Βουλή: “380 ασθενείς εντάχθηκαν σε προγράμματα μεθαδόνης σε δημόσια νοσοκομεία, τον Σεπτέμβριο”, δήλωσε ο Α. Λοβέρδος, απαντώντας σε επερώτηση του ΚΚΕ – Εναντίωση Α. Παπαρήγα

Την εναντίωση του Κομμουνιστικού Κόμματος στην πολιτική της κυβέρνησης για τα ναρκωτικά και την «εγκληματική» επιλογή της χορήγησης υποκατάστατων απ’ τα νοσοκομεία και τη συνταγογράφησή τους από ιδιώτες γιατρούς, εξέφρασε η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα, στο πλαίσιο συζήτησης σχετικής επερώτησης.

    Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, εξέφρασε κατ’ αρχήν την ικανοποίησή του από την εγκαινίαση της ηλεκτρονικής, μειοδοτικής δημοπρασίας για την αγορά φαρμάκου (με προϋπολογιζόμενο κέρδος ύψους 100 εκ. ευρώ), για να ανακοινώσει στη συνέχεια, πως από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα, 380 ασθενείς έχουν βρει καταφύγιο σε δημόσια νοσοκομεία, ενταγμένοι σε προγράμματα μεθαδόνης.

    «Αν τα πράγματα είναι όπως σήμερα δείχνουν, τον Νοέμβριο δεν θα υπάρχει η λίστα της ντροπής και κανείς εξαρτημένος δεν θα κάνει περισσότερο από 15 μέρες για να μπει στα προγράμματα, ενώ σήμερα κάνει 7 χρόνια και 3 μήνες – με αποτέλεσμα το 4% των εξαρτημένων να πεθαίνουν και το 8% να φυλακίζονται για παραβατικότητα ή εγκληματικότητα» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.

    «Οι εξαρτημένοι δεν είναι ασθενείς – είναι θύματα» απάντησε η Αλέκα Παπαρήγα». Αντί ο υπουργός να αναγγείλει πολιτική πρόληψης και καταπολέμησης της ναρκοεξάρτησης, μας εξηγεί το πώς θα πάρει τους εξαρτημένους που δέχονται τα υποκατάστατα και θα τους κρύψει στα νοσοκομεία» συμπλήρωσε.

    «Ο αριθμός των αιτήσεων για ένταξη στα προγράμματα μεθαδόνης, είναι από 22.000 Ελληνίδες και Έλληνες, τους οποίους, ή θα τους καταδικάζουμε να μείνουν στην ίδια κατάσταση, ή θα δώσουμε πραγματικά το χέρι της βοήθειας. Εγώ νομίζω ότι εκεί είναι το δίλημμα» υποστήριξε ο υπουργός Υγείας.

    «Με τα προγράμματα μεθαδόνης, μόνον 4% ολοκλήρωσε τη θεραπεία, αν θεωρήσουμε την μεθαδόνη ως μέσο θεραπείας. Εσείς όμως έχετε την μεθαδόνη ως μέσο υποκατάστασης (…) Βεβαίως στα νοσοκομεία να πάνε τα θύματα των ναρκωτικών. Όχι στις φυλακές, ούτε στα ψυχιατρεία! Έχετε όμως τέτοιες δομές; Εδώ τα νοσοκομεία δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους αυξανόμενους ασθενείς και αρνείστε να κρατήσετε στα νοσοκομεία ανθρώπους με βαριά και χρόνια νοσήματα, που δεν μπορούν οι οικογένειές τους να τους περιποιηθούν!»

    «Η λίστα αναμονής απλώς θα μειώνεται και το πρόβλημα θα φουντώνει. Θα τους δίνετε το χάπι και θα τους στέλνετε ξανά στην ανεργία και στη φτώχεια τους. Θα γίνετε υποκατάστατα του ναρκεμπόρου» συμπέρανε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Η κα Παπαρήγα καταφέρθηκε και κατά του σχεδίου νόμου που ετοιμάζεται για την πλήρη αποποινικοποίηση της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών, χαρακτηρίζοντάς το ως «το πιο ανήθικο νομοσχέδιο που έχω προσωπικά δει», εντάσσοντας γενικότερα την κυβερνητική προσέγγιση του προβλήματος της εξάρτησης, στην επιδίωξή της για περικοπή των κοινωνικών δαπανών «μέχρι μηδενισμού».

    «Με βάση τα στοιχεία του ΟΚΑΝΑ, το 10% των εξαρτημένων έχει απεξαρτηθεί μέσω των προγραμμάτων μεθαδόνης, ενώ έχουμε 75% σταθεροποιημένους» απάντησε ο υπουργός Υγείας. Ποιος είναι αντίθετος, ένας άνθρωπος σταθεροποιημένος, να πηγαίνει με το μηχανάκι του, ή το αυτοκίνητό του να πάρει το υποκατάστατό του και να υποστεί εκεί που τις χρειάζεται ο ίδιος, τις θεραπευτικές παρεμβάσεις των ψυχιάτρων και των ψυχολόγων; Τον προτιμάτε στη δουλειά του, ή στην πλατεία Ομονοίας, ράκος ανθρώπινο να ζητιανεύει;». Όσο για το 20% των εξαρτημένων που κάνει παράλληλη χρήση, αυτοί οι άνθρωποι ελέγχονται από τον ΟΚΑΝΑ και «χρειάζονται παραπάνω στήριξη. Ή θα πάμε μαζί τους, ή θα βγούμε απέναντι. Εμείς πάντως, πάμε να τους βοηθήσουμε – στα νοσοκομεία» τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

    «Πρόγραμμα συντήρησης κάνετε. Έχετε ανάγει την συντήρηση σε όραμα και στρατηγική» επέμεινε η Αλέκα Παπαρήγα.

    Σημειώνονται επίσης οι αρκετές επιθέσεις που δέχθηκε το πρόσωπο του πρωθυπουργού, με βάση παλαιότερες απόψεις του περί «καλλιέργειας κάνναβης σε γλάστρες στο μπαλκόνι», στο πλαίσιο της αποποινικοποίησης της χρήσης. «Η τότε παρέμβασή του, στην οποία ασκείτε κριτική, για μένα είναι ένα πεντακάθαρο μήνυμα προοδευτικότητας από έναν άνθρωπο που απευθύνθηκε σε μια κοινωνία, που δεν ήταν ακόμη σε θέση να αντιληφθεί τι έλεγε ένας σοβαρός πολιτικός. Ήρθε η ώρα, μετά από καθυστερήσεις, αυτό να γίνει πράξη. Αισθάνομαι πραγματικά τιμή που μπορώ και βοηθώ αυτήν την προσπάθεια» απάντησε ο Α. Λοβέρδος.

    Εκ μέρους της ΝΔ, ο Κώστας Τσιάρας, προέβλεψε μεγάλη υποχρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ και παρατήρησε πως «γεννάται ενδεχομένως το ερώτημα, μήπως το κλείσιμο των μονάδων του, έναντι της λειτουργίας των προγραμμάτων απ’ τα νοσοκομεία, γίνεται κυρίως γιατί δεν υπάρχει η δυνατότητα της πολιτείας να τις χρηματοδοτήσει».

    Ενάντια στην αποποινικοποίηση της χρήσης, τάχθηκε η Ουρανία Παπαδάκη-Παπανδρέου (ΛΑΟΣ), «και κυρίως της δυνατότητας, όπως τουλάχιστον κυκλοφορεί «φύτευσε και εσύ ένα-δυο δενδρύλλια, φύτευσε και εσύ κάποιες φούντες στην αυλή σου, μπορείς, επιτρέπεται»». «Η ένταξη των μονάδων υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ στα δημόσια νοσοκομεία, χωρίς, όμως, επαρκή χρηματοδότηση, χωρίς προσλήψεις και εκπαίδευση προσωπικού, χωρίς σχεδιασμό σε συνεργασία με τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, θα οδηγήσει τα προγράμματα της υποκατάστασης και θα επιβαρύνει το ΕΣΥ» παρατήρησε ο Μ. Κριτσωτάκης (ΣΥΡΙΖΑ).

   

    Ανδρέας Μακρίδης