Μετά από μεγάλες κινητοποιήσεις, η ΟΕΝΓΕ κατάφερε το 2009 να υπογράψει κλαδική συμφωνία με το υπουργείο Υγείας, η οποία βελτίωσε σημαντικά τους όρους εργασίας και τους μισθούς των γιατρών.
Ανάμεσα στους παράγοντες που υποχρέωσαν τότε το υπουργείο Υγείας να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ήταν οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες που αφορούν στο 48ωρο, οι οποίες τέθηκαν σε μερική εφαρμογή, προκειμένου να υλοποιηθούν σταδιακά μέσω προσλήψεων, οι οποίες θα οδηγούσαν σε μείωση του χρόνου εργασίας, ώστε να προσεγγίσει το 48ωρο.
Δυστυχώς τα μνημόνια ανέστειλαν τη διαδικασία προσλήψεων και τη σταδιακή ελάττωση του χρόνου εργασίας. Τον Δεκέμβριο του 2015 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε πως η Ελλάδα δεν εναρμονίζεται με τις Οδηγίες και την καταδίκασε.
Τώρα το υπουργείο Υγείας δίνει προς διαβούλευση στην ιατρική κοινότητα σχέδιο νόμου για την εναρμόνιση προς την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το οποίο περιέχει όρους εργασίας και ανάπαυσης που έπρεπε να είχαν θεσμοθετηθεί πριν 15 χρόνια. Είναι λοιπόν μια σημαντική ευκαιρία η ΟΕΝΓΕ, οι Ενώσεις και ο ΠΙΣ να συζητήσουν σοβαρά και τεκμηριωμένα με το υπουργείο Υγείας, χωρίς κραυγές και παρωπίδες, ώστε να προκύψει το μέγιστο θετικό αποτέλεσμα για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, αλλά και τους νέους συναδέλφους που θέλουν να διεκδικήσουν μια θέση στο δημόσιο σύστημα υγείας.