Υπ. Υγείας – Η Ευρώπη κινδυνεύει από υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών-Η Ελλάδα πρώτη στην υπερβολική χρήση τους

p> 

    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

    ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ

   

    Αθήνα 27-1-2009

   

    Δελτίο Τύπου

   

   

    Η Ευρώπη κινδυνεύει από υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών

   

    Η Ελλάδα πρώτη στην υπερβολική χρήση τους

   

    Ολόκληρη η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα το φαινόμενο του «τέλους των αντιβιοτικών» και ο άνθρωπος βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο να επιστρέψει στην εποχή, που απλές λοιμώξεις οδηγούσαν στον θάνατο.

    Αυτό τόνισε, σήμερα, κατά τη διάρκεια ειδικής συνέντευξης Τύπου ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γιώργος Ι. Παπαγεωργίου.

    Και συμπλήρωσε:

    «Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως η μάχη εναντίον των μικροβίων, η οποία κινδυνεύει να χαθεί λόγω της άκριτης χρήσης των αντιβιοτικών, είναι εξίσου σημαντική με τη μάχη, που δίνει η ανθρωπότητα για την προστασία του περιβάλλοντος».

    Η συνέντευξη Τύπου οργανώθηκε από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής εκστρατείας για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών.

    Στοιχεία για το μεγάλο και στη χώρα μας πρόβλημα παρουσίασαν η καθηγήτρια Παθολογίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας κυρία Ελένη Γιαμαρέλλου, ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων κ. Γιάννης Πιερρουτσάκος και ο Πρόεδρος του Ε.Ο.Φ. κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης:

    Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:

    · Το 75% της χρήσης αντιβιοτικών στην Κοινότητα αφορά λοιμώξεις του αναπνευστικού (φαρυγγοαμυγδαλίτιδες, κρυολογήματα, ιγμορίτιδες, βρογχίτιδες). Είναι γνωστό, ότι στο 70% των περιπτώσεων αυτών λαμβάνονται χωρίς λόγο αντιβιοτικά, αφού αυτές οι λοιμώξεις οφείλονται στους ιούς έναντι των οποίων τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά.

    · Ακόμη περισσότερο έχει διαπιστωθεί, ότι 95% των Ελλήνων ενηλίκων με φαρυγγοαμυγδαλίτιδα λαμβάνει αντιβιοτικά, ενώ τα μικρόβια (οι στρεπτόκοκκοι) σπανιότατα ενοχοποιούνται στους ενήλικες.

    · Μεγάλη είναι η κατάχρηση αντιβιοτικών στα Ελληνόπουλα, όπως αποδεικνύουν διάφορες μελέτες παιδιάτρων ανά την Ελλάδα. Πέντε με έξι μητέρες στις 10 έχουν εφεδρικά αντιβιοτικά στο φαρμακείο του σπιτιού.

    · Οι μητέρες σε αναλογία 20-40% χορηγούν αντιβιοτικά μόνες τους χωρίς την συμβουλή του παιδιάτρου, ενώ στην περίπτωση, που ο παιδίατρος θα αρνηθεί τη χορήγηση αντιβιοτικού, ένα 20% των μητέρων ασκεί πίεση στον παιδίατρο να χορηγήσει αντιβιοτικό ή αλλάζει γιατρό.