Novartis: Οι τρεις «καυτές» ζώνες της δικογραφίας για τον Λοβέρδο

Τρία hot points και ισάριθμα μεγάλα ερωτήματα είναι εκείνα που φαίνεται να φέρνουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον Ανδρέα Λοβέρδο στο σκάνδαλο της Novartis, όπως προκύπτει από την ογκώδη δικογραφία που οι εισαγγελείς Διαφθοράς διαβίβασαν στην Βουλή.
Πέραν των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων περί διακίνησης χρήματος «με βαλίτσες», οι τρεις γκρίζες ζώνες για τις οποίες θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις ο πρώην υπουργός Υγείας ενώπιον των εισαγγελέων είναι η εξώφθαλμη υπερτιμολόγηση συγκεκριμένου φαρμάκου επί των ημερών του η οποία ευνόησε την Novartis, το έγγραφο του FBI που αναφέρεται σε πληρωμές του υπουργού Υγείας από την φαρμακευτική εταιρία, καθώς και οι δίαυλοι που φαίνεται πως τον συνέδεαν με τις λεγόμενες «εταιρίες-πλυντήρια» από τις οποίες περνούσε το «μαύρο χρήμα» της Novartis.
Η τιμολόγηση του φαρμάκου Gilenyaκόστισε στο δημόσιο, όπως προκύπτει από την δικογραφία, 65 εκατομμύρια ευρώ. Το φάρμακο φαίνεται πως εντάχθηκε παρανόμως στην κατηγορία των φαρμάκων για τις πιο σπάνιες παθήσεις, γεγονός που το προστάτευε από μειώσεις τιμών. Όπως κατέθεσε, δε, μάρτυρας που είχε διατελέσει συνεργάτης του Ανδρέα Λοβέρδου, από τον τελικό υπολογισμό της τιμής του φαρμάκου προέκυψε «μια διαφορά 65 εκατομμυρίων ευρώ μεταξύ του σεναρίου που προβλεπόταν από τον νόμο και του σεναρίου που τελικά επελέγη με υπουργική απόφαση την οποία υπέγραψε, αν θυμάμαι καλά, ο κ. Λοβέρδος».
Ο ίδιος μάρτρυρας έχει καταθέσει πως ανάμεσα στα φάρμακα που ευνοήθηκαν στην διαδικασία των σεναρίων τιμολόγησης ήταν επίσης το DIOVAN της Novartis η οποία κέρδισε σημαντικά ποσά έναντι των ανταγωνιστριών της GLAXON, SANOFIπου είχαν όπως και η Novartis φάρμακα με λήξη πατέντας με υψηλή κυκλοφορία.
ποσό των 1.160.000 ευρώ, φαίνεται πως είχαν γίνει από τραπεζικούς λογαριασμούς της διαφημιστικής εταιρίας, υπεύθυνοι της οποίας έχουν κληθεί να παράσχουν ανώμοτες καταθέσεις ενώπιον της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς για την υπόθεση Novartis.