Τα συνδικάτα ξυπνούν από τη χειμερία νάρκη στη Γερμανία


Τουλάχιστον 260 επιχειρήσεις της βαριάς βιομηχανίας σε όλη τη Γερμανία επηρεάστηκαν από το τριήμερο απεργιακών κινητοποιήσεων που κήρυξε η εργατική συνομοσπονδία IG Metall, το μεγαλύτερο συνδικάτο της Γερμανίας αλλά και της Ευρώπης, που εκπροσωπεί περίπου 4 εκατομμύρια εργαζόμενους


Ενθαρρυμένα από την ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων ετών και τη συνεχή μείωση της ανεργίας στη Γερμανία, τα συνδικάτα της χώρας γίνονται όλο και πιο τολμηρά στις διεκδικήσεις τους δείχνοντας να ξυπνούν από μια πολύχρονη χειμερία νάρκη.


Τουλάχιστον 260 επιχειρήσεις της βαριάς βιομηχανίας σε όλη τη Γερμανία επηρεάστηκαν από το τριήμερο απεργιακών κινητοποιήσεων που κήρυξε η εργατική συνομοσπονδία IG Metall, το μεγαλύτερο συνδικάτο της Γερμανίας αλλά και της Ευρώπης, που εκπροσωπεί περίπου 4 εκατομμύρια εργαζόμενους.


Η απεργία που κορυφώθηκε κατά τη χθεσινή μέρα έβαλε λουκέτο στις περισσότερες μονάδες παραγωγής αυτοκινήτων (Audi, Volkswagen, ΒΜW, Daimler, Porsche) στη νότια Γερμανία καθώς και σε εργοστάσια κατασκευής ανταλλακτικών των εταιρειών Bosch, Mahle, Schaeffler, Kolbenschmidt, Powertrain και ThyssenKrupp Rasselstein.


H IG Metall διεκδικεί μισθολογικές αυξήσεις της τάξης του 8% για τους εργαζόμενους μέσα στους επόμενους 27 μήνες. Ζητάει επίσης τη μείωση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας από 35 σε 28 για διάστημα έως και δύο ετών όταν ο εργαζόμενος πρέπει να φροντίσει παιδιά ή ηλικιωμένους, με πλήρεις αποδοχές και εγγύηση της θέσης εργασίας.


Είναι η πρώτη σημαντική προσπάθεια του συνδικάτου να πετύχει τη μείωση του ωραρίου μετά το 1984, όταν επτά εβδομάδες απεργιακών κινητοποιήσεων πέτυχαν τη μείωση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας από 40 σε 35 ώρες.


Το επιχείρημα που χρησιμοποιεί σήμερα το συνδικάτο είναι ότι η κερδοφορία των τελευταίων ετών για τη γερμανική βιομηχανία δεν μπορεί παρά να συμβαδίζει με την κοινωνική της ευθύνη. “Θέλουμε η μείωση των ωρών εργασίας να είναι δυνατή για όλους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται στον πάτο της εισοδηματικής κλίμακας. Γι’ αυτό ζητάμε τα επιδόματα. Έτσι ώστε τα παιδιά, η φροντίδα για την οικογένεια και η υγεία να μην εξαρτώνται από το πόσα έχεις στο πορτοφόλι σου” τονίζει ο πρόεδρος της IG Metall. Γιεργκ Χόφμαν.


Ενδεικτική της αποφασιστικότητας των Γερμανών εργαζομένων να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις είναι το γεγονός ότι σε όλες τις επιχειρήσεις η απεργία εγκρίθηκε σε ποσοστά που υπερέβαιναν το 90%. “Κανείς δεν θέλει μια μεγάλη βιομηχανική διαμάχη” σημειώνει ο Χόφμαν εκτιμώντας πως η αδιαλλαξία των εργοδοτικών οργανώσεων δεν άφησε πολλά περιθώρια στους εργαζομένους. “Το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι φανταστικό, τα κέρδη των εταιρειών εξαιρετικά καλά και μας κάνουν προσφορά η οποία δεν καλύπτει ούτε καν τον πληθωρισμό για τους 27 μήνες διάρκειάς της” υπογραμμίζει.


“Η άρνηση της IG Metall να διαπραγματευτεί, το τελεσίγραφο και η διάλυση των συνομιλιών δείχνουν ότι θέλουν απλώς να απεργήσουν για να απεργήσουν” υποστηρίζει από την πλευρά του ο Μπέρτραμ Μπρόσαρ, διευθυντής της Ένωσης Εργοδοτών στον Τομέα του Μετάλλου (VBM), στη Βαυαρία.


Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οι εργοδοτικές οργανώσεις προσέφεραν αυξήσεις 6,8%, αλλά απέρριψαν το αίτημα για μείωση των ωρών εργασίας, εκτός αν δοθεί και στους ίδιους το δικαίωμα να αυξάνουν τις ώρες εργασίας των εργατών όταν το κρίνουν απαραίτητο. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές αναμένεται να επαναληφθούν τη Δευτέρα στη Στουτγάρδη.


Η IG Metall δεν είναι όμως το μοναδικό συνδικάτο της Γερμανίας που διεκδικεί μια δικαιότερη κατανομή των τεράστιων κερδών που έχουν καταγράψει τα τελευταία χρόνια οι βιομηχανίες της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.


“Οταν όλοι χαρακτηρίζουν την κατάσταση ασυνήθιστα καλή, αυτό σημαίνει ότι τα διοικητικά συμβούλια χορεύουν στα τραπέζια” τονίζει ο Μιχάλης Βασιλιάδης, πρόεδρος της εργατικής συνομοσπονδίας της χημικής και μεταλλευτικής βιομηχανίας IG BCE, η οποία προετοιμάζει αντίστοιχες κινητοποιήσεις με την IG Metall. Αλλά και το συνδικάτο Verdi, το δεύτερο μεγαλύτερο της Γερμανίας, με περίπου δύο εκατομμύρια μέλη, ζητεί αυξήσεις 6% είτε περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τους 130.000 εργαζόμενους στα γερμανικά ταχυδρομεία.