span>
ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
( Χανιά 3/11/2006)
Λιγότερες υπερωρίες-αξιοπρεπείς αμοιβές – δικαίωμα των νέων γιατρών στην εργασία
Οι εξελίξεις που δρομολογεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το ωράριο των ειδικευόμενων γιατρών (σύμφωνα με το ΠΔ 76/2005 προβλέπονται 58 ώρες συνολική απασχόληση τη βδομάδα δηλαδή το πολύ 4 εφημερίες το μήνα) , αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά το τοπίο στο χώρο της Υγείας. Ανάλογη απόφαση θα υπάρξει και για τους ειδικευμένους γιατρούς (σύμφωνα με το ΠΔ 88/1999 προβλέπονται 48 ώρες αντίστοιχα ) και έτσι με τη σημερινή ιατρική στελέχωση θα είναι αδύνατη από 1/1/2007 η κάλυψη των εφημεριών των νοσοκομείων . Αν και η ρύθμιση αυτή «εισάγεται» μέσω της δικαστικής οδού και δεν είναι προϊόν ώριμης και συγκροτημένης διεκδίκησης των νοσοκομειακών γιατρών , είναι θετικό ότι έχει τεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης το καθεστώς εφημερίας των Νοσοκομείων της χώρας. Για πρώτη φορά γίνεται αντικείμενο συζήτησης και δημόσιου σχολιασμού ο τρόπος με τον οποίο καλύπτουν οι γιατροί την 24ωρη εφημερία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, η συχνότητα με την οποία υποχρεώνονται να δουλέψουν υπερωριακά, οι ελλείψεις γιατρών ιδιαίτερα στην επαρχία κλπ. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι έχει ωριμάσει η ανάγκη αλλαγής του σημερινού απαράδεκτου και παράνομου εφημεριακού καθεστώτος , που έχει εξαντλήσει τις αντοχές των γιατρών υποχρεώνοντας ανθρώπους με μέσο όρο ηλικίας τα 50 χρόνια να εργάζονται υπερωριακά 8, 10 ή και 12 φορές το μήνα.
Ο κίνδυνος που υπάρχει είναι , αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να παρακάμψει με κάποιο νομικίστικο τέχνασμα την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου , να βρει την ευκαιρία για να επιβάλει νέους εργασιακούς όρους στο ΕΣΥ με ελαστικές σχέσεις εργασίας( parttime μόνο για εφημερία, ειδικευόμενοι που δεν θα θεωρούνται μισθωτοί αλλά «εκπαιδευόμενοι» κλπ) και να μειώσει τις συνολικές αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών και το κόστος της ιατρικής εργασίας . Έτσι προωθείται πιο αποτελεσματικά η νεοφιλελεύθερη πολιτική της καθήλωσης των δημόσιων δαπανών υγείας και της ενίσχυσης των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων που ήδη διεισδύουν στο Δημόσιο Τομέα Υγείας μέσω των ΣΔΙΤ .
Η εξέλιξη αυτή απαιτεί πολιτική απάντηση από την πλευρά των νοσοκομειακών γιατρών . Αυτή συνοψίζεται στο αίτημα «λιγότερες υπερωρίες-αξιοπρεπείς αμοιβές – δικαίωμα των νέων γιατρών στην εργασία» που σημαίνει εφαρμογή των νόμιμων ορίων απασχόλησης τόσο για τους ειδικευόμενους όσο και για τους ειδικευμένους γιατρούς, με απαραίτητη προϋπόθεση όμως τη σοβαρή αναβάθμιση του ιατρικού μισθολογίου. Είναι η μόνη λύση που διασφαλίζει ξεκούραστους , καλύτερα εκπαιδευμένους και αξιοπρεπώς αμειβόμενους γιατρούς , περισσότερη ιατρική φροντίδα και ασφάλεια για τους ασθενείς και περισσότερες θέσεις εργασίας για τους νέους γιατρούς. Αυτό προφανώς συνεπάγεται μεγάλη ενίσχυση του ΕΣΥ με γιατρούς ( για την επαρχία θα χρειαστούν περίπου διπλάσιοι από τους υπηρετούντες) και φυσικά ανάλογη χρηματοδότηση , που με τη σειρά της απαιτεί σοβαρή αναπροσαρμογή της σημερινής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Είναι καιρός όχι μόνο να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών , αλλά να προχωρήσει ταυτόχρονα η αναμόρφωση των Οργανισμών των Νοσοκομείων με βάση τις απαιτήσεις της σύγχρονης ιατρικής και των διεθνών standards περίθαλψης. Να γίνουν προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού όλων των κατηγοριών για να μπορούν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους και οι ασθενείς να έχουν πιο αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας και πιο αποτελεσματική περίθαλψη.
Σήμερα την αποκλειστική ευθύνη για να δοθεί λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί , την έχει η κυβέρνηση. Εμείς δείχνουμε προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί. Περιμένουμε τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις που θα παρουσιάσει ο Υπουργός Υγείας στην προσεχή συνάντηση του με την ΟΕΝΓΕ. Προειδοποιούμε όμως από τώρα ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχτούμε ούτε απλήρωτη εργασία , ούτε εξοντωτικές εργασιακές συνθήκες , ούτε περαιτέρω συμπίεση των εισοδημάτων μας .
Αντίθετα είμαστε αποφασισμένοι να οργανώσουμε ένα σοβαρό, εμπνευσμένο και δυναμικό απεργιακό αγώνα για να διεκδικήσουμε την αξιοπρέπεια των γιατρών και την αξιοπιστία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Θα επιδιώξουμε να μετατρέψουμε την αγανάκτηση αλλά και την απογοήτευση των συναδέλφων που με ανιδιοτέλεια και φιλότιμο στηρίζουν χρόνια τώρα το ΕΣΥ , σε αγωνιστική διάθεση. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε στην απελπισία και την ανασφάλεια των νέων γιατρών αγωνιστική προοπτική .
Ως πρώτο βήμα αποφασίσαμε τη στενότερη συνεργασία των Ενώσεων Γιατρών ΕΣΥ της Κρήτης με τη λειτουργία ενός Συντονιστικού Οργάνου στο οποίο θα εκπροσωπούνται όλοι οι Νομοί και όλα τα Νοσοκομεία της Περιφέρειας και το οποίο θα έχει αρμοδιότητες ενημέρωσης , συντονισμού και παρέμβασης σε θέματα κεντρικής ή και τοπικής σημασίας.
ΕΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΧΑΝΙΩΝ- ΡΕΘΥΜΝΟΥ- ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΤΡΙΜΕΛΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ.