ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΙΑΤΡΩΝ-Ε.Σ.Ι. / συμπαράσταση στους ελευθεροεπαγγελματίες εργαστηριακούς ιατρούς που ξεκινούν κινητοποίηση αποχής από την άσκηση ιατρικού έργου στις 8 Μαϊου 2024

Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΙΑΤΡΩΝ-Ε.Σ.Ι., εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στους Ελευθεροεπαγγελματίες εργαστηριακούς ιατρούς που ξεκινάνε κινητοποίηση Αποχής από την άσκηση ιατρικού έργου, στις 8 Μαϊου 2024.
Η διατήρηση του οριζόντιου ”θερισμού” των εσόδων των ιατρικών εργαστηρίων ακόμη και σήμερα, δημιουργεί κατά άδικο τρόπο, μια επικίνδυνη πολιτική φτωχοποίησης των εργαστηρίων που φτάνει πολλές φορές στα όρια της διάλυσης, με συνέπεια την μη παροχή ιατρικών υπηρεσιών στους πολίτες.
Το Claw back, ήταν από την αρχή άδικο μέτρο, ελέγχου των δαπανών του ΕΟΠΥΥ που σήμερα -6 χρόνια μετά την έξοδο από τα μνημόνια- εξακολουθεί να εφαρμόζεται, κλέβοντας ουσιαστικά, τα δεδουλευμένα των γιατρών!
Τα πρωτόκολλα ορθής συνταγογράφησης που ξεκίνησαν το 2018 από το Υπουργείο Υγείας, διακόπησαν τον Ιούλιο του 2019, μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από την Νέα Δημοκρατία, ωστόσο, διατηρείται η ”λαιμητόμος” του Claw Back, που πέφτει στον σβέρκο όλων των εργαστηριακών γιατρών, χωρίς κανόνες και χωρίς κριτήρια, άρα και χωρίς λογική!
Η ευθύνη για την σύνταξη και εφαρμογή των πρωτοκόλλων ορθής συνταγοράφησης, από την ΗΔΙΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ, αποτελεί ευθύνη του Υπουργείου Υγείας που από το 2019, δείχνει ΑΠΡΟΘΥΜΟ να ολοκληρώσει αυτή την διαδικασία.
Εξίσου Κατακριτέα είναι και η πρόσφατη πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας και του Υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη, να νομοθετήσει την απαγόρευση Επίσχεσης και μη εκτέλεσης παραπεμπτικών, από την πλευρά των ιδιωτικών ιατρικών εργαστηρίων, με αφορμή το υπέρογκο Claw back που επιβάλλει ο ΕΟΠΥΥ…Νομοθέτησε ο Άδωνις Γεωργιάδης και η Νέα Δημοκρατία, την διακοπή της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ, όταν ο ΕΟΠΥΥ δεν τηρεί την σύμβασή του με τους εργαστηριακούς γιατρούς και τους περικόπτει μέρος της αξίας των παραπεμπτικών που έχουν ήδη εκτελεστεί, με την διενέργεια ιατρικών εξετάσεων, είτε απεικονιστικών, είτε βιολογικών υλικών και οι απαντήσεις έχουν δοθεί στους ασθενείς!
Καλούμε την Κυβέρνηση να βρεί λύση, στην αποζημίωση στο ακέραιο, των συμβεβλημένων ιατρικών εργαστηρίων από τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να καταργηθεί η εφαρμογή του ληστρικού Claw back.