Γ. Φλωρίδης-τοποθέτηση στην Επιτροπή της Βουλής

p>ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Πρακτικά Βουλής 11.2.2009

Ομιλία Γιώργου Φλωρίδη

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ : Κύριε Υπουργέ, αντιλαμβάνομαι με αυτά που μας είπατε ότι έχετε αποδεχθεί να πάτε σε νέα διαπραγμάτευση. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον θα πάτε σε νέα διαπραγμάτευση για τα δύο μείζονα ζητήματα του νομοσχεδίου, που είναι το οικονομικό και η διαδικασία της υπηρεσιακής κατάστασης των ιατρών. Σημαίνει ότι η Επιτροπή πρέπει να σταματήσει τώρα τις εργασίες της και να έρθετε με το κείμενο της νέας συμφωνίας και να τοποθετηθούμε επ΄ αυτού. Διαφορετικά φοβάμαι ότι εμείς θα συζητάμε σήμερα επί διατάξεων, οι οποίες αύριο ενδεχομένως ……

Κατ΄ εμένα, να σας πω κάτι, από την ώρα που δεχθήκατε την πρότασή μας να πάτε σε νέα διαπραγμάτευση εμείς είμαστε σύμφωνοι. Προχωρήστε, αλλά κύριε Πρόεδρε, δεν μπορούμε να συζητήσουμε επί νομοσχεδίου του οποίου ο Υπουργός αναγγέλλει την πλήρη αναδιάρθρωση.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Υπουργός.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Φλωρίδη, δεν πηγαίνουμε σε νέα διαπραγμάτευση διότι η νέα διαπραγμάτευση θα μπορούσε να οδηγήσει και σε ανατροπή των βασικών αρχών του νομοσχεδίου. Τέτοιο θέμα δεν τίθεται. Βελτιώνεται η διατύπωση του κειμένου μετά από την πρωϊνή μας συζήτηση που ήταν εδώ οι εκπρόσωποι των φορέων, βελτιώνονται τα οικονομικά μεγέθη εκτός εάν δεν συμφωνείτε. Και σε ό,τι αφορά το πολυδιευθυντικό δεν φεύγει από το κείμενο για να θεωρήσει κανείς ότι επαναδιαπραγματευόμαστε το κείμενο που έχετε μπροστά σας. Κάποιες έννοιες διευθετούνται και μην ξεχνάτε και κάτι άλλο, δεν τελειώνει αύριο η διαδικασία. Έχουμε και την Ολομέλεια και εκεί έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κάποιες μεταβολές. Συνεπώς, εδώ ισχύουν όλα όσα είπαμε. Δεν θέλω να δώσω ερμηνεία σε έμπειρους συναδέλφους της Βουλής, ποιος είναι ο σκοπός της Επιτροπής.

Εδώ γονιμοποιούμε την πολιτική μας δουλεία και οδηγούμεθα σε μια σειρά από συμπεράσματα. Αυτά που σας ανέφερα προηγουμένως τα περισσότερα από τις αλλαγές είναι δικές σας προτάσεις. Όταν, λοιπόν, ζητάτε επαναδιαπραγμάτευση και μέχρι σήμερα το μεσημέρι προτείνατε κάποια συγκεκριμένα πράγματα τα οποία εμείς αποδεχόμαστε. Μπορούμε, κύριε Φλωρίδη, να καταλάβουμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο, παρακαλώ μην τον χαλάσουμε! Φθάνουμε στο παρά πέντε και σε τελευταία ανάλυση εάν θέλετε να μιλήσετε με ποσοστά, εάν δείτε το κείμενο και το συγκρίνετε με το αρχικό, το οποίο υπογράψαμε πριν από ενάμησι περίπου μήνα. Ένα 95%-96% είναι η βάση του κειμένου πάνω στην οποία νομοθετούμε αυτή τη στιγμή. Χρειάστηκαν κάποιες βελτιώσεις. Το γεγονός ότι πάμε προς το καλύτερο, θα έπρεπε να το χαιρετίσετε και εάν ήμουν στη θέση σας θα έλεγα και κάτι άλλο. Δηλαδή, θα προσπαθούσα να προσκομίσω και πολιτικό όφελος, ότι χάρη στη βοήθειά μας γίνατε και εσείς καλύτεροι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΛΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ.Φλωρίδης.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ : Κύριε Υπουργέ, καταλαβαίνω ότι αναζητάτε διέξοδο, αλλά εν πάση περιπτώσει η στάση μας εδώ και οφείλω να πω η στάση όλων εδώ, ήταν στην πραγματικότητα σε μια κοινή γραμμή. Ίσως για πρώτη φορά η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με όλη την επιτροπή και με τη δική της εάν θέλετε, πλειοψηφία. Αυτό όμως δεν είναι το ζητούμενο. Το θέμα είναι το εξής. Η επιτροπή δεν πρέπει να χάσει το δικαίωμά της να επεξεργαστεί το νομοσχέδιο κατ΄ άρθρο. Προσέξτε τώρα, εάν εμείς κλείσουμε σήμερα, τη διαδικασία της επεξεργασίας κατ΄ άρθρο και στη συνέχεια τα βασικά άρθρα αλλάξουν το Σαββατοκύριακο με βάση μια νέα διαπραγμάτευση την οποία εμείς προτείναμε τότε αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε χάσει το δικαίωμα να επεξεργαστούμε το νομοσχέδιο.

Εάν θέλετε να συνεχίσουμε τη συζήτηση, καμία αντίρρηση, αλλά θα πρέπει να υπάρξει νέα συνεδρίαση της Επιτροπής, με βάση τη νέα συνεννόηση που θα κάνει ο Υπουργός με την Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.. Το γεγονός ότι ο Υπουργός θα προχωρήσει σε μια νέα συζήτηση με την Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. είναι, ήδη, μια πολύ σημαντική επιτυχία της Επιτροπής μας, της Βουλής, δηλαδή. Εγώ προτείνω – και όχι για να έχουμε εδώ διαδικαστικές υπεκφυγές – να συζητήσουμε, να κάνει τη συζήτηση ο Υπουργός με την ΟΕΝΓΕ ή με τους όποιους φορείς νομίζει, η Επιτροπή να επεξεργαστεί, τελικώς, τα άρθρα και έπειτα να πάμε στην Ολομέλεια.