Απολογισμός με τρεις γενικούς χειρούργους λιγότερους στο νοσοκομείο Χανίων, καθώς οι γιατροί είχαν χτυπήσει επανειλημμένα το «καμπανάκι» στην διοίκηση για την αδυναμία ασφαλούς εφημέρευσης στη χειρουργική κλινική.
Άλλη μια φορά που «ξεγυμνώνεται» η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην δημόσια Υγεία, με γιατρούς σε κρίσιμες θέσεις να αποχωρούν λόγω του τεράστιου φόρτου εργασίας και των υπεράνθρωπων συνθηκών που καλούνται να αντιμετωπίσουν.
Σύμφωνα με το zarpanews.gr, οι τρεις χειρουργοί είχαν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια και την υγεία των ασθενών τους, αφού οι δύο γιατροί που εφημέρευαν καθημερινά, καλούνταν να αντιμετωπίζουν όποιον ασθενή από τα επείγοντα χρειαζόταν επέμβαση και όλα αυτά σε συνδυασμό των ήδη υπαρχόντων ασθενών στη δική τους και σε άλλες κλινικές με ολοήμερη παρουσία στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).
Οι χειρούργοι ήταν αναγκασμένοι να καλύπτουν την τραγική υποστελέχωση των ΤΕΠ, την ίδια ώρα που έπρεπε να διαχειριστούν σωρεία περιστατικών.
Η κατάσταση αυτή, εκτός από βασανιστική για τους γιατρούς, πήγαινε και «κόντρα» στα πρωτόκολλα, τα οποία θέλουν σε εφημερία τουλάχιστον τέσσερις, δηλαδή τον διπλάσιο αριθμό χειρουργών.
Ανησυχίες εξέφρασαν επίσης και για την ίδια την χειρουργική διαδικασία, καθώς όπως είπαν, ένα χειρουργείο απαιτεί παρουσία τριών γιατρών για να περατωθεί με ασφάλεια, με τους ίδιους να διερωτώνται τι θα γινόταν αν την ώρα ενός χειρουργείου, έπρεπε να αντιμετωπιστεί κάποιο επείγον περιστατικό που απαιτεί επίσης χειρουργείο.
Τα πολλαπλά ταυτόχρονα περιστατικά που απαιτούν εγχείρηση είναι κάτι που τυχαίνει αρκετά συχνά και προφανώς πρέπει να αντιμετωπίζεται σε ένα νοσοκομείο. Οι όροι εργασίας όμως που επιβλήθηκαν τελευταία δεν προάγουν την σωστή λειτουργία του νοσοκομείου, είχαν αναφέρει οι γιατροί.
Χάος στα επείγοντα
Η «μπάλα» της ακραίας υποστελέχωσης των ΤΕΠ πήρε και τους χειρουργούς, αφού λόγω της δραματικής έλλειψης προσωπικού οι γιατροί από άλλους «ορόφους» αναγκάζονται να καλύπτουν τις συνεχείς ανάγκες που προκύπτουν εκεί, λόγω της προφανούς έκτακτης φύσης τους.
Για να πέσει «βάρος» στα επείγοντα, άλλες κλινικές μένουν πίσω.
Βάσει των πληροφοριών, στην χειρουργική κλινική αυτή τη στιγμή υπηρετούν οκτώ γιατροί και αναμένεται να επανέλθει από άδεια ένας ακόμα, ενώ τρέχουν οι διαδικασίες να προσληφθούν άλλοι δύο, στον βαθμό επιμελητή Α’ και επιμελητή Β’.
Ωστόσο, στο νοσοκομείο υπάρχουν και άλλοι γιατροί με χειρουργική ειδικότητα που εφημερεύουν σε διάφορες κλινικές καθημερινά και το ίδρυμα υπολογίζει στο ότι τυχόν έκτακτες ανάγκες που απαιτούν χειρουργείο στα ΤΕΠ, μπορούν να καλύπτονται από τους υπάρχοντες γιατρούς.
Όμως, σε περίπτωση οριστικής αποχώρησης των τριών παραιτηθέντων, η χειρουργική κλινική θα υποστεί σημαντικό πλήγμα. Νωρίτερα είχαν αποχωρήσει και δύο ειδικευόμενοι. Η διαδικασία που ακολουθείται για τις παραιτήσεις προβλέπει ότι μπορούν να ανακληθούν εντός ενός μήνα. Ως τότε οι γιατροί συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά. Για την ώρα οι παραιτηθέντες δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ανακαλέσουν.
«Να βάλει πλάτη η ηγεσία»
Ήρθε ο καιρός η ηγεσία να βάλει «πλάτη» υποστήριξε ο Κυριάκος Γραμματικόπουλος πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Χανίων μιλώντας στο ίδιο μέσο, καλώντας τον να αναλάβει τη λύση των προβλημάτων που ήδη έχουν επισημανθεί.
«Τα προβλήματα στο ΕΣΥ είναι υπαρκτά υπαρκτά και θα συνεχίσουν να εντείνονται όσο δεν υπάρχει πραγματική βούληση επίλυσης, όχι με ευχολόγια, αλλά με ουσιαστικές πράξεις», είπε και απαρίθμησε κάποια από αυτά: «Δηλαδή την άμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων, την προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στα ΤΕΠ για να αποσυμφορηθεί η εργασία των βασικών πυλώνων του νοσοκομείου: της παθολογικής και της χειρουργικής».
Συμπλήρωσε, επίσης, πως «επειδή έχει απαξιωθεί το επάγγελμα , απαιτείται και άμεση πραγματική αύξηση στις αποδοχές, ειδικά στις ακριβές περιοχές όπως τα Χανιά, γιατί αλλιώς δεν θα βρίσκουμε γιατρούς. Οι γιατροί έβαλαν πλάτη πολλές φορές, καιρός να βάλει πλάτη και η ηγεσία».