ΣΥΡΙΖΑ- Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάση Λεβέντη-ΘΕΜΑ: Οι καπνιστές καλούνται να κόψουν το κάπνισμα αλλά δε βοηθούνται από την Πολιτεία, η οποία έκοψε τη χορήγηση των φαρμάκων που συμβάλλουν στη διακοπή του

    ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

    ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

    ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

   

    ΕΡΩΤΗΣΗ

    Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

    -Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    -Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

    _________

   

   

    ΘΕΜΑ: Οι καπνιστές καλούνται να κόψουν το κάπνισμα αλλά δε βοηθούνται από την Πολιτεία, η οποία έκοψε τη χορήγηση των φαρμάκων που συμβάλλουν στη διακοπή του καπνίσματος.

   

    Οι σοβαρές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία των καπνιστών, αλλά και των παθητικών καπνιστών, έχουν διαπιστωθεί από μακρού και επισημανθεί σε χιλιάδες εργασίες από ιατρούς όλων των ειδικοτήτων. Διεθνώς τονίζεται ότι εκτός των άλλων τουλάχιστον το 1/3 των καρδιακών εμφραγμάτων και άνω του 80% όλων των καρκίνων του πνεύμονος, οφείλονται στο κάπνισμα.

   

    Τα ανατριχιαστικά αυτά στοιχεία οδήγησαν όλες τις ανεπτυγμένες χώρες να οργανώσουν συστηματικές διαφωτιστικές εκστρατείες και να λάβουν σοβαρά περιοριστικά μέτρα κατά του καπνίσματος με αποτέλεσμα σημαντική μείωση των καπνιστών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

   

    Δυστυχώς η χώρα μας παρουσιάζει δυσάρεστη εξαίρεση και σ’ αυτό τον τομέα. Διατηρεί με μεγάλη διαφορά το προβάδισμα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα στις γυναίκες εμφανίζει τεράστια αύξηση τα τελευταία έτη (+95% μεταξύ 1985 και 2002). Οι γυναίκες καπνίστριες στην Ελλάδα είναι πενταπλάσιες π.χ. από την Κύπρο (39% έναντι 8%).

   

    Την 1η Ιουλίου μπαίνει σε εφαρμογή μετά από μεγάλη καθυστέρηση, ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και στους κλειστούς ιδιωτικούς χώρους εργασίας, με σκοπό τη δραστική μείωση του καπνίσματος, αφού είναι η κύρια αιτία θανάτου στη χώρα μας και εκτός από τις βαρύτατες επιπτώσεις στην υγεία και με τεράστιο κόστος στο σύστημα υγείας.

   

    Η απαγόρευση του καπνίσματος για να έχει θετικά αποτελέσματα στη δημόσια υγεία πρέπει να συνδυαστεί πρώτιστα με την πρόληψη αλλά και με τη θεραπεία των καπνιστών από την εξάρτιση του καπνίσματος. Τα όποια φάρμακα που συμβάλλουν στη διακοπή του καπνίσματος, εντάχθηκαν από την 1η Αυγούστου του 2008 στα φάρμακα lifestyle με συνέπεια όλα τα ασφαλιστικά ταμεία να μην καλύπτουν τη δαπάνη της θεραπείας απεξάρτησης από τη νικοτίνη των καπνιστών.

   

   

    Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

    · Τι μέτρα έχουν παρθεί και τι πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί για την πρόληψη και την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου για τη δραστική μείωση του καπνίσματος προς όφελος της δημόσιας υγείας;

    · Είναι στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης να εφαρμόσει μαζικά προγράμματα απεξάρτησης από τη νικοτίνη και να καλυφθούν οι δαπάνες από το Εθνικό Σύστημα Υγείας και από τα Ασφαλιστικά Ταμεία; Αν ναι, ποια μέτρα έχουν παρθεί προ της κατεύθυνση αυτή;

   

   

    Ο ερωτών Βουλευτής

   

   

    ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ