Παράλληλα αποφασίστηκε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αδειοδότησης του φαρμακείου του νοσοκομείου, το οποίο λειτουργεί χωρίς άδεια.
Οι αποφάσεις αυτές λήφθηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης, που είχε ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), Στρατής Πλωμαρίτης, με τη διοίκηση του Θεαγενείου, το Σωματείο Εργαζομένων και τους προϊστάμενους των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του αντικαρκινικού νοσοκομείου.
Το θέμα της θεσμοθέτησης της Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης, η οποία λειτουργεί άτυπα, αποτελεί το κύριο αίτημα των νοσηλευτών του νοσοκομείου. Να σημειωθεί ότι οι νοσηλευτές είχαν αποφασίσει να αποσυρθούν από τη διάλυση των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, αν δεν λειτουργήσει Κεντρική Μονάδα Διάλυσης, αλλά λόγω των εξελίξεων δεν υλοποίησαν την απόφασή τους.
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο κ.Πλωμαρίτης, απαντώντας σε ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισήμανε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα απολύτως στη διάθεση των κυτταροστατικών και στη συνέχιση των θεραπειών για τους ασθενείς και ότι αυτό το εγγυάται ο ίδιος αλλά και οι εργαζόμενοι και η διοίκηση του Θεαγενείου.
“Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα πρώτα βήματα, που θα ξεκινήσουν από αύριο και τα οποία θα τα παρακολουθούμε η διοίκηση του νοσοκομείου κατά κύριο λόγο και η ΥΠΕ, σε καθημερινή βάση. Την επόμενη Πέμπτη θα γίνει νέα συνάντηση για να δούμε τον ρυθμό υλοποίησης αυτών που σήμερα αποφασίστηκαν. Υπήρξε κλίμα συναίνεσης από τη μεριά όλων των εργαζομένων και είμαι αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα θα έχουμε την οριστική λύση στο πρόβλημα αυτό. Αυτό που αποφασίστηκε σήμερα είναι ότι όλες οι διαλύσεις θα γίνονται στην Κεντρική Μονάδα. Θα υπάρξει εισήγηση από τη διευθύντρια του φαρμακείου για τη στελέχωση της Κεντρικής Μονάδας, καθώς και για τον αριθμό του προσωπικού που απαιτείται. Το νοσοκομείο έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες ένταξης της Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης στον Οργανισμό, ώστε να αποκτήσει υπόσταση και να προβλέψουμε και τις θέσεις του προσωπικού που θα τη λειτουργούν, γιατί είναι και αυτό μια εκκρεμότητα” πρόσθεσε ο κ Πλωμαρίτης.
Παράλληλα εξήγησε ότι κάποιες από τις διαλύσεις των φαρμάκων γίνονταν στους ορόφους του Θεαγενείου, αλλά οι δομές αυτές έκλεισαν πριν από μερικές μέρες και πλέον γίνονται στην υποδομή της Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης, η οποία εξασφαλίζει τόσο την ασφάλεια για τον εργαζόμενο, όσο και την εξοικονόμηση μεγάλων ποσών.
Σε ερώτημα σχετικά με το πόσοι εργαζόμενοι θα διατεθούν για τη λειτουργία της Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης και αν θα συνεχίσουν να κάνουν τη διάλυση των χημειοθεραπευτικών οι νοσηλευτές, ο κ. Πλωμαρίτης απάντησε: “Περιμένουμε την εισήγηση της διευθύντριας του Φαρμακείου που θα μας την καταθέσει μέχρι τέλος της εβδομάδας, δηλαδή μπήκαν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Υπήρξε πολύ καλό κλίμα. Ήμασταν όλοι ικανοποιημένοι από το επίπεδο της συζήτησης και αυτό με κάνει αισιόδοξο ότι γρήγορα θα έχουμε την οριστική λύση. Η διάλυση θα συνεχίσει να γίνεται όπως γίνεται μέχρι τώρα από τους νοσηλευτές και πάρθηκε μια απόφαση και θα συνδράμει ένας βοηθός φαρμακείου. Η καλή διάθεση δεν πρέπει απλώς να διατυπώνεται είτε στα χαρτιά είτε σε έναν δημόσιο λόγο, πρέπει να φαίνεται και στην πράξη και το πρώτο βήμα θα είναι αυτό”.
Χωρίς άδεια το Φαρμακείο του Θεαγενείου
Χωρίς άδεια λειτουργούσε ανέκαθεν το φαρμακείο του Θεαγενείου, ανέφερε ο κ Πλωμαρίτης, επισημαίνοντας ότι στη σημερινή σύσκεψη αποφασίστηκε να ξεκινήσει το νοσοκομείο τις διαδικασίες αδειοδότησης του.
“Το Φαρμακείο του Θεαγενείου ενδεχομένως και άλλων νοσοκομείων,-δεν το γνωρίζω, θα φροντίσω να αποκτήσω εικόνα- δεν έχει άδεια λειτουργίας. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Ποτέ δεν είχε άδεια. Διαχειρίζεται ποσά πάρα πολύ μεγάλα λόγω των φαρμάκων. Το 2016 διαχειρίστηκε περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ” επισήμανε ο κ Πλωμαρίτης.