p>
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 11 Δεκεμβρίου 2007
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος μίλησε σήμερα, 11 Δεκεμβρίου 2007, στο Ετήσιο Συνέδριο του Economist στην Αθήνα.
Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας :
« Κυρίες και Κύριοι,
Το περιοδικό ΕCONOMIST με τη σημερινή του πρωτοβουλία, για μια ακόμα φορά, αποδεικνύει ότι έχει πλήρη και διαυγή αντίληψη των σημαντικότερων Ευρωπαϊκών και παγκόσμιων οικονομικών -και όχι μόνο- εξελίξεων, αλλά και ότι μπορεί να συμβάλλει με όσα διοργανώνει στην ζύμωση και δημιουργία των εξελίξεων αυτών μέσα από συζητήσεις, ομιλίες και προτάσεις.
Σήμερα έχουμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε ένα θέμα που πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο σχεδίων χάραξης πολιτικής δράσης, αναπτυξιακών οραμάτων, αλλά και δρομολόγησης σημαντικότατων έργων εθνικού και διεθνούς βεληνεκούς.
Οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, οι γνωστές στον κόσμο των επιχειρήσεων ως «ΣΔΙΤ», οδηγούν, ειδικά την τελευταία 15ετία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την κούρσα σημαντικών αναπτυξιακών έργων, ανοίγοντας νέους επενδυτικούς ορίζοντες.
Οι ΣΔΙΤ μπορούν εύκολα και αποτελεσματικά, με τις κατάλληλες προϋποθέσεις να παίξουν καταλυτικό ρόλο σε καίριους τομείς της πολιτικής δράσης της Ελλάδας.
Όταν γίνεται λόγος για Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, μιλούμε για την επένδυση ιδιωτικών κεφαλαίων και ιδιωτικής ανάληψης αναπτυξιακής δράσης, για την παροχή βελτιωμένων δημόσιων υπηρεσιών και για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου.
Πρόκειται για μορφές συνεργασίας με επιχειρήσεις ιδιωτικού τομέα που στοχεύουν στην εξασφάλιση σχεδιασμού, χρηματοδότησης, κατασκευής, διαχείρισης, λειτουργίας ακόμα και ανακαίνισης ή συντήρησης δημόσιων υποδομών. Αντικείμενο ΣΔΙΤ συχνά είναι ακόμη η παροχή υπηρεσιών σε διάφορους τομείς.
Το κράτος απεκδύεται το ρόλο του άμεσου οικονομικού φορέα. Γίνεται πλέον οργανωτής και ρυθμιστής έργων πνοής, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία, η οποία αποκτά νέα ώθηση χάρη στη συνεργασία, και τα πλεονεκτήματα του ιδιωτικού τομέα σε επιχειρηματικό επίπεδο.
Το κράτος από μόνο του δεν μπορεί και δεν πρέπει να ασκεί το ρόλο του επιχειρηματία.
Οφείλει όμως ν’ αναλάβει ρυθμιστικό ρόλο στις αγορές, παρέχοντας τις βάσεις για τη δημιουργία νέων αγορών και επενδύοντας σε αυτές, κάτω από όρους διαφάνειας, ίσης πρόσβασης και, πάνω απ’ όλα, προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και των δημοσίων αγαθών, όπως η παιδεία και, βεβαίως, η υγεία.
Με αφετηρία το Νόμο 3389/2005, που άνοιξε το δρόμο της συνεργασίας Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, οι ΣΔΙΤ σήμερα αποτελούν βασικό μοχλό περιφερειακής ανάπτυξης, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, ταχύτερης και αποτελεσματικής αξιοποίησης υλικών και ανθρώπινων πόρων, αλλά και ποιοτικής, σε βάθος αναβάθμισης των δημόσιων υποδομών και υπηρεσιών.
Η προτεραιότητα μας στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι η δυναμική και άμεση αποκέντρωση της παροχής ολοκληρωμένης και αναβαθμισμένης περίθαλψης, σε συνδυασμό με την αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση της ποιοτικής παροχής υπηρεσιών υγείας σε κάθε Έλληνα πολίτη κατευθύνουμε τις ΣΔΙΤ στην υγεία πολύτιμες δράσεις για τη δημόσια υγεία.
Για την υλοποίηση των πολιτικών στον χώρο της Υγείας και για την εκπλήρωση όσων ανταποκρίνονται στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, το Υπουργείο αξιοποιεί σε μεγάλο βαθμό τις ΣΔΙΤ στην υπηρεσία του εκσυγχρονισμού των δομών υγείας, της λειτουργίας τους, της πληρότητάς τους.
Είναι απαραίτητο να τονιστεί ότι όλες οι μονάδες υγείας που κατασκευάζονται ή θα κατασκευαστούν με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, θα είναι ενταγμένες στο ΕΣΥ και θα αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα αυτού.
Η υλοποίηση των σχεδιασμών για την κατασκευή μονάδων υγείας με τη μέθοδο ΣΔΙΤ γίνεται αποκλειστικά με την αξιοποίηση οργανισμών του Υπουργείου (ΔΕΠΑΝΟΜ), σε συνεργασία με την αρμόδια Ειδική Γραμματεία για τις ΣΔΙΤ του Υπουργείου Οικονομίας με έγκριση από τη Διυπουργική Επιτροπή.
Ήδη είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι το Υπουργείο μας έχει προγραμματίσει και δρομολογήσει την κατασκευή μιας σειράς μονάδων υγείας με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, αναβαθμίζοντας το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών, σε καίριας σημασίας περιοχές, σε περιοχές που έχουν ζωτική ανάγκη υγειονομικής υποστήριξης, για την ανάπτυξη και υλοποίηση του υγειονομικού χάρτη της χώρας.
Οι μονάδες αυτές είναι:
· Το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, δυναμικότητας 400 κλινών έκτασης 42.000 τ.μ.,
· Το Ογκολογικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, δυναμικότητας 400 κλινών με εμβαδόν 42.000 τ.μ.,
· Το νέο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, δυναμικότητας 164 κλινών έκτασης 18.000 τ.μ.
· Το Νέο Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αττικής, δυναμικότητας 400 κλινών.
Και,
· Το νέο Γενικό Νοσοκομείο στην Κω, δυναμικότητας 200 κλινών.
Στα καινούργια νοσηλευτικά ιδρύματα εξασφαλίζεται η ισότιμη και ελεύθερη πρόσβαση όλων των Ελλήνων με κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η συνολική δυναμικότητα των νοσοκομειακών μονάδων που έχουν προγραμματιστεί να κατασκευαστούν με τη μέθοδο ΣΔΙΤ είναι 1560 κλίνες και θα αναπτυχθούν σε έκταση 162.000 τμ. Ο συνολικός προϋπολογισμός για την κατασκευή τους ανέρχεται στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.
Οι τρεις πρώτες μάλιστα νοσηλευτικές μονάδες, δηλαδή το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το Ογκολογικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και το νέο Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, αποτελούν ήδη αντικείμενο ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη.
Για την υλοποίηση του όλου έργου συνεργαζόμαστε με κάθε φορέα που μπορεί να συνδράμει στη δυναμική αυτή προσπάθεια.
Υπάρχει στενή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς τα δύο υπερσύγχρονα νοσοκομεία που ανέφερα, κατασκευάζονται σε οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Μίκρας, στο πλαίσιο σχετικού μνημονίου συνεργασίας και προγραμματικής σύμβασης που υπεγράφη με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Βασικός στόχος μας είναι η προώθηση συνεργιών και συντονισμού των δράσεων της κεντρικής διοίκησης των Περιφερειών και των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων (Νομαρχίες, ΟΤΑ) σε όσα φιλοδοξούμε να υλοποιήσουμε στο χώρο της δημόσιας υγείας.
Από την υλοποίηση έργων ζωής μέσω ΣΔΙΤ, απορρέουν σπουδαία θετικά αποτελέσματα σε όλη την έκταση της χώρας μας.
Από τη λειτουργία των νέων υπερσύγχρονων νοσοκομειακών μονάδων, θα υπάρξουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες σε επίπεδο ανάπτυξης ενός υποστηρικτικού πλαισίου παροχής υπηρεσιών και δομών υγείας, με τη δημιουργία κέντρων υγείας και βρεφονηπιακών σταθμών. Αλλά τα οφέλη δεν σταματούν εκεί.
Δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας που πρωτίστως θα ωφελήσουν τους κατοίκους των εκεί περιοχών με αναπτυξιακές επιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες. Εκτιμάται ότι με την κατασκευή των νέων σύγχρονων δομών υγείας με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, θα δημιουργηθούν συνολικά 5.000 νέες θέσεις εργασίας.
Ο προγραμματισμός όμως του Υπουργείου Υγείας για την αξιοποίηση των ΣΔΙΤ, περιλαμβάνει και την κατασκευή κέντρων αποκατάστασης και αποθεραπείας.
Το πρώτο από τα Κέντρα αυτά που θα καλύψουν μια επιτακτική ανάγκη και θα ανακουφίσουν τον πόνο πασχόντων συνανθρώπων μας και των οικογενειών τους, διευκολύνοντας την κοινωνική τους επανένταξη και εξασφαλίζοντας ένα σπουδαίο έμψυχο δυναμικό για τη χώρα μας, έχει προγραμματιστεί να γίνει στο Αιγίνιο της Πιερίας.
Το Κέντρο Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Βορείου Ελλάδος είναι δυναμικότητας 250 κλινών και συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός για την ανάδειξη τεχνικού συμβούλου για την κατασκευή του είναι σε εξέλιξη και εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ορόσημο για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και αποδοτικού συστήματος παροχής ουσιαστικών υπηρεσιών αποκατάστασης, που θα ανταποκρίνεται στους στόχους και τις προδιαγραφές του νέου ΕΣΥ.
Αντίστοιχα κέντρα αποκατάστασης και αποθεραπείας έχει προγραμματιστεί να κατασκευαστούν στην Αττική, στην Κεντρική Ελλάδα και στην Κρήτη.
Για την αποτελεσματική εφαρμογή της μεθόδου ΣΔΙΤ στις ανάγκες και στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του συστήματος υγείας της χώρας μας, αξιοποιούμε τη σωρευμένη εμπειρία και τα συμπεράσματα από άλλες χώρες, που εδώ και ένα σημαντικό χρονικό διάστημα την έχουν αξιοποιήσει.
Οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα αποτελούν πρακτική, η οποία έχει δουλέψει ήδη αποτελεσματικά σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ιταλία.
Κρατάμε από την εμπειρία αυτή τα καλά και βελτιώνουμε τα λιγότερο καλά, προσαρμόζοντάς τα στην Ελληνική πραγματικότητα και στις σύγχρονες απαιτήσεις του Κοινωνικού Κράτους.
Χαρακτηριστικό όμως για τον τομέα της Δημόσιας Υγείας είναι το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας, όπου σύμφωνα με έρευνες, η εφαρμογή της μεθόδου ΣΔΙΤ στον τομέα της Υγείας, είχε ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, καθώς οι παρατηρούμενες με την εφαρμογή άλλων μεθόδων υπερβάσεις προϋπολογισμού και χρονοδιαγράμματος υλοποίησης, που ήταν της τάξης του 73% και του 70% αντίστοιχα, περιορίστηκαν με τις ΣΔΙΤ, στο 20 % ως προς τον προϋπολογισμό και στο 24% ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
Τέτοιου είδους μετρήσεις μας οπλίζουν με αποφασιστικότητα και όρεξη δράσης για μελλοντικές ανάλογες επενδύσεις προς όφελος κάθε Έλληνα πολίτη.
Με προσεχτικό σχεδιασμό, στοχευμένες επιλογές, δημιουργική αξιοποίηση των διεθνών εμπειριών και προτύπων και σταθμισμένη εφαρμογή όλων των σύγχρονων μεθόδων, δημιουργούμε ένα πραγματικό δημόσιο σύστημα υγείας, με διασφάλιση των δικαιωμάτων του προσωπικού του, βέλτιστους όρους εργασίας και υποδομών, με διαρκή στόχο την ταχύτερη και ποιοτικότερη περίθαλψη κάθε πολίτη, κάθε στιγμή και σε κάθε σημείο της Επικράτειας.
Κυρίες και κύριοι,
Ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας πλέον μπορούν να συνυπάρχουν προς όφελος της οικονομίας, της ανάπτυξης της κοινωνίας και του πολίτη . Το έδαφος σε επίπεδο επαρκούς και ορισμένης νομοθετικής πρόβλεψης καθώς και επιτυχημένων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, έχει πλέον ωριμάσει. Ακόμα κι αν χάσαμε κάποιες ευκαιρίες στο παρελθόν πρέπει να επιταχύνουμε, να κινηθούμε με γρήγορους ρυθμούς, αντιλαμβανόμενοι ότι πολλά μπορούν ν’ αλλάξουν, αρκεί να δουλέψουμε μαζί με πρόγραμμα και στρατηγική για πρόοδο και ευημερία.
Οι δυνατότητες που ανοίγονται προβάλλουν άμεσα μπροστά μας, καλώντας μας σε οργανωμένη και άμεση δράση, όχι μόνο για τη δημόσια υγεία αλλά και για το νοικοκύρεμα των οικονομικών της υγείας. Για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη Δημόσια Υγεία.
Oι Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα στο χώρο της υγείας προβάλλουν ως το πεδίο όπου μπορούν να συναντηθούν δημιουργικά και αποτελεσματικά οι δυνάμεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και να προσφέρουν στην πραγματοποίηση του μεγάλου οράματος, του νέου κοινωνικού κράτους του 21ου αιώνα.
Διασφαλίζοντας την έγκαιρη και ποιοτική ολοκλήρωση σημαντικών αναγκαίων υποδομών, απελευθερώνοντας πόρους για περισσότερες επενδύσεις, αλλά και διευκολύνοντας την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.
Βελτιώνουν την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών του κράτους προς τον πολίτη, στη μεταφορά της τεχνογνωσίας του ιδιωτικού τομέα προς το δημόσιο, στην ενίσχυση των επενδύσεων, στην καινοτομία και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Οι Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα είναι ένα ειρηνικό και πολυδύναμο όπλο, που αν βρεθεί στα κατάλληλα χέρια και χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να υπερκεράσει εμπόδια που έμοιαζαν απροσπέλαστα, να υλοποιήσει οράματα και ιδέες, να συμβάλει στην επίλυση ζωτικών προβλημάτων.
Να ενδυναμώσει τη σχέση εμπιστοσύνης κράτους και πολίτη, τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την πρόοδο, την ανάπτυξη και να δημιουργήσει ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας για τα ασθενέστερα οικονομικά εισοδήματα και τους αδύναμους. Για το νέο κοινωνικό κράτος του 21ου αιώνα. »