Περίπου τέσσερα εκατομμύρια παιδιά αναπτύσσουν άσθμα κάθε χρόνο, επειδή συστηματικά εισπνέουν ρύπους από τις εξατμίσεις των οχημάτων, κυρίως διοξείδιο του αζώτου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια περιβαλλοντικής υγείας Σούζαν ‘Ανενμπεργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet Planetary Health”, ανέλυσαν στοιχεία της περιόδου 2010-2015 για 194 χώρες και 125 μεγάλες πόλεις του κόσμου.
Η μελέτη εκτιμά ότι περίπου ένα στα οκτώ νέα περιστατικά παιδικού άσθματος ετησίως (το 13%) συνδέονται με τη ρύπανση από το διοξείδιο αζώτου των οχημάτων, ενώ δύο στις τρεις νέες περιπτώσεις άσθματος (το 64%) συμβαίνουν σε αστικές περιοχές.
Μεταξύ των 125 μεγαλουπόλεων, οι ρύποι ευθύνονται έως για τα μισά περιστατικά παιδικού άσθματος (η Σαγκάη με 48% έχει το ρεκόρ διεθνώς). Τα οξείδια του αζώτου θεωρούνται ένοχα για πάνω από το ένα πέμπτο (20%) των διαγνώσεων παιδικού άσθματος σε 92 πόλεις τόσο σε ανεπτυγμένες όσο και σε αναπτυσσόμενες χώρες. Ιδιαίτερα σοβαρό είναι το πρόβλημα στις κινεζικές πόλεις, στη Μόσχα και στη Σεούλ, αλλά είναι επίσης υπαρκτό σε πόλεις όπως το Λος ‘Αντζελες, η Νέα Υόρκη, το Σικάγο και το Λας Βέγκας (αυτές είναι οι τέσσερις αμερικανικές πόλεις με το μεγαλύτερο ποσοστό περιστατικών παιδικού άσθματος λόγω ρύπανσης του αέρα).
Κουβέιτ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη αναλογία διεθνώς σε διαγνώσεις άσθματος εξαιτίας ρύπων του αέρα, ενώ Λίμα του Περού και Σαγκάη της Κίνας είναι οι πόλεις που έχουν τα «πρωτεία». Σε απόλυτους αριθμούς, τα περισσότερα νέα περιστατικά παιδικού άσθματος λόγω ρύπανσης έχει η Κίνα (760.000 ετησίως) και ακολουθούν η Ινδία (350.000) και οι ΗΠΑ (240.000).
Το άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση που δυσκολεύει την αναπνοή και από την οποία πάσχουν περίπου 235 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι στην μεγάλη πλειονότητα (92%) τα νέα περιστατικά παιδικού άσθματος που αποδίδονται σε οξείδια του αζώτου λόγω των οχημάτων, συμβαίνουν σε χώρες που ήδη πληρούν τα όρια ασφαλείας του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). «Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επαναξιολογηθούν οι συστάσεις του ΠΟΥ», σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Η μελέτη βρήκε ότι γενικά οι πόλεις με υψηλά επίπεδα διοξειδίου του αζώτου έχουν επίσης υψηλά επίπεδα «αερίων του θερμοκηπίου». Συνεπώς η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής θα έχει οφέλη και για το παιδικό άσθμα.
«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι εκατομμύρια νέες περιπτώσεις παιδικού άσθματος θα μπορούσαν να αποφευχθούν στις πόλεις όλου του κόσμου, μειώνοντας τη ρύπανση του αέρα. Η βελτίωση της πρόσβασης σε πιο καθαρές μορφές μεταφορών, όπως η ηλεκτροκίνηση και η μετακίνηση με ποδήλατο και με τα πόδια, όχι μόνο θα μειώσει τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου, αλλά επίσης θα μειώσει το άσθμα, αλλά και θα περιορίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», δήλωσε η δρ ‘Ανενμπεργκ.
APE-MPE