Οι κινητοποιήσεις που αποφάσισαν η ΟΕΝΓΕ, η ΕΙΝΑΠ και η ΠΟΕΔΗΝ ενάντια στο νομοσχέδιο για την δευτεροβάθμια περίθαλψη

Η ΟΕΝΓΕ αποφάσισε τις παρακάτω απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα ενάντια στο νομοσχέδιο Γκάγκα:

  • Δευτέρα 28/11 μέρα ακρόασης των φορέων στη Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής: 24ωρη παναττική απεργία και συγκέντρωση στις 12:30μ.μ στη Βουλή. Στην περιφέρεια, απεργιακές κινητοποιήσεις σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ενώσεων.
  • Τρίτη 29/11: 24ωρη παναττική απεργία και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας.
  • Πέμπτη 1/12 μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής: 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΟΕΝΓΕ. Στην Αθήνα συγκέντρωση στη 1:00μ.μ στη Βουλή.

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν και οι εργαζόμενοι συνολικά στα δημόσια νοσοκομεία. Η ΠΟΕΔΗΝ προκήρυξε τετράωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα 28/11/2022 11 π.μ.- 3 μ.μ. και συγκέντρωση 12 το μεσημέρι στη Βουλή καθώς στάση εργασίας από 11 π.μ. έως 3 μ.μ. και συγκέντρωση στις 12.00 στη Βουλή, την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου.

Απέναντι και ο ΙΣΑ

Την αντίθεσή του σε ρυθμίσεις του νομοσχεδίου εκφράζει και ο ΙΣΑ, στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις της ΕΙΝΑΠ.

«Το δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρα μας, μετά από τη μακροχρόνια οικονομική ασφυξία και τη δοκιμασία της τρίχρονης πανδημίας, παρουσιάζει πολλά και σοβαρά προβλήματα», αναφέρει, με κυριότερα τα εξής: οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, το μισθολόγιο των γιατρών του ΕΣΥ που προσβάλλει την αξιοπρέπειά τους και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει καν την επιστημονική τους επάρκεια, οι οργανωτικές λειτουργικές και διοικητικές αδυναμίες.

Το νομοσχέδιο, αναφέρει ο ΙΣΑ, «αλλάζει τον βασικό πυρήνα του δημόσιου συστήματος υγείας που είναι η δωρεάν και ελεύθερη πρόσβαση των ασθενών στις δομές υγείας. Οδηγεί σε περιορισμό της τακτικής λειτουργίας των υπηρεσιών υγείας και περαιτέρω αύξηση του ιδιωτικού έργου στην υγεία». Επιπλέον, αναφέρει, θα έχει αποτέλεσμα τη μετανάστευση των νέων γιατρών, αφού δεν θα ικανοποιούν ούτε τις βιοποριστικές τους ανάγκες, ούτε την ουσιαστική εκπαίδευση τους.

Η σκοπιμότητα του νομοσχεδίου, σύμφωνα με τον ΙΣΑ, είναι ότι «επιχειρείται οι καλύτερες αποδοχές που δικαιούνται οι νοσοκομειακοί γιατροί να προκύψουν από την περαιτέρω υπερεργασία του γιατρού και από την επιβάρυνση του ασθενή». Διεκδικεί αύξηση της χρηματοδότησης του Συστήματος Υγείας από την Πολιτεία, αναφέροντας ότι χωρίς την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων δεν μπορούν να γίνουν ουσιαστικές βελτιώσεις και μεταρρυθμίσεις.

Ο ΙΣΑ καλεί την κυβέρνηση «να παγώσει τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου και να ξεκινήσει διαβούλευση με τους φορείς προκειμένου να βελτιωθούν οι όποιες διατάξεις είναι στη θετική κατεύθυνση και να διαμορφωθεί ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα οδηγήσει σε μια πραγματική μεταρρύθμιση προς όφελος του ασθενή, των γιατρών και της δημόσιας υγείας».