Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την ρατσιστική αντιμετώπιση απέναντι σε μετανάστριες χωρίς χαρτιά και ασφαλιστική κάλυψη στα δημόσια μαιευτήρια

p style=”text-align: justify”>Η τρικομματική συγκυβέρνηση, σταθερά προσηλωμένη στην τακτική καλλιέργειας ρατσιστικών διαχωρισμών και επίθεσης στα πιο αδύναμα στρώματα του πληθυσμού, τιμωρεί με ακόμα ένα βάρβαρο μέτρο, τις φτωχές μετανάστριες μητέρες.

Με την υπ’ αριθ. Υ4α/οικ.105494 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 3096/Β/2012) τροποποιεί τους όρους για τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια και το Ημερήσιο Νοσήλιο στο ΕΣΥ και συγκεκριμένα διπλασιάζει το κόστος παροχής ιατροφαρμακευτικής υποστήριξης για μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα ή ασφαλιστική κάλυψη.

Κατ’ εφαρμογή της παραπάνω απόφασης, το κόστος στα δημόσια μαιευτήρια για μετανάστριες χωρίς χαρτιά διαμορφώνεται σε 1.264 ευρώ για φυσιολογικό τοκετό και τριήμερη παραμονή, 2.090 ευρώ για καισαρική τομή και 165 ευρώ για κάθε επιπρόσθετη μέρα. Ποσά απαγορευτικά για ανθρώπους που αμείβονται με χαμηλά ημερομίσθια ή ακόμα χειρότερα είναι χωρίς δουλειά. Αντιστοίχως υψηλά είναι και τα ποσά που καλούνται να καταβάλουν και οι ανασφάλιστες Ελληνίδες (600 ευρώ φυσιολογικός τοκετός, 1.200 ευρώ καισαρική τομή). Όμως, το διπλάσιο κόστος που προβλέπεται για τις αλλοδαπές μητέρες, ποσό υπέρογκο και εξοντωτικό για την οικονομική και κοινωνική τους θέση, μόνο ως απάνθρωπη, εκδικητική και άκρως ρατσιστική απόφαση μπορεί να θεωρηθεί.

Υπάρχουν καταγγελίες εργαζομένων στο δημόσιο μαιευτήριο της Αθήνας «Αλεξάνδρα», σύμφωνα με τις οποίες μητέρα που βρίσκεται στη χώρα με τουριστική βίζα και γέννησε πρόωρα, άρα το νεογνό χρειάζεται τουλάχιστον δίμηνη νοσηλεία, πρέπει να πληρώσει παραπάνω από 8.000 ευρώ, λόγω της σχετικής απόφασης. Η οικογένεια αδυνατεί να καταβάλει το ποσό αυτό και αναζητείται συγγενής εγγυητής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις φορολογικές του υποχρεώσεις και την άδεια παραμονής του, αν δεν μπορέσει να ανταποκριθεί.

Στο ίδιο μαιευτήριο, μετανάστρια από την Αφρική που η κύησή της διακόπηκε με επέμβαση, μιας και το παιδί ήταν νεκρό, έφυγε από το νοσοκομείο χωρίς να νοσηλευτεί (!), επειδή αδυνατούσε να πληρώσει.

Και όλα αυτά όταν η αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης στερεί τη δυνατότητα νομιμοποίησης, απόκτησης εγγράφων και ασφαλιστικής κάλυψης για τους μετανάστες/-τριες και τους/τις πρόσφυγες που κατοικούν στη χώρα. Προφανώς αυτή η ρατσιστικής έμπνευσης διάταξη αναμένεται να βρει εφαρμογή σε οποιοδήποτε μετανάστη/-τρια ανασφάλιστο ή χωρίς χαρτιά, καταφύγει στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Η κυβέρνηση των μνημονίων, της φτώχειας και της ανεργίας, φαίνεται ότι υιοθετεί ανοιχτά την ατζέντα της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής, κλιμακώνοντας τις ρατσιστικές πολιτικές στη δημόσια υγεία. Επιχειρεί να διχάσει και να αποπροσανατολίσει την κοινωνική πλειοψηφία που υποφέρει από τα αλλεπάλληλα μέτρα λιτότητας, καταφεύγοντας στο χαρτί του ρατσισμού. Έτσι, καταλήγει τελικά, να αποκλείει τους αδύναμους από το δικαίωμα στην ιατρική φροντίδα.

 

Επειδή, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι κοινωνικό αγαθό και δε νοείται να εμποδίζεται η πρόσβαση σε αυτή από ταξικούς, φυλετικούς ή άλλους διαχωρισμούς.

Επειδή, η εν λόγω ΚΥΑ εξαθλιώνει ακόμα περισσότερο τα πιο ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας και θέτει ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο.

Επειδή, στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», στο οποίο κατά κύριο λόγο καταφεύγουν για να γεννήσουν γυναίκες ανασφάλιστες και άνεργες, μετανάστριες ή μη, οι επιπτώσεις που απορρέουν από αυτή τη ρατσιστική απόφαση μπορεί να είναι τραγικές.

Επειδή, υποχρέωση της Πολιτείας είναι η προστασία των αδυνάτων και όχι η εξόντωσή τους.

 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.  Θα ανακαλέσουν τη ρατσιστική απόφαση που προσφάτως συνυπέγραψαν, με την οποία οδηγούν στην απόγνωση φτωχές μετανάστριες,  θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους;

 

2. Ποια άμεσα μέτρα θα λάβουν ώστε να μπορούν να γεννήσουν δωρεάν στα δημόσια μαιευτήρια όλες οι ανασφάλιστες γυναίκες, Ελληνίδες και μετανάστριες, που αδυνατούν να καλύψουν το δυσβάσταχτο κόστος; Προτίθενται να αποκαταστήσουν τη δωρεάν και απρόσκοπτη πρόσβαση στις υπηρεσίες περίθαλψης του ΕΣΥ, για όλους τους οικονομικά και κοινωνικά περιθωριοποιημένους ασθενείς;

 

 Οι ερωτώντες βουλευτές

Μπόλαρη Μαρία

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Βούτσης Νίκος

Γαϊτάνη Ιωάννα

Γάκης Δημήτρης

Γεροβασίλη Όλγα

Διακάκη Μαρία

Διώτη Ηρώ

Δούρου Ρένα

Δρίτσας Θοδωρής

Ιγγλέζη Κατερίνα

Κανελλοπούλου Μαρία

Καραγιαννίδης Χρήστος

Κατριβάνου Βασιλική

Κοντονής Σταύρος

Κριτσωτάκης Μιχάλης

Κωνσταντοπούλου Ζωή

Μιχαλάκης Νίκος

Μπάρκας Κώστας

Πετράκος Θανάσης

Σταθάς Γιάννης

Σταμπουλή Αφροδίτη

Στρατούλης Δημήτρης

Τσακαλώτος Ευκλείδης

Τσουκαλάς Δημήτρης

Χατζηλάμπρου Βασίλης