Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου μια είδηση απασχόλησε την επικαιρότητα και αφορούσε στη σύγκρουση αυτοκινήτου με αμαξοστοιχία της Hellenic Train στην Πάτρα και τον τραυματισμό της οδηγού του ΙΧ.
Η Hellenic Train, μάλιστα, είχε σπεύσει τάχιστα να δώσει στη δημοσιότητα βίντεο για να δηλώσει πως οι ευθύνες για το τροχαίο βαρύνουν την οδηγό, όμως στη συνέχεια αποκαλύφθηκε πως η τραυματίας ήταν γιατρός και επέστρεφε σπίτι της μετά από 36 ώρες εφημερίας.
Ακολούθησε, όπως αναμενόταν, καταιγίδα αντιδράσεων, με την 6η υγειονομική περιφέρεια να προβαίνει σε μια προβληματική ανακοίνωση υποστηρίζοντας πως οι γιατροί μέσα στις εφημερίες τους ξεκουράζονται, ενώ τη σκυτάλη πήρε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας για να απορρίψει ως ψέματα τις αναφορές για εφημερίδα 36 ωρών και να… ζητήσει να μην πολιτικοποιείται η συζήτηση.
Καθημερινή δυστοπία
Οι τοποθετήσεις αυτές, όμως, έφεραν την οργισμένη αντίδραση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, οι οποίοι με μια σκληρή ανακοίνωση απαντούν στον Άδωνη Γεωργιάδη και την 6η ΥΠΕ με στοιχεία.
Η ΕΙΝΑ υπογραμμίζει ότι περίπου το ένα τρίτο των οργανικών θέσεων παραμένουν κενές, ενώ οι παθολογικές κλινικές λειτουργούν μονίμως με πληρότητα 200 – 300 %.
«Μάλλον η κατάσταση δεν είναι και τόσο ρόδινη όταν την τελευταία τριετία έχουν παραιτηθεί τέσσερις παθολόγοι από το δυναμικό της κλινικής λόγω της εντατικοποίησης της δουλειάς. Άλλωστε καλύτερος καθρέφτης δεν υπάρχει από τα ράντζα της ντροπής που φτάνουν και τους 40 ασθενείς για τρεις και πλέον ημέρες να παραμένουν νοσηλευόμενοι στα τμήματα επειγόντων περιστατικών» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.
Παράλληλα καλούν την 6η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας να «σταματήσουν να ποιούν την νήσσαν καθώς η εικόνα των δομών υγείας της περιοχής – και όχι μόνο – έχει την αιτία της στην πολιτική της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης, που θεωρεί κόστος τις προσλήψεις υγειονομικών, αποψιλώνει τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας από υγειονομικούς, οδηγώντας στην εντατικοποίηση και στην υπερεργασία το εναπομείναν προσωπικό».
Η ανακοίνωση:
Αρχικά, ευχόμαστε περαστικά21 και ταχεία ανάρρωση στη συνάδελφο ιατρό του ΓΝ Πατρών που νοσηλεύεται έπειτα από τη σύγκρουση του αυτοκινήτου της με συρμό του Προαστιακού το προηγούμενο Σάββατο μετά την εφημερία της την Παρασκευή.
Η 6η ΥΠΕ έσπευσε άμεσα να εκδώσει ανακοίνωση-για να αποποιηθεί των ευθυνών της- στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ περιγράφει μια άλλη εικόνα των δομών υγείας της περιοχής μας σημειώνοντας, ότι το προσωπικό των νοσοκομείων <<προβλέπεται να ξεκουράζεται στην εφημερία>>.
Ως ΕΙΝΑ αναρωτιόμαστε:
- Πώς ξεκουράζεται το προσωπικό των δυο νοσοκομείων της Πάτρας όταν το 1/3 (περίπου 140) των οργανικών τους θέσεων σε ιατρικό προσωπικό παραμένουν κενές και έχουν προκηρυχθεί την τελευταία τριετία κάτω από 20?Με τις παθολογικές κλινικές να λειτουργούν μονίμως με πληρότητα 200-300% και ειδικά εκείνη του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου να λειτουργεί με 8 κενές οργανικές θέσεις? Μάλλον η κατάσταση δεν είναι και τόσο ρόδινη όταν την τελευταία τριετία έχουν παραιτηθεί τέσσερις παθολόγοι από το δυναμικό της κλινικής λόγω της εντατικοποίησης της δουλειάς. Άλλωστε καλύτερος καθρέφτης δεν υπάρχει από τα ράντζα της ντροπής που φτάνουν και τους 40 ασθενείς για τρεις και πλέον ημέρες να παραμένουν νοσηλευόμενοι στα τμήματα επειγόντων περιστατικών.
- Πώς ξεκουράζονται οι συνάδελφοι παθολόγοι που έχουν μετατραπεί σε υγειονομικούς νομάδες μετακινούμενοι στα Ιόνια νησιά, στην Άρτα ,στον Πύργο και αλλού εδώ και πάνω από μια τετραετία για την κάλυψη <<έκτακτων αναγκών>> και εφημερεύουν για 50-90 άγνωστους ασθενείς πολλές φορές χωρίς τη βοήθεια ειδικευόμενου ιατρού?
- Πώς ξεκουράζονται οι ειδικευόμενοι(κυρίως ) ιατροί που για να εξυπηρετήσουν τον τεράστιο όγκο ασθενών πολλές φορές παραμένουν μετά από εφημερία για πάνω από 30 ώρες άυπνοι και παραιτούνται από την εξουθένωση?
Ας σταματήσουν οι 6η ΥΠΕ και το υπουργείο να ποιούν την νήσσαν. Η εικόνα των δομών υγείας της περιοχής και όχι μόνο έχει την αιτία της στην πολιτική της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης, που θεωρεί κόστος τις προσλήψεις υγειονομικών, αποψιλώνει τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας από υγειονομικούς, οδηγώντας στην εντατικοποίηση και στην υπερεργασία το εναπομείναν προσωπικό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα υγειονομικοί κάτω από την τεράστια εξουθένωση να χάνουν ακόμα και τη ζωή τους γυρίζοντας από εξαντλητικές βάρδιες όπως ο ιατρός του ΚΥ Κ.Αχαϊας ή η νοσηλεύτρια της παθολογικής κλινικής του ΠΓΝΠ πριν λίγα χρόνια που έχασαν τη ζωή τους μετά από συνεχιζόμενες βάρδιες χωρίς ρεπό.
Απαιτούμε εδώ και τώρα το Υπουργείο Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες του:
- Να γίνουν μαζικές μόνιμες προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού όλων των κατηγοριών με βάση τις πραγματικές ανάγκες των νοσοκομείων.
- Να σταματήσουν οι απαράδεκτες μετακινήσεις προσωπικού , τα «εντέλλεσθε» που μετατρέπουν τους υγειονομικούς σε νομάδες.
- Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι και το επικουρικό προσωπικό.
- Να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία.