Σοβαρά προβλήματα προκύπτουν στο χώρο του ΕΚΑΒ με επιπτώσεις τόσο στους ασθενείς όσο και στους εργαζόμενους. Διαπιστώνεται τεράστια έλλειψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων καθώς και ανεπαρκής υλικοτεχνική υποδομή. Γεγονός που δημιουργεί, από τη φύση της αποστολής του ΕΚΑΒ, σε αρκετές περιπτώσεις, κινδύνους για την ίδια τη ζωή των ασθενών.
Οι σταθμοί του ΕΚΑΒ στην Αττική σχεδιάστηκαν τη δεκαετία του 1980, ενώ σήμερα, 25 χρόνια μετά, οι πληθυσμιακές συνθήκες αλλά και οι ανάγκες έχουν διευρυνθεί. Μάλιστα ακόμα και αυτοί οι σταθμοί που προβλέπονται, είναι στα χαρτιά, αφού δεν αναπτύσσονται όλοι. Ενώ ακόμη και η σημερινή ανεπαρκής υποδομή δεν αξιοποιείται πλήρως αφού δεν υπάρχει επαρκής αριθμός εργαζομένων
Πολλοί ασθενείς εξωθούνται να καταφεύγουν στις αντίστοιχες ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες αναπτύσσονται ακριβώς για το λόγο ότι το ΕΚΑΒ δεν αναπτύσσεται με βάση τις ανάγκες.
Επίσης τα τακτικά περιστατικά που απαιτούν μεταφορά με το ΕΚΑΒ δεν καλύπτονται σχεδόν ποτέ.
Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις συνθήκες και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες δε μπορούν να αντεπεξέλθουν. Εργάζονται σε συνθήκες εντατικοποίησης, εκτεθειμένοι σε πλήθος φυσικών, χημικών, βιολογικών κινδύνων, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 5 τελευταία χρόνια έχουν γίνει 968 τροχαία ατυχήματα την ώρα της δουλειάς και 4 θανατηφόρα.
Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι αρκετοί εργαζόμενοι στην αλυσίδα διάσωσης αντιμετωπίζουν ασθένειες επαγγελματικού χαρακτήρα, ορθοπεδικές και νευροχειρουργικές.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να αντιμετωπιστεί η υπάρχουσα κατάσταση και να αναπτυχθεί πλήρως το ΕΚΑΒ με την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και την κάλυψη των αναγκών σε υλικοτεχνική υποδομή (επίγεια και εναέρια μέσα) στα πλαίσια του αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος Υγείας.
Αν θα πάρει ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για την προστασία των εργαζομένων και αν θα ενταχθούν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Ο βουλευτής
Δήμος Κουμπούρης