Περιοδικό Vaccine / Μελέτη για παρενέργειες 99 εκατ. εμβολιασθέντων κατά της Covid-19

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Vaccine περιέλαβε 99 εκατομμύρια άτομα που είχαν εμβολιαστεί έναντι της COVID-19. Οι ερευνητές συνέκριναν ανεπιθύμητες ενέργειες για 13 νευρολογικά, αιματολογικά και καρδιαγγειακά νοσήματα σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί.

Η μελέτη επιβεβαίωσε τις σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα που αφορούν τα εμβόλια mRNA (Pfizer και Moderna), και το σύνδρομο Guillain-Barré και θρόμβωση εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου που σχετίζονται με το εμβόλιο που περιλαμβάνει ιικό φορέα, όπως αυτό της εταιρείας AstraZeneca.

Η μελέτη κατέληξε ότι τα εμβόλια σχετίζονται με εξαιρετικά χαμηλό κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως η οξεία διάχυτη εγκεφαλομυελίτιδα (0,78 ανά εκατομμύριο δόσεις εμβολίου) και η εγκάρσια μυελίτιδα (1,82 ανά εκατομμύριο δόσεις εμβολίου).

Ένα από τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μελέτης ήταν ότι περιέλαβε μεγάλο μέγεθος πληθυσμού που έδωσε τη δυνατότητα εκτίμησης σπάνιων πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών.

Συμπερασματικά, οι κίνδυνοι από τα εμβόλια είναι περιορισμένοι και εξαιρετικά σπάνιοι σε αντίθεση με τα σημαντικά οφέλη τους έναντι της νόσου που σχετίζεται με την λοίμωξη COVID-19.

Δείτε τη μελέτη κάνοντας κλικ εδώ