Γαλλία: Γιατροί θέτουν ερωτήματα αντιμέτωποι με την συρροή ανεμβολίαστων στα νοσοκομεία

Η παραχώρηση προτεραιότητας στους εμβολιασμένους κατά της Covid-19 στην πρόσβαση στην νοσοκομειακή περίθαλψη είναι, φυσικά, κάτι που δεν αντιμετωπίζεται ως ενδεχόμενο, αλλά γάλλοι γιατροί περιγράφουν την εξάντληση που αισθάνονται και την «ηθική περιπλοκή» που συνδέεται με την συρροή των ανεμβολίαστων στις Μονάδες Ειδικής Θεραπείας.

Αρθρο που σημαίνει συναγερμό και εγείρει ένα ηθικό ζήτημα δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Le Monde με χθεσινή ημερομηνία.

Το κείμενο, που αποτελεί πρωτοβουλία γιατρών της Νουβέλ-Ακιτέν στην νοτιοδυτική Γαλλία, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι εντατικολόγοι, αναπαράγει τα ερωτήματα ενός γιατρού που έρχεται αντιμέτωπος με την αναβολή προγραμματισμένων ιατρικών επεμβάσεων κατ΄εφαρμογήν του λευκού σχεδίου.

Το «λευκό σχέδιο» που έχει ενεργοποιηθεί σε πολλές περιοχές της Γαλλίας λόγω της επιδημίας, επιτρέπει την αναβολή προγραμματισμένων εγχειρήσεων και την μετακίνηση προσωπικού προς τις υπηρεσίες ειδικής θεραπείας.

«Είναι φυσικό να στερούνται οι ασθενείς κλίνες ΜΕΘ ή χειρουργικές υπηρεσίες, ακόμη και μη επείγοντος χαρακτήρα, για να ασχολούμαστε με άτομα που επέλεξαν να αναλάβουν το ρίσκο να νοσήσουν σοβαρά με Covid-19 την στιγμή που μπορούν να το αποφύγουν;», αναρωτιέται ένας εντατικολόγος αναφερόμενος στους ανεμβολίαστους.

«Εμμέσως, τίθεται ένα ζήτημα εκ μέρους των επαγγελματιών της υγείας: το εμβολιαστικό καθεστώς πρέπει να λαμβάνεται υπ΄όψιν στη προτεραιοποίηση;», τονίζουν οι συντάκτες του άρθρου υπενθυμίζοντας ότι «η λύση να μην γίνονται δεκτοί στις ΜΕΘ άνθρωποι που έχουν κάνει την επιλογή να μην εμβολιασθούν δεν αντιμετωπίζεται».

Ωστόσο, «η άρνηση εμβολιασμού βάζει την ζωή του προσώπου σε κίνδυνο, βάζει σε κίνδυνο την ζωή των άλλων, κυρίως των ανοσοκατεσταλμένων ασθενών στους οποίους ο εμβολιασμός έχει μικρή αποτελεσματικότητα και που δεν μπορούν παρά τα στηρίζονται στους άλλους, αλλά επίσης εμποδίζει την πρόσβαση ορισμένων περισσότερο ευάλωτων ατόμων στις ΜΕΘ, καθυστερεί την παροχή φροντίδας σε άλλους ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις», αναφέρεται στο κείμενο.

«Κάθε άνθρωπος που έχει προσβληθεί από την Covid θα πρέπει να μπορεί να έχει αποτελεσματική φροντίδα, είτε είναι εμβολιασμένος, είτε όχι», τονίζει το Συνδικάτο Γενικής Ιατρικής (SMG) σε χθεσινή του ανακοίνωση.

Ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν υπενθύμισε χθες ότι στις Μονάδες Εντατικής Φροντίδας απαντώνται δύο κατηγορίες ασθενών: «Μία μικρή πλειονότητα ανεμβολίαστων ασθενών» και «άνθρωποι που είναι εμβολιασμένοι αλλά πολύ ευάλωτοι», όπως υπερήλικες ή πάσχοντες από χρόνια νοσήματα.

Στην Γαλλία υπάρχουν σήμερα περί τα 5 εκατομμύρια ανεμβολίαστοι, εξαιτίας ιδεολογικών λόγων, φόβου για τα νέα εμβόλια mRNA και ορισμένες φορές λόγω έλλειψης πληροφόρησης. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι περιμένουν την κυκλοφορία του γαλλικού εμβολίου.

 

Εξάντληση

 

Ταυτόχρονα, η παραλλαγή Ομικρον εξαπλώνεται με πολύ ταχείς ρυθμούς στην Γαλλία και είναι πιθανόν να κυριαρχήσει κατά την εβδομάδα ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

«Το νοσοκομείο βρίσκεται σε εξαιρετικά πολύπλοκη κατάσταση, όλοι προετοιμαζόμαστε… για να δούμε να ξεδιπλώνεται μπροστά μας κάτι πολύ ισχυρό», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του δικτύου Assistance publique – Hôpitaux de Paris (AP-HP) Μαρτέν Χιρς.

«Από την πλευρά του ο γιατρός παραμένει πάνω απ’όλα (εμβολιασμένος) πολίτης, που υποφέρει από εργασιακή εξάντληση, σε ένα σύστημα υγείας που το παρακολουθεί να καταρρέει», γράφουν οι συντάκτες του κειμένου που δημοσιεύθηκε στην Le Monde.

Ο πρόεδρος της ιατρικής επιτροπής του AP-HP Ρεμί Σαλομόν δήλωσε σήμερα ότι είναι «περιπεπλεγμένο για τους εντατικολόγους να βλέπουν τους (ανεμβολίαστους) ασθενείς τους να γεμίζουν τις κλίνες και να προκαλούν εμβολή στο νοσοκομείο».

«Είμαστε υποχρεωμένοι να αναβάλλουμε την φροντίδα προς άλλους ασθενείς που είναι εμβιολιασμένοι και δεν μπορούν να έχουν την επέμβαση που περίμεναν», πρόσθεσε ο Ρεμί Σαλομόν. «Φυσικά, περιθάλπουμε όλους, αλλά βλέπετε ποια είναι η ηθική επιπλοκή αυτού του ζητήματος».

Για το καθηγητή Ντιντιέ Σικάρ, πρώην πρόεδρο της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Ηθικής (CCNE), οι ανεμβολίαστοι «μετατρέπονται σε απειλή για το σύνολο του πληθυσμού, εμποδίζοντας ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο να λάβουν ιατρική φροντίδα». «Οι ίδιοι δεν θα αρνηθούν να λάβουν ιατρική φροντίδα όταν θα παθαίνουν ασφυξία».