκδήλωση απέστειλε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Η συζήτηση κινήθηκε σε τρεις άξονες: ηθικά-δεοντολογικά θέματα, διοικητικά και οικονομικά κίνητρα των ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). «Οι πρόεδροι των επιστημονικών συμβουλίων, που αποτελούν αιρετά επιστημονικά όργανα, κατέθεσαν εποικοδομητικές προτάσεις στην κατεύθυνση μιας επιτυχημένης μεταρρύθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ)», τόνισε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΕΣ του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Α. Βιτάλης, ο οποίος συντόνισε την εκδήλωση.
«Θεωρούμε πως, προκειμένου να αλλάξει η τρέχουσα κατάσταση και να υπάρξει βιώσιμος εκσυγχρονισμός του συστήματος υγείας, είναι επιβεβλημένο – στην παρούσα φάση – να προταθούν νεωτεριστικές πρακτικές, που να συνάδουν αρμονικά με τις ιατρικές απαιτήσεις αλλά και τις δυνατότητες της εποχής μας», επισήμανε επίσης ο κ. Βιτάλης και πρόσθεσε: «Προσδοκούμε οι προτάσεις μας να αποτελέσουν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, που θα κατατεθεί και σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για τα περαιτέρω».
Οι προτάσεις, που υιοθετήθηκαν στην πλειοψηφία τους, αφορούν – μεταξύ άλλων – στην άμεση εφαρμογή της βαθμίδας του κλινικού ιατρού, την πλήρη αναγνώριση της βαθμίδας του αναπληρωτή διευθυντή, την παροχή δυνατότητας στους διευθυντές και στους κλινικούς ιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, κατά το αγγλικό σύστημα.
Επίσης, ζητείται να υπάρξει νομική κάλυψη των ιατρών του ΕΣΥ για διοικητικές υπηρεσίες, που εθελοντικά καλούνται να προσφέρουν στο υπουργείο Υγείας, η αναβάθμιση από βαθμίδα σε βαθμίδα να γίνεται με πλήρη εκλεκτορικό σώμα, αποτελούμενο από έντεκα μέλη και να στηρίζεται σε ποιοτικά – κατά βάση – κριτήρια, όπως και να δοθεί η δυνατότητα στους ιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ελεύθερα διδακτικό έργο, όπου αυτοί επιθυμούν.
Τέλος, ζητείται δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμακευτικών σκευασμάτων να έχουν αποκλειστικά και μόνο γιατροί αντίστοιχης ειδικότητας, να θεσπιστούν κίνητρα ειδικότητας και θέσης, καθώς και κριτήρια αξιολόγησης και στη συνέχεια αξιολόγηση των μονάδων ανά πενταετία.