ΠΡΟΣΟΧΗ! ΤΟ ΕΣΥ ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΕΤΑΙ

Το από δεκαετίας ετοιμόρροπο Εθνικό Σύστημα Υγείας κατεδαφίζεται μεθοδικά από τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τις ευλογίες των ανίκανων Ελληνικών Κυβερνήσεων.

Ειδικά, τα νοσοκομεία της επαρχίας καταρρέουν, ζώντας πρωτόγνωρες ημέρες κυβερνητικής απαξίωσης και αδιαφορίας, κόντρα σε εύκολες και ανέξοδες δηλώσεις περί εξορθολογισμού και αναβάθμισης του ΕΣΥ. Χωρίς να ξεχνάμε την πολιτική υγείας του τίποτα, που βιώσαμε επί διακυβέρνησης ΝΔ, γνωρίζουμε και την σημερινή πολιτική κατεδάφισης της δημόσιας υγείας του ΠΑΣΟΚ.

Καθυστέρηση στη σύσταση των ΔΣ των νοσοκομείων, ακόμα καμία νέα πρόσληψη ιατρού για την ανακούφιση των υποστελεχωμένων τμημάτων, τραγικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, απαρχαιωμένος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, συνεχείς περικοπές μισθών, επιδομάτων, δώρων, εφημεριών, καθυστερήσεις στην αποπληρωμή δεδουλευμένων αποδοχών, πολλαπλασιασμός στη φορολόγηση τους, επισφαλή προγράμματα εφημεριών, ελλείψεις αναλώσιμων υλικών συνθέτουν ένα εκρηκτικό μίγμα στα θεμέλια του ΕΣΥ.

Και η προμελετημένη έκρηξη έρχεται με την κατάθεση ενός νομοσχεδίου για την <<αναβάθμιση του ΕΣΥ>>, που αποτελεί μνημείο προχειρότητας και ουσιαστικά κατεδαφίζει και τις ύστατες ελπίδες διατήρησης ενός ποιοτικού δημόσιου συστήματος υγείας. Ένα νομοσχέδιο ανεφάρμοστο για όλα τα νοσοκομεία της Β και Γ ζώνης, που ιδιωτικοποιεί την υγεία και καλεί τους νοσοκομειακούς ιατρούς της επαρχίας να εφημερεύουν, χωρίς να πληρώνονται.

Υπάρχει άλλος δρόμος για το ΕΣΥ σήμερα;

• Προσλήψεις προσωπικού με βάση τεκμηριωμένες ανάγκες και όχι συνέχιση ρουσφετολογικών προσλήψεων, αποσπάσεων, αναβαθμίσεων.

• Ανάπτυξη αυτοδύναμων υγειονομικών μονάδων, που θα μπορούν να προσφέρουν ολοκληρωμένη περίθαλψη, σε επίπεδο περιφέρειας.

• Κεντρικός σχεδιασμός για την αναβάθμιση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, λειτουργικό και εφαρμόσιμο πρόγραμμα προμήθειας υλικών ανάλογα με τις ανάγκες.

• Αξιοπρεπής μισθός.

• Ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης. Συντάξιμος ο χρόνος εφημερίας. Συνέπεια στην αποπληρωμή δεδουλευμένων αποδοχών.

• Αμοιβή από εφημερία σε όσους πραγματικά προσφέρουν και όχι σε μετόχους που εφημερεύουν από το διευθυντικό γραφείο ή ακόμα χειρότερα από το τηλέφωνο του σπιτιού τους.

• Δημόσιο ποιοτικό ΕΣΥ, με νοσοκομειακούς ιατρούς με σταθερή σχέση εργασίας, πέρα από ελαστικά ωράρια και ανεφάρμοστες προσπάθειες λειτουργίας ιδιωτικών ιατρείων στο χώρο του ΕΣΥ.

• Αυτοδύναμα ΤΕΠ σε κάθε επαρχιακό νοσοκομείο.

• Οργάνωση του χάους στην παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

• Επανασχεδιασμός στη λειτουργία του ΕΚΑΒ.

Δυστυχώς, η κατάρρευση της δημόσιας υγείας στη χώρα μας, αποτελεί κεντρική επιλογή των κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας. Το πάρτι άρχισε γιγαντώθηκε και ολοκληρώνεται σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο. Το κακό όμως είναι ότι σε λίγο το ημίφως θα δώσει τη θέση του στο σκοτάδι.

Στο προσχέδιο νόμου για το ΕΣΥ, ταιριάζουν παραφρασμένα τα λόγια: συνεχίζουμε να βουλιάζουμε, χωρίς να αλλάζουμε.Βουλιάζουμε το πολυτιμότερο αγαθό, την υγεία, για να επιπλεύσουν για άλλη μια φορά τα κρατικοδίαιτα ιδιωτικά συμφέροντα.

Οι νοσοκομειακοί ιατροί του Γ Ν ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ και των Κ Υ ΑΛΙΑΡΤΟΥ – ΔΙΣΤΟΜΟΥ, απλήρωτοι για δεδουλευμένες εφημερίες από το Μάρτιο 2010, υπό πρωτόγνωρες υπηρεσιακές αντιξοότητες, στη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 30/6/2010 αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν επίσχεση εργασίας από 2/7/2010 και να απέχουν από κάθε τακτική εργασία, καλύπτοντας μόνο τα επείγοντα περιστατικά μέχρι να καταβληθούν οι εφημερίες Μαρτίου – Απριλίου 2010.

Συμμετέχουμε μαζικά στις κινητοποιήσεις της ΟΕΝΓΕ, παλεύοντας για ένα ποιοτικό, δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Οι νοσοκομειακοί ιατροί του Γ Ν ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ και των Κ Υ ΑΛΙΑΡΤΟΥ – ΔΙΣΤΟΜΟΥ