Νέες διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ μετά την κατάθεση τριών εμπειρογνωμόνων-ορκωτών λογιστών στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, κατά την οποία αποκάλυψαν την υπάρξη «μαύρης τρύπας» 89,3 εκ. ευρώ στα ταμεία του Κέντρου κατά την περίοδο 2010-2014. Πιο συγκεκριμένα, οι εμπειρογνώμονες, οι οποίοι είχαν λάβει εντολή για έλεγχο στα οικονομικά του φορέα από την ίδια την Εξεταστική Επιτροπή, έκαναν λόγο στο πόρισμά τους για μεγάλες «διαφορές» στα οικονομικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την περίοδο 2010-2014, για τα οποία δεν υπάρχουν ούτε καν ενδείξεις για το πού και πώς ξοδεύτηκαν.
Για μια πολύ σοβαρή εξέλιξη κάνει λόγο μιλώντας στο Τvxs.gr ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας, Αντώνης Μπαλωμενάκης, καθώς, όπως αναφέρει: «Αποδεικνύεται ότι οι απολογισμοί που έστελνε το ΚΕΕΛΠΝΟ προς το υπουργείο Υγείας δεν ήταν έγκυροι».
Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω ο κύριος Μπαλωμενάκης εκτιμά πως προκύπτουν ζητήματα και για τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου: «Δεν είναι δυνατό να υπέπεσε κάτι τέτοιο στην αντίληψή του οποιουδήποτε υπουργού Υγείας και να μην έστειλε την υπόθεση στο εισαγγελέα, όπως υποχρεούται κι από το νόμο. Να υποθέσουμε πως κανείς τους δεν κοίταξε του καταλόγους; Κι αυτό είναι προβληματικό. Αν πάλι τους ήλεγξαν, τότε τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά». Αφήνει δε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά όσον αφορά στο περιεχόμενο του πορίσματος: «Προφανώς θα υπάρχει καταγραφή πολιτικών ευθυνών, είναι όμως πολύ πιθανό να υπάρχει καταλογισμός ακόμη και ποινικών ευθυνών σε πολιτικά» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Άλλα αναφέραν ταμειακά διαθέσιμα, άλλα μαρτυρούσαν οι τράπεζες
Από τη μεριά τους, οι ίδιοι οι εμπειρογνώμονες σκιαγράφησαν, απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών της Εξεταστικής, μια χαώδη κατάσταση σε ό,τι έχει να κάνει με την οικονοµική διαχείριση των εκατοµµυρίων του δηµόσιου χρήµατος που εισέπραττε ο φορέας υγείας. Παράλληλα, επεσήμαναν δεν έλαβαν τα στοιχεία που ζήτησαν, ενώ τους παρασχέθηκαν από την πρώην οικονοµική διευθύντρια του Οργανισμού, Κατερίνα, Πολύζου, µόνο τα παραστατικά των τραπεζών -τα οποία ήταν ούτως ή άλλως προσβάσιμα – και τα ποσά των εσόδων. Το αποτέλεσμα, όπως δήλωσαν οι ίδιοι, ήταν να μην είναι σε θέση να δηλώσουν σε τι ακριβώς συνίσταται αυτή η διαφορά των 89 εκ ευρώ κι αν πρόκειται όντως για έλλειµµα. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η κ. Πολύζου -εναντίον της οποίας έχουν ασκηθεί διώξεις σε βαθμό κακουργήματος- είχε επιχειρήσει μέσω υπομνήματος που έστειλε στην Εξεταστική, να δικαιολογήσει τις εν λόγω «διαφορές» ως «δαπάνες ειδικού σκοπού».
Αυτό ήταν που έδωσε την αφορμή στους εκπροσώπους της ΝΔ στην Εξεταστική να μιλήσουν για «κατάρρευση της κυβερνητικής μυθοπλασίας για την ύπαρξη ελλειμμάτων στο ΚΕΕΛΠΝΟ». Μόνο που τα δεδομένα που παρουσίασαν τόσο στο πόρισμα τους όσο και στην κατάθεσή τους στην Εξεταστική οι ορκωτοί λογιστές καταδεικνύουν μια πολύ διαφορετική πραγματικότητα.
Κι αυτό γιατί καταγράφουν διαφορές δεκάδων εκ. ευρώ μεταξύ του ταμειακών διαθεσίμων στο τέλος κάθε έτους αλλά και των υπολοίπων χρηματικών διαθεσίμων, όπως προκύπτουν από τις επιστολές των τραπεζών. Αυτές ανέρχονται σε πάνω από 44 εκ. στο τέλος του 2010, 17 εκ. του 20011, ποσό που προσεγγίζει τα 17 εκ και για το 2012 και σχεδόν 18 εκ το 2013. Από το άθροισμα αυτών των αποκλίσεων είναι που προκύπτει η «μαύρη τρύπα» των 89,3 εκ.
«Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Από τη στιγμή που δεν παρασχέθηκαν τα απαραίτητα στοιχεία στους ορκωτούς λογιστές αυτοί δεν μπορούσαν να συντάξουν συγκεκριμένο πόρισμα. Κατέληξαν όμως σε κάποια βασικά συμπεράσματα, τα οποία και μας παρουσίασαν» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κύριος Μπαλωμενάκης και προσθέτει: «Αποκαλύπτεται ότι στον απολογισμό δεν περιλαμβάνονταν όλες οι δαπάνες, καθώς διακινούντο αφανή ποσά. Και δε μιλάμε για μερικές χιλιάδες ευρώ, αλλά για δεκάδες εκατομμύρια. Κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο ιδιαίτερα όταν πρόκειται για δημόσιο οργανισμό, αφού συνεπάγεται είτε αδιαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών είτε διοχέτευση ποσών σε διαδικασίες που μπορεί να έχουν σκιές ως προς τη νομιμότητά τους».
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα επόμενα βήματα ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής τονίζει ότι το τελευταίο λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη: «Εμείς όλα όσα έχουμε εντοπίσει θα τα καταγράψουμε στο πόρισμα και θα τα στείλουμε στην Εισαγγελία, προκειμένου να ερευνηθεί κατά πόσο ήταν νόμιμη η διακίνηση των συγκεκριμένων ποσών».